Son Dakika: Seçim sonuçları belli oldu!

Yerel Seçimlere 2 hafta kala son anket çalışması Area Araştırma’dan geldi. Seçim sonuçları başlığı altında yaptığımız haberde, Ankara- Adana- Mersin şehirlerinde yapılan anketleri inceledik.

Anketlerde Yerel Seçim Sonuçları

Ankara- Adana- Mersin Büyükşehir seçim araştırmalarında 31 mart seçimleri öncesi son anketler şöyle:

Seçim sonuçları
Son Dakika: Seçim Sonuçları Belli Oldu!

31 mart seçimlerine 2 haftadan daha kısa bir süre kala son anket seçimleri bize seçimin havasının nasıl gideceğine dair bilgiler sunuyor.

18 mart 3
Son Dakika: Seçim Sonuçları Belli Oldu!

Seçim sonuçlarının tüm Türkiye’yi etkilediği ve genel seçimler kadar yerel seçimlerde de rekabet ve vaadlerin sunulduğu bahar aylarında bir kısım seçmenin protesto amaçlı seçimlerde oy kullanmayacağını da görmüş oluyoruz.

18 mart 4
Son Dakika: Seçim Sonuçları Belli Oldu!

Türkiye’de seçimler

Türkiye‘de seçimlerdevletin altı pozisyonu için yapılır: cumhurbaşkanlığı (ulusal), parlamento (ulusal), belediye başkanlığı (yerel), ilçe belediye başkanlığı (yerel), il veya belediye meclis üyeleri (yerel) ve muhtarlar (yerel). Seçimler dışında referandumlar da yapılmaktadır.

Milletvekili genel seçimleri, beş (5) yılda bir, 600 üyeli Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne üye seçmek için, nispi temsil sistemi ile yapılır. Bir parti mecliste sandalye elde etmek için, ulusal düzeyde oyların en az %7’sini almalıdır. Küçük partiler, büyük partilerle ittifak kurarak seçim barajından muaf tutulabilir. Bu durumda ittifak içindeki bir partinin %7’yi geçmesi yeterlidir. Bağımsız adaylar seçim barajına tabi değildir.

Yerel seçimler, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisindeki yerel yönetimleri belirlemek amacıyla yapılır. Cumhurbaşkanları ise 2007’de anayasada yapılan değişikliğe kadar meclis tarafından bir dönem yedi yıllığına seçilmekteydi, bundan sonra halk tarafından en fazla iki dönem beş yıllığına (5+5) seçilmektedir.

Ali Toprak

Güncel Haberler

Benzer Haberler

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz