Edirne Ticaret Borsası: Doluluk oranı %96

Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, “Edirne Ticaret Borsasında iştiraki olan Edirne Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Şirketimizde doluluk oranı hala yüzde 96 seviyesinde. Harman dönemi yaklaşıyor bu doluluk oranlarımızın düşmesi gerekiyor ki önümüzdeki harmana hizmet verelim” dedi.

Edirne Ticaret Borsası: Hala yüzde 96 doluluk oranı var!

Edirne ticaret borsası özay öztürk
Edirne Ticaret Borsası: Doluluk Oranı %96

Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, yaptığı açıklamada, buğday hasat dönemi yaklaşırken lisanslı depolardaki doluluk oranının hâlâ çok yüksek olduğunu söyledi. 

“LİSANSLI DEPO KAPASİTESİ TÜRKİYE GENELİNDE 10 MİLYON TONA ULAŞTI”

Öztürk, şunları kaydetti:

“Lisanslı depoculuk Türkiye’de son dönemde büyüyen faaliyetlerden bir tanesi. Şu an lisanslı depo kapasitesi Türkiye genelinde 10 milyon tona ulaştı. Tabii lisanslı deponun bu tonajlara ulaşması, ürünlerin sıhhi ortamda saklanması diğer taraftan harman döneminde ürünlerini oraya bırakan üreticilerin düşük fiyatlardan değil, ileride prim yaptığı daha iyi fiyatlardan satması noktasında ciddi anlamda avantaj sağlayan bir yapı. Edirne Ticaret Borsasında iştiraki olan Edirne Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Şirketimizde doluluk oranı hala yüzde 96 seviyesinde. Harman dönemi yaklaşıyor bu doluluk oranlarımızın düşmesi gerekiyor ki önümüzde ki harmana hizmet verelim.

“MARMARA ÜPAK’I KURUYORUZ”

Lisanslı depoculukla ilgili önümüzdeki yıl en önemli konulardan bir tanesi de daha önce lisanslı depolardaki ticaret ürün ihtisas borsasının satış platformu üzerinde satış yapılıyordu. Bu yıl o sistem değişiyor. ÜPAK denilen, Ürün Piyasası Araştırma Kurumu gibi yapılar üzerinden işlem yapılacak. Biraz daha örnek vermem gerekirse; şu an İMKB’de hisse alımında nasıl menkul kıymetler borsasına direkt olarak al-sat emri girilemiyor, aracılar üzerinden girilebiliyor.

Lisanslı depoların ticaretinde de buna benzer bir yapı kuruluyor. Bu yapılarda daha önce Ürün İhtisas Borsası satış platformuna emri girilirken Ürün Piyasası Araştırma Kurumları dediğimiz ÜPAK’lar üzerinden bu alım-satım emirleri girilecek. Şu anda merkez ÜPAK, Merkez Odalar Birliği’nin öncülüğünde kuruldu. Diğer taraftan bölgesel ÜPAK’lar kurulmaya başladı. Anadolu ÜPAK kuruldu, biz de Marmara ÜPAK olarak Marmara Bölgesi’ndeki Ticaret Borsaları’nın ortaklığı ile Marmara ÜPAK’ı kuruyoruz. Şu anda Edirne’de tarım ürünleri lisanslı depoculuktaki alım-satım işlemleri bu yapı üzerinden yapılacak.”

Güncel Haberler

Benzer Haberler

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz