Yozgat’ta 2 baş Sarımsak 9 lira

Yozgat’ta yıllardır sarımsak, soğan ve patates satarak geçimini sağlayan Davut Uymaz, en kaliteli 2 baş sarımsağın 9 lira olduğunu belirtti.


Havaların soğumasıyla birlikte sarımsak fiyatları da arttı. Yozgat’ta yıllardır sarımsak, soğan ve patates satarak geçimini sağlayan Davut Uymaz, en kaliteli 2 baş sarımsağın 9 lira olduğunu belirterek “60 liraya, 70 liraya, 80 liraya, 100 liraya, 120 liraya sattığımız mallar, yerinde bu paralar alınmıyor” dedi.

Sarimsak1 2
Temsili Görsel Sarımsak

SEYFİ ÇELİKKAYA

Havaların soğumasıyla birlikte sarımsak fiyatları da arttı. Yozgat’ta yıllardır sarımsak, soğan ve patates satarak geçimini sağlayan Davut Uymaz, en kaliteli 2 baş sarımsağın 9 lira olduğunu belirterek “60 liraya, 70 liraya, 80 liraya, 100 liraya, 120 liraya sattığımız mallar, yerinde bu paralar alınmıyor” dedi.

Sarimsak2
Yozgat Pazar Tezgahı

Yozgat’ta havaların soğumasıyla birlikte bağışıklık sistemini güçlendiren besinlere yönelik talepler arttı. Bu kategoride yer alan sarımsağın fiyatı büyüklüğüne ve kalitesine göre değişen fiyatlarda arttı. 120 liradan işlem gören en kaliteli ve iri taneli sarımsağın iki başı yaklaşık 9 lira oldu. İnsanların zorlandığını burdan bile görebilirsiniz.

Sarimsak1 1
Sarımsak Temsili Görsel

“SELİN OLMASIYLA BİRLİKTE FİYATLAR YÜKSELDİ”

Yozgat’ta yıllardır sarımsak, soğan, patates satan ve ürünü tarladan direk olarak temin eden esnaf Davut Uymaz, en kaliteli 2 baş sarımsağın 9 lira olduğunu söyledi. Daha önceden aldığı ürünü vatandaşa piyasaya göre ucuza verdiğini aktaran Uymaz, şöyle konuştu:

Sarimsak1 1
Temsili Görsel

“60 liradan başlar 120 liraya kadar sarımsağımız var. Gaziantep tarafında, Kahramanmaraş tarafında, Mersin tarafında yağmurların bol olması, afet olması ve Kastamonu’da da selin olmasıyla birlikte fiyatlar yükseldi. Şimdi ise biz almıştık 60 liraya, 70 liraya, 80 liraya, 100 liraya, 120 liraya sattığımız mallar, yerinde bu paralar alınmıyor.

Sarimsak1
Yozgat Pazarcı

Biz elimizdeki malları değerlendiriyoruz. İnşallah Ramazana kadar da böyle satarız. Ramazandan sonra da artık İran çıkar, Çin çıkar. Zaten Çin ile İran bizim başımızdan hiç gitmedi. İran sarımsağını alırsın, petrol kokar, kızarır, taze koptuğundan, ham olduğundan. Çin sarımsağını alırsın, turşuya koyarsın mosmor olur. Bayanlar geliyorlar, ‘abi biz bir sarımsak aldık mosmor oldu, turşuyu da döktük’ diyor. Halbuki bilmiyor ki İran sarımsağı, Çin sarımsağı aldıklarını. Kastamonu’nun bir kilosu, onların 10 kilosuna bedel. Kastamonu’dan bir baş, bir güveç yemeğine konulsun tat verir. Çin’den, Maraş’tan, Antep’ten bir kiloluyu koyarsın bir baş sarımsak etmez.”

Yozgat k
Yozgat'ta 2 Baş Sarımsak 9 Lira

Yozgat’ta Tarım

İlin ekonomisi büyük oranda tarıma dayalıdır. Yer şekilleri %98,8 oranında tarıma imkân vermektedir. İlde, yarı kurak iklim şartlarından dolayı, kuru tarım yaygınlaşmış ve ürün çeşitleri azalmıştır. İlde yoğun olarak tahıllar ve baklagiller yetiştirilmektedir. Bunların yanı sıra sulu tarım alanlarında şeker pancarı, ayçiçeği, patates ve soğan türü ürünler yetiştirilmektedir. Sulanabilir alanlar sınırlı olduğu için, il tarımında sebze üretiminin önemi azdır. İklimin sert oluşu ve depolama olanaklarının azlığından dolayı meyve üretimi büyük boyutlarda değildir. Elma, armut, kayısı, vişne, üzüm, ayva, badem ve ceviz yetiştirilen başlıca meyvelerdir. Dayılı Köyü tarımda çok gelişmiş olup Yozgat nüfusunun yaz aylarında büyük oranda sebze ihtiyacını karşılamaktadır.

Yozgat’ta Hayvancılık

İl ekonomisinde tarımın yanı sıra hayvancılık da önemli bir gelir kaynağıdır. Bozkırların geniş yer kaplaması küçükbaş hayvancılığın yaygınlaşmasına ortam hazırlamıştır. Hayvancılık genelde tarımsal faaliyetlerle bir arada yapılmakta olup mera hayvancılığı biçimindedir. Son yıllarda hayvan soylarının ıslahı çalışmaları ve hayvansal ürünleri değerlendirmeye yönelik sanayi faaliyetleri ile hayvancılık alanında canlanma olmuş, modern işletmeler kurulmaya başlamıştır. İlde, küçükbaş hayvanlardan; akkaraman koyunu, kıl ve tiftik keçisi, büyükbaş hayvanlardan sığır ve manda gibi cinsler beslenmektedir. Deri üretimi Yozgat’ın önemli gelir kaynaklarındandır. Son yıllarda kümes hayvancılığında da önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Küçük ölçekli tavuk çiftliklerinde, modern yöntemlerle üretim yapılmakta olup özellikle 1995 yılından itibaren yumurta üretiminde belirgin artışlar olmuştur.

Yozgat’ta Ormancılık

İl topraklarının %18,24’ünü kaplayan ormanlar Akdağmadeni, Aydıncık, Çandır, Çayıralan, Çekerek, Kadışehri ve Saraykent’te yoğunlaşmıştır. Boğazlıyan ve Yenifakılı ilçelerinde ise orman örtüsü neredeyse hiç yoktur. İlde ormanları işletmek ve korumak üzere toplam üç işletme müdürlüğü mevcuttur.

Yurt içi ve Yurt dışı haberler için bizi takip etmeye devam edin.

Güncel Haberler

Benzer Haberler

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz