Kolera Can Almaya Devam Ediyor

Zambiya’da kolera salgınından hayatını kaybeden kişi sayısı 374’e yükseldi

Sağlık Bakanı Sylvia Masebo, gazetecilere yaptığı açıklamada, salgının geçen Ekim 2023’ten bu yana ülkenin 116 bölgesinden 45’ini etkilediğini belirtti.

Masebo, ülkede son 24 saatte, 12 kişinin hayatını kaybettiğini kaydederek, 431 salgın vakasının tespit edildiğini söyledi.

Böylece ülkede Ekim 2023’ten bu yana salgından yaşamını yitirenlerin sayısı 374’e ulaştı.

Ülkenin Sağlık Bakanı Masebo, kolera sürecini özetledi

Bakan Masebo, “Son 24 saat içerisinde 363 hastayı çeşitli tedavi merkezlerinden taburcu ettik. Bu rakam 388 hastayı taburcu ettiğimiz Pazar gününden ve 400 hastanın taburcu edildiği cumartesi gününden biraz daha düşük” dedi.

Zambiya'da oral kolera aşısı uygulanırken çekilmiş bir kare. Fotoğraf: bnn
Zambiya’da oral kolera aşısı uygulanırken çekilmiş bir kare. Fotoğraf: BNN

Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanan 1,7 milyon oral aşıdan 1,4 milyon dozluk ilk partiyi teslim aldıklarını aktaran Masebo, “ülkenin farklı bölgelerini etkileyen acil durumlara başarılı bir şekilde yanıt vermek için periyodik olarak oral aşıları kullandıklarını” sözlerini ekledi.

1970 yılında Kolera Salgını İstanbul’u da etkisi altına almıştı

1970 İstanbul kolera salgını, 1961 ile 1975 arasında yayılan Yedinci kolera pandemisinin bir parçasıdır. Salgın ilk olarak Sağmalcılar da baş göstermiş, Esenler ve Taşlıtarla’ya da sıçramıştır. Salgının kaynağının Habipler köyündeki dereye karışan çöp suları olduğu düşünülmektedir.

13 Ekim 1970 günü saat 04.00’te Çapa Kliniğine 15, Cerrahpaşa Hastanesine 10 ve Samatya Hastanesine 8 hasta kusma ve ishal şikayetiyle başvurmuştur. Salgından ilk kez Cumhuriyet gazetesi “Sağmalcılar’da salgın hastalık baş gösterdi” başlığıyla 14 Ekim 1970’te bahsetmiştir. 15 Ekim’de ise salgında hasta sayısının 150’yi aştığını belirtmiştir. Dönemin sağlık bakanı Vedat Ali Özkan, bunun içme suyundan bulaşan gastroenterit olduğunu söylemiştir.

16 Ekim günü İl Hıfzıssıhha Kurulu aldığı kararlarla, damacana ve bidonlarda su, kalıp buz ve dondurma, açıkta balık, köfte ve lahmacun satışını yasaklamış; çevreden merkeze doğru aşı kampanyası yapılacağını ve hastalık görülen evlere sarı kağıtlar asılacağını duyurmuştur.

Bu evlerde yaşayanlar işe ve okula bir süre gitmeyecek ve her yer dezenfekte edilecektir; hastalıktan ölenler antiseptik solüsyon ile yıkanacak ve mezarlar kireçlenecektir; umumi tuvaletler temizlenecektir; okullarda beslenme eğitimine 15 gün ara verilecektir; süt ve yumurtalı besinleri yapanlar sıkı kontrolden geçirilecektir; halk eğitimleri verilecektir.

20 Ekim günü Vedat Ali Özkan, salgının kolera olduğunu kabul etmiştir. 27 Ekim günü yani salgının 15. gününde İstanbul’un çeşitli bölgelerinden koleraya yakalananlar olduğu bildirilmiştir.

Buna göre, Mecidiyeköy 55, Zeytinburnu 24, Kadıköy 23, Gaziosmanpaşa 20, Bakırköy 15, Üsküdar 14, Fatih 13, Eyüp 9, Kasımpaşa 7, Küçükköy 6, Şehremini 6, Topkapı 5, Balat 4, Davutpaşa 3, Rami 3, Küçükyalı 3 ve Yedikule 2 kişi salgından etkilenmiştir.

Güncel Haberler

Benzer Haberler

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz