İBB: Meclis Üye Sayısında CHP Çoğunluğu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun danışmanı Murat Ongun, Meclis üye dağılımına ilişkin açıklama yaptı. Buna göre; İBB Meclisi’nde CHP’nin 184, AKP’nin 130, MHP’nin 2 meclis üyesi yer alacak

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun danışmanı Murat Ongun, Meclis üye dağılımına ilişkin açıklama yaptı. Buna göre; İBB Meclisi’nde CHP’nin 184, AKP’nin 130, MHP’nin 2 meclis üyesi yer alacak.

İbb: meclis üye sayısında chp çoğunluğu elde etti
İbb: Meclis Üye Sayısında Chp Çoğunluğu Elde Etti

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun danışmanı Murat Ongun, X hesabından 31 Mart yerel seçimlerine göre İBB Meclisi dağılımını açıkladı. Ongun’un paylaştığına göre; CHP’nin 184, AKP’nin 130, MHP’nin 2 meclis üyesi olacak.  

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi dağılımı da İstanbul seçimleri kadar önemliydi. 2019 yerel seçimlerinde CHP adayı Ekrem İmamoğlu, seçimleri kazansa da belediye meclis çoğunluğunun Cumhur İttifakı’nda olması nedeniyle bir çok kararın belediye meclisi onayından geçirilememesinin önündeki engel de kalktı.

Cumhur İttifakı’nın 1 milyonu aşkın oy ile seçimleri kaybettiği İstanbul’da Belediye Meclis çoğunluğu da CHP’ye geçti.

CHP, Belediye Meclisi’nde 184 sandalye aldı. AK Parti’nin 130, MHP’nin 2 sandalye dağılımıyla meclisteki çoğunluk da CHP’ye geçti.

Büyükşehir Belediye Meclisi Nedir, Üyeleri Nasıl Seçiliyor?

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin yetkileri arasında:

  • Büyükşehir bütçesinin kabulü
  • İlçe belediyelerinin bütçelerinin kabul edilmesi ve gerektiği taktirde değiştirilerek kabul edilmesi,
  • İlçe belediye meclisleri tarafından alınan imara ilişkin kararların gelişinden itibaren 3 ay içinde nazım imar planına uygun olduğu hususunda incelemek veya değiştirerek kabul etmek
  • Büyükşehir belediyesi örgüt birimlerinin kurulması, kaldırılması ve birleştirilmesine karar vermek yer alıyor.

Büyükşehir Belediye Meclisi, büyükşehirlerdeki ilçelerin belediye başkanları ve bazı meclis üyelerinden belirleniyor.

Her bir ilçe belediye meclisi üye sayısının beşte biri kadar temsilciyi, Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gönderebiliyor. Beşe bölününce tam sayı çıkmadığı durumda bu sayı bir alt sayıya yuvarlanıyor.

İlçelerden büyükşehir belediye meclisine gönderilecek üyeler, ilçe belediye meclisine giriş sıralarına göre belirleniyor.

Güncel Haberler

Benzer Haberler

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz