Yozgat’ta Yapılan Kazı Çalışmalarında Antik Kent Kalıntıları Çıkmaya Devam Ediyor

Yozgat’ta Antik Kent Kazı Çalışmaları Sırasında Çıkarılan Heykeller Müzede Sergileniyor


Yozgat’ta yapılan kazı çalışmalarında antik kent kalıntıları çıkmaya devam ediyor. Yozgat’ta tespit edilen toplam 35 sit alanından sadece Sorgun ilçesine bağlı Şahmuratlı, Peyniryemez ve Büyüktaşlık köylerindeki antik kent kalıntılarının bulunduğu alanlarda kazı yapılıyor. İlin farklı bölgelerinde tesadüfen bulunan heykel ve antik eserler müzede teşhir ediliyor.

Yozgat'ta yapılan kazı çalışmalarında antik kent kalıntıları çıkmaya devam ediyor
Yozgat’Ta Yapılan Kazı Çalışmalarında Antik Kent Kalıntıları Çıkmaya Devam Ediyor

Yozgat´a farklı ülkelerden gelen arkeolog ve araştırmacılar, ilin değişik bölgelerinde yaptıkları çalışmalarda bölgenin gizemini ortaya çıkartmaya yönelik yüzey araştırması ve kazı çalışmaları yapıyor. Bu çalışmalar sonucunda elde edilen bulgularda, Yozgat’ın tarihte, değişik dönemlerde farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığı belirlendi.

Yozgat'ta farklı ülkelerden gelen arkeolog ve araştırmacılar, ilin değişik bölgelerinde yaptıkları çalışmalarda bölgenin gizemini ortaya çıkartmaya yönelik yüzey araştırması ve kazı çalışmaları yapıyor
Yozgat’Ta Farklı Ülkelerden Gelen Arkeolog Ve Araştırmacılar, Ilin Değişik Bölgelerinde Yaptıkları Çalışmalarda Bölgenin Gizemini Ortaya Çıkartmaya Yönelik Yüzey Araştırması Ve Kazı Çalışmaları Yapıyor

İl genelindeki 35 sit alanından sadece Sorgun ilçesine bağlı Şahmuratlı köyünde yakınındaki Kerkenes dağında 1993 yılında yapılan yüzey araştırması sonrasında 2001 yılından itibaren başlatılan kazılarla Pteria antik kenti gün yüzüne çıkarılmaya çalışılıyor. Sorgun İlçesinin Büyüktaşlık köyündeki Kuşaklıhöyük ve Peyniryemez Köyü’nde Kalkolitik, İlk Tunç Çağı, Proto-Hitit, Hitit İmparatorluk Çağı, Frig, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait tabakaların tespit edildiği Çadırhöyük de kazılara bu yıl da devam edilecek.

5
Yozgat'ta Yapılan Kazı Çalışmalarında Antik Kent Kalıntıları Çıkmaya Devam Ediyor

“YOZGAT ŞEHRİMİZ KADİM BİR ŞEHİR, BİRÇOK MEDENİYETİN YAŞADIĞI BİR ŞEHİR”

Yozgat Müze Müdürü Cihat Çakır, “Bunlardan biri de bizim Sorgun’da bulunan Antik Kent, Kerkenes Antik Kenti. Burada da biz her yıl kazılar yapmaktayız. Bu kazılarda Demir Çağına ait eserlerimiz bulunmakta. Bunlar Frig Dönemi’ne ait. Bu gördüğünüz heykel de Frig dönemine ait, o şehre ait bir yönetici heykeli. Tabii bu parça halinde bulunuyor, heykelin var parçaları. Ve bunlar birleştirilerek halkımızın beğenisine sunuluyor” diye konuştu.

Kerkenes Harabeleri (Kayıp Şehir Pteria) – Yozgat

Yozgat’ın Sorgun İlçesi Şahmuratlı Köyü’nde bulunan Kerkenes Dağı Antik Kenti‘nde ilk yüzey araştırması çalışmaları 1993 yılında başlamış 1998-2000 yıllarında müze ile katılımlı araştırma şekline dönüşmüş ve 2001 yılından bugüne kadar da İngiliz uyruklu Dr.Geoffrey Summers başkanlığında kazı ve araştırmalar devam etmektedir. Şehrin Demir Çağı‘nda M.Ö.600 yıllarında Medler tarafından kurulduğu tahmin edilmekte ise de 2003 kazı sezonunda Frigce yazıtlar bulunması kentin bir Frig yerleşimi olabileceğini de göstermektedir. Kentin yaklaşık 7 kilometre olan sur duvarları 2,5 kilometrekarelik bir yerleşim alanı oluşturmaktadır. Antik kaynaklarda Pteria olarak kaydedilen kentin burası olduğu sanılmaktadır.

3
Yozgat'ta Yapılan Kazı Çalışmalarında Antik Kent Kalıntıları Çıkmaya Devam Ediyor

M.Ö. 547 yılında Persler tarafından kent zapt edilmiş halkı esir alınarak kent yakılmış ve surları yıkılmıştır. Yerleşim alanı kamu yapıları ve sivil yapı adaları ile gelişmiş bir su toplama ve kullanma sistemi içermektedir. Kazı ekibi Jeomanyetik yüzey araştırması, direnç yöntemi ile yüzey araştırması coğrafi bilgilendirme sistemi (GPS) çalışmalarının bir kısmını tamamlamış, bir kısmı da devam etmektedir. Kazı çalışmaları sırasında bulunan bir mobilyaya ait fildişi süsleme parçası şu an Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi‘nde sergilenmektedir. Antik kent yakılıp yağmalandığı için nitelikli kültür varlıklarına nadir olarak rastlanmaktadır. Tahminler ve elde edilen bazı verilere göre M.Ö.3-2’nci yüzyıllara ait bazı Galat mezarları da Bizans Dönemi‘nde soyulmuş ve değerli parçalar yağma edilmiştir. Kentin önemli özelliklerinden biri de çabuk bozulabilen kumtaşı denilen bir çeşit taşın mimari, heykeltıraşı ve yazıtlarda çok sık kullanılmış olmasıdır. Sonuç olarak; Orta Anadolu’nun en büyük antik kentlerinden biri olan Kerkenes Dağı Şehri’ndeki kazı ve araştırmalar bölge tarihinin aydınlatılmasına katkıda bulunmaya devam edecektir.

Güncel Haberler

Benzer Haberler

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz