Türk Eczacılar:Çabalarımız sonuçsuz kalmıştır

16 Aralık’ta yayınlanan ilaç fiyatlandırmasının 9 gün sonra yürürlüğe girecek olmasının yaratabileceği ilaç temini sorunu ile ilgili açıklama yaptı.

Turk eczacilari

Eczacılar ”Türkiye’de İlaç Sorunu Büyüyebilir.”

YAZI İŞLERİNE NOT: 

Yapılan sehven hata nedeniyle, Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney’in açıklamasına ilişkin bu haberin dikkate alınması ricasıyla… 

Türk Eczacıları Birliği Başkan Arman Üney, 16 Aralık’ta Resmî Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren ilaç fiyatlandırmasının 9 gün sonra yürürlüğe girecek olmasının yaratabileceği ilaç temini sorunu ile ilgili açıklama yaptı. Üney, “Sorunun acilen çözümü için ilk gün itibariyle harekete geçtik. Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyetimiz, krizin aşılması için uygulamanın yürürlük tarihinin erkene çekilmesi gerektiğini ısrarla talep etmiştir. Çabalarımız ancak ne yazık ki sonuçsuz kalmıştır. Yaşanan ilaç yokluklarının sorumlusu eczacılar değildir” dedi.

Turk eczacilar birligi baskani uney
Türk Eczacılar:çabalarımız Sonuçsuz Kalmıştır

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, Resmî Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren ilaç fiyatlandırması kararını değerlendirdi. Üney, şu açıklamayı yaptı:

“16 Aralık tarihli Resmî Gazetede yayımlanan ilaç fiyatlandırmasında kullanılan avro kurunda yapılan güncellemenin yayınlandıktan 9 gün sonra yürürlüğe girecek olması hem hastalarımıza hem de meslektaşlarımıza çok zor günler yaşatmaktadır. Hastalarımız, mevsimsel hastalıkların tedavisinden, kronik hastalıklarda kullanılan ilaçlara kadar çok sayıda ilaca erişimde sıkıntı yaşarken, ilaca erişemeyen hastalarımız için her dakikanın kritik olduğunu bilen meslektaşlarımız hastalarını ilaçsız bırakmamak için adeta çırpınmaktadır. Ancak yaşanan sorun ortadadır.

Turkiye eczacilar birligi
Türk Eczacılar:çabalarımız Sonuçsuz Kalmıştır

Sorunun acilen çözümü için ilk gün itibariyle harekete geçtik. Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyetimiz, başta Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu olmak üzere tüm paydaşlarla hızlı bir görüşme trafiğine geçmiş, krizin aşılması için uygulamanın yürürlük tarihinin erkene çekilmesi gerektiğini ısrarla talep etmiştir. Bugüne değin kesintisiz sürdürdüğümüz çabalarımız ancak ne yazık ki sonuçsuz kalmıştır.

Yapılan bu düzenlemenin ilaç sanayinin ihtiyaçlarına yönelik bir düzenleme olduğunu, eczane ekonomilerimizin iyileştirilmesine yönelik olmadığını özellikle vurgulamak isteriz. Ancak ilaç yokluklarına engel olmak, hastalarımızın tedavileri için gereken ilaçlara erişmesini sağlamak mesleki sorumluluğumuzun gereğidir ve çabamız da bu yöndedir. Türk Eczacıları Birliği bu mesleki hassasiyet ile her zaman üzerine düşen görevi yerine getirmeye devam edecektir.

Bilinmesini özellikle isteriz ki şu anda piyasada bulunamayan ilaçların sorumlusu meslektaşlarımız değildir. Yaşanan ilaç yokluklarının sorumlusu eczacılar değildir.”

Eczane temsili 2 kopya
Temsili Türk Eczane Görseli

Türk Eczacılar Birliği Tarihçesi

2.2.1956 tarih ve 9223 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6643 sayılı Türk Eczacıları Birliği Kanunu ile İstanbul’da kurulmuştur. O tarihte, 1961 Anayasası’nın 122.Maddesi ve 1982 Anayasası’nın 135.Maddesi ile kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olarak tanımlanarak Anayasal bir kurum hüviyetini almıştır. 

Buna göre, Kamu Kurumu niteliğindeki meslek kuruluşumuz kanunla meydana getirilir ve organları kendileri tarafından ve kendi üyeleri arasından seçilir. İdare, seçilmiş organları, bir yargı mercii kararına dayanmaksızın, geçici veya sürekli olarak görevinden uzaklaştıramaz. Meslek kuruluşlarının tüzükleri, yönetim ve işleyişleri demokratik esaslara aykırı olamaz. 

Kuruluşumuz, müşterek ihtiyaçları karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlerine uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleri ile, halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere meslek disiplini ve ahlakını korumak maksadı ile kanunla kurulan ve organları kendi üyeleri tarafından kanunda gösterilen usullere göre yargı gözetimi altında, gizli oyla seçilen kamu tüzel kişiliğidir. 

Turk eczacilar birligi 1 1
Türk Eczacılar Geçmiş Görsel

24 Şubat 1984 yılında 25.Olağan Büyük Kongre’yi takiben 6643 sayılı yasanın 53.maddesinde 84 nolu Kanun hükmündeki kararname ile yapılan değişiklik sonucu Türk Eczacıları Birliği Merkezi İstanbul’dan Ankara’ya taşındı. 

Birlik o tarihten beridir, eczacıların faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleki dayanışmanın önemine vurgu yapmak, eczacılığın genel amaçlarına uygun olarak gelişmesini sağlayarak, meslek disiplini ve ahlakını korumak üzere çalışmalar yürütmektedir. 

Çeşitli illerde bulunan 54 Eczacı Odasıyla yaklaşık 30 bin eczacıya hizmet veren Türk Eczacıları Birliği, ilaç ve eczacılık alanındaki hizmetini sürdürmektedir. 

Türkiye’nin gelişmesi için çaba gösteren, edindiği bilgi ve birikimi uluslararası platformda paylaşmayı önemseyen Türk Eczacıları Birliği, Uluslararası Eczacılık Federasyonu, Avrupa Halk Sağlığı Birliği ile Avrupa Eczacılık Forumu’nun üyesi, Avrupa Birliği Eczacılık Grubu’nun da gözlemci üyesidir.

En Güncel, Tarafsız, Dürüst, Kaliteli Türkiye ve Dünya’dan Doğru Haberler İçin Bizi Takip Etmeye Devam Edin, Sağlıklı Kalın…

Güncel Haberler

Benzer Haberler

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz