”JES” için, 850 dönüm arazi jesti

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Niğde’de 850 dönümlük arazinin JES projesi için mera olmaktan çıkarılmasını eleştirdi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya seslenen Adem, “Artık kendinize gelin ve lütfen bu yanlıştan vazgeçin” dedi.

Tarıma karşı suç: Jes

CHP Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Niğde’de mera kapsamı dışına çıkarılan arazilerle ilgili açıklama yaptı. Alınan bu kararlarla hayvancılığın gelişmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Adem, karardan vazgeçilmesini istedi. Adem, “Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı, küçükbaş ve büyükbaş üreticilerinin desteklenip korunacağını, böylelikle hayvancılığın büyüyüp hayvan sayısının artacağını, halkımızın ucuz et yiyeceğini iddia ediyor.

Jes için jest
''Jes'' Için, 850 Dönüm Arazi Jesti

Ancak mera alanında olan yaklaşık 850 dönümlük araziyi JES projesi içine alıp mera kapsamı dışına çıkarıyor. Sayın Bakan, siz bu uygulamalarla mı çiftçilerimizi kalkındıracaksınız, hayvancılığı yükselteceksiniz? Maalesef yaptığınız uygulama tamamen yanlış ve sözleriniz boş olduğu görülüyor” dedi.

“BU YANLIŞTAN VAZGEÇİN”

Adem Bakan Yumaklı’ya seslenerek şöyle konuştu:

“Sayın Bakan 3,9 dolara ithal ettiğiniz hayvan kilosunu çiftçimize 6 dolardan satacağınızı söylüyorsunuz. Hem ticari anlamda para kazanıyorsunuz, hem de çiftçimizi mağdur ediyorsunuz. İthalattan vazgeçmediğiniz sürece, tarım arazilerini ve mera alanlarını kapsam dışına çıkarmadıktan sonra, ne hayvancılığımızı büyütebilirsiniz ne çiftçimizi koruyabilirsiniz ne de vatandaşlarımıza ucuz et yedirebilirsiniz. Bu uygulamaları çiftçimizin ve toplumumuzun vicdanına bırakıyorum. Sayın Bakan artık kendinize gelin ve lütfen bu yanlıştan vazgeçin.”

Jes için diğer bir yazı, tanım ve tepki ise şöyle;
Kapitalist ideologların temiz olarak tanıttığı “yenilenebilir enerji” konusunu birlikte irdelemeye çalışıyorduk. Yakın bir geçmişte ülke gündeminde uzunca süre yer tutan HES hidro elektrik santrallerinin zararlı etkilerini ilk makalemizde ele aldık.

Günümüzde furya haline gelen RES rüzgar santrallerinin orman üzerinde yarattığı katliamı ve diğer yıkıcı etkilerini ikinci makalemize taşıdık. GES güneş santrallerine yatırım yapmak isteyen sanayici ve onlara izin veren bürokratların ovalarımıza göz diktiğini üçüncü makalemizde anlattık. Bu makalemizde ise, yenilenebilir enerjinin ülkemize yeni giriş yapan çeşitlerini, JES’leri ele alacağız.

Bir sonraki makalemiz Biyokütle ve Biyogaz enerji santralleri olacak. Doyumsuz enerji açlığı yaratan sistemi ve enerji kimin için konularını ele alan son makalemiz ile enerji konulu serimizi tamamlayacağız.

2007’den bu yana geçen 11 yıllık sürede Türkiye’de sayısı 40’a ulaşan JES’lerin, proje ve yapım halinde olanlarla birlikte sayısının 69’a çıkartılması planlandı. Bu santrallerin 67’si Aydın, Manisa ve Denizli’de lisans ve ön lisans almış durumda.

Bu da Aydınlıları ayağa kaldıran JES’lerden yayılan Hidrojen Sülfür (H2S) ve diğer zehirli gazların etkisinin daha çok artması anlamına gelecek. Hidrojen Sülfür aynı zamanda birçok hastalığın da nedeni olarak gösteriliyor. Aydın’ın temel geçim kaynağı incir, üzüm, zeytin, pamuk gibi pek çok ürün JES’lerden yayılan gazlardan olumsuz etkilenmektedir.

Jeotermal ne demek? – Jeotermal enerji nedir?

Jeotermal enerji: ‘Yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde birikmiş ısı ve basıncın oluşturduğu sıcaklıkların; bölgesel atmosferik ortalama sıcaklığın üzerinde olan ve çevresindeki yeraltı ve yerüstü sularına göre daha fazla çözülmüş mineraller, çeşitli tuzlar ve gazlar içerebilen sıcak su,  buhar ve gazlar ile yüzeye taşınan ısı enerjisidir.’

Jeotermal enerji nerelerde kullanılır?

Jeotermal enerjinin kullanım alanları:

  • Elektrik üretimi; jeotermal sahalarda açılan kuyulardan üretilen akışkan seperatörlerde buhar ve su olarak ayrıştırıldıktan sonra türbin ve jeneratör ile elektrik enerjisi üretilir.
  • Isı üretimi; düşük sıcaklık, basınç ve debideki jeotermal kaynakların sera, organik tarım, ürün kurutma, bölgesel ısı ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla değerlendirilmesidir.
  • Termal turizm ve sağlık amaçlı kullanımı; insan sağlığına yararlı mineraller içerebilen düşük sıcaklıktaki jeotermal kaynaklı suların sağlık amaçlı kullanımıdır.

Dünyada Jeotermal elektrik üreten ilk 5 ülke

2Türkiye, jeotermal potansiyeli bakımından Avrupa’nın 1. ülkesi ve kurulu güç bakımından ise Dünyanın 4. ülkesi konumundadır.’

Dünyada Jeotermal enerjiden elektrik üretiminde ilk 5 ülke!

– ABD

– Endonezya

– Filipinler

– Türkiye

– Yeni Zelanda

Kaynak: Enerji Ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı

Jeotermal Enerji Nedir?

Jeotermal enerji, dünyanın alt yüzeyinde elde edilen ısıdır. Su ve/veya buhar jeotermal enerjiyi dünya yüzeyine taşır. Özelliklerine bağlı olarak, jeotermal enerji ısıtma ve soğutma amacıyla veya temiz elektrik üretmek için kullanılabilir. Bununla birlikte, elektrik için, genellikle tektonik olarak aktif bölgelere yakın konumdaki yüksek veya orta sıcaklık kaynaklarına ihtiyaç duyulur. 

Farklı olgunluk seviyelerinde farklı jeotermal teknolojiler vardır. Bölgesel ısıtma, jeotermal ısı pompaları, seralar ve diğer uygulamalar gibi doğrudan kullanımlar için teknolojiler yaygın olarak kullanılır. Doğal olarak yüksek geçirgenliğe sahip hidrotermal rezervuarlardan elektrik üretimi teknolojisi olgun ve güvenilirdir. Bununla birlikte, orta sıcaklık alanları gittikçe daha fazla kullanılıyor ve jeotermal akışkanın bir işlem akışkanını kapalı bir döngüde ısıtmak için ısı eşanjörleri yoluyla kullanıldığı ikili çevrim teknolojisinin gelişimi sayesinde elektrik üretimi veya kombine ısı ve güç için kullanılmaktadır.

DÜNYADA JEOTERMAL ENERJİ

Jeotermal enerji, önemli bir yenilenebilir kaynaktır. İzlanda, El Salvador, Yeni Zelanda, İtalya, Kenya ve Filipinler gibi ülkelerde elektrik talebinin önemli bir kısmını, İzlanda’daki ısıtma talebinin de % 90’ından fazlasını kapsar. 

Dünyada jeotermal enerji kurulu gücü 2018 yılı sonu verilerine göre 14,9 GWh düzeyinde. Jeotermal enerjiden elektrik üretiminde ilk beş ülke; ABD, Filipinler, Endonezya, Türkiye ve Yeni Zelanda’dır. Elektrik dışı kullanım ise 70.000 MWt’ı aştı. Dünyada doğrudan kullanım uygulamalarındaki ilk 5 ülke ise ABD, Çin, İsveç, Belarus ve Norveç’tir. Dünyanın ilk ve en eski jeotermal santrali İtalya’nın Toskana bölgesinde yer alır. Bu bölgedeki 34 jeotermal enerji santrali, 761 MW net kurulu kapasiteye sahip ve yılda yaklaşık 6 TWh (terawatt) elektrik üretir. Ayrıca bölge elektriğinin yüzde 40’a yakını jeotermal enerjiden karşılanıyor.

Güncel Haberler

Benzer Haberler

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz