Gezi Parkı Artık Padişahın değil!

2021’de Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Sultan beyazı Tan Veli Hazretleri Vakfına devredileni Gezi Parkı mahkeme kararıyla yeniden İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne verildi.

Gezi Parkı İBB’ye verilecek

İstanbul 1. Asliye Hukuk Mahkemesi Taksim’deki Gezi Parkının mülkiyetinin Sultan Beyazıt Vakfına devrini yasaya aykırı buldu. Taşınmazların Vakıf yoluyla meydana gelmediğine dikkat çekti. Mahkeme parkın yeniden İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığıı adına tesciline hükmetti. İstinaf ve Yargıtay aşamaları da İstanbul Büyükşehir Belediyesi lehine karara erdiğinde Gezi Parkı yeniden İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin mülkiyetine geçmiş olacak.

gezi parkı


2021’de Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Sultan beyazı Tan Veli Hazretleri Vakfına devredileni Gezi Parkı mahkeme kararıyla yeniden İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne verildi.

Böylece bir yenilgi daha almış oldu Gezi Parkı’nı ranta çevirmek isteyenler…

Cumhuriyet dönemlerinde yani 1930’larda süren çeşitli davaların ardından sonunda 1939’da Türk hükûmeti mezarlığı istimlak etti. Bu bölgedeki Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi yıkıldı, mezartaşlarının birçoğu Gezi Parkı‘nın merdivenlerinin yapımında kullanıldı.

Şehircilik uzmanı Henri Prost imar planını hazırlarken, Dolmabahçe’den Nişantaşı’na yükselen Kadırgalar Vadisi’ni (Harbiye Kongre Vadisi) büyük bir park haline getirme planı dahilinde, Taksim Gezisi’ni de yetkililere önerdi. İnönü Stadyumu’nun inşaatının başlamasıyla işlevini kaybeden stadyum ve harâbe hâlindeki kışlanın, 1940 yılında dönemin İstanbul Valisi Lütfi Kırdar tarafından, Henri Prost’un hazırladığı imar planı çerçevesinde istimlak edilerek yıktırılmasından sonra, İstanbul’un Cumhuriyet döneminde yapılan ilk parkı oldu. 

Gezi Parki Taksim Istanbul1

Mermer parmaklıklı mermer merdivenler, Boğaziçi’ne bakan oturma mekanları, banklar, çim sahaları, Gezi’yi halkın sık sık gelip dolaştığı bir yer hâline getirdi. Parkın merdivenlerinin yapımında, o yıllarda yıkılan Pangaltı Ermeni Mezarlığı’nda yer alan bazı mezar taşları da kullanıldı.

1944’te Taksim Gezisi’nin Taksim Meydanı’na bakan ön (güney) kısmına, dönemin cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün at üzerindeki heykelinin kaidesi inşa edildi ancak heykel hiçbir zaman dikilmedi. 1950’de Demokrat Parti iktidara geldikten sonra da, atlı heykel uzun süre bir depoda bekletildi, sonunda kaide söktürüldü, heykel bu parka değil, Maçka’daki Taşlık Parkı’na dikildi. Taksim Gezi Parkı uzun bir süre “İnönü Gezisi” olarak adlandırıldı.

Kışlanın yıkılması sonrası, çevrede yapılan otellere tahsis edilen alanlar ve düzenlemeler ile parkın kapladığı alan zaman içinde küçüldü. Buna rağmen İstanbul’un merkezinde önemli bir dinlenme alanı oldu ve sık sık düzenlemelerle görünümü değişti. 38.000 m² yüzölçümüne sahip olan Taksim Gezisi, 1991-92 arasında revizyondan geçirildi; dikdörtgen planlı parkın ortasına fıskiyeli büyük bir havuz inşa edildi.

Gezi Parkı’nın kuzeyinde, eskiden Taksim Bahçesi ve Taksim Belediye Gazinosu’nun bulunduğu yerde halen Ceylan Intercontinental Oteli vardır. Asker Ocağı Caddesi’nin karşı tarafında ise Divan ve Hyatt Regency Otelleri yer alır. 1967 yılında Gezi Parkı’nın altına Cumhuriyet Caddesi tarafına, kot farkından yararlanılarak dükkânlar ve bir dizi kapalı mekan inşa edildi. 2013 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı Taksim Yayalaştırma Projesi kapsamında buradaki mekanlar yıkıldı.

Güncel Haberler

Benzer Haberler

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz