Saha Mihenk, Dünya da havacılık endüstrisi üretimine ait düzenlemeleri ve kalite standartlarını belirleyen Uluslararası Havacılık Kalite Grubu (IAQG)’nun Türkiye’deki Bölgesel Otoritesi konumundaki SAHA İstanbul Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi olarak havacılık ve uzay endüstrisine çalışan veya çalışmak isteyen firmalarımızı paydaş kurumlarımız ve sektörün lider firmaları ile bir araya getirdi.
Saha Mihenk’ten bir İlk!
Kamuya açık ilk kez bu kadar şeffaf ve bilgilendirici bir çalıştay gerçekleştirildiğini belirten yetkililer bu süreçten sonra da bu tarz etkinliklerin ara ara devam edeceğini belirttiler.
Saha Mihenk öncülüğünde, Türkiye’nin milli havacılık endüstrisinin güncel durumu, küresel ve yerel tedarik süreçlerine entegrasyonunda kilit rol oynayan kalite ve sertifikasyon düzenlemelerinin önemi ve yerlileştirilmesi konuların derinlemesine ele alındığı, TEİ TUSAŞ MOTOR SANAYİİ A.Ş.’nin sponsorluğunda Ankara Teknopark‘ta gerçekleştirilen bu önemli çalıştaya katılıma ilgi yüksekti.
Saha Mihenk, lider kuruluş yöneticilerinin de iştirak edeceği etkinlik kapsamında Türkiye’nin havacılık ve uzay endüstrisindeki durumunu değerlendirme fırsatı bulacak ve IAQG’nin çalışmalarını, ulusal ve uluslararası arenada sektörün geldiği noktayı görmemizi sağladı.
Türkiye’nin havacılık endüstrisini daha da güçlendirmek, küresel rekabetin ötesine geçmek, firmalar için yeni iş imkanları yaratmak ve AS9100 sertifikasının yerlileştirilmesi konusunda daha etkin bir rol üstlenmek isteyen tüm firmalar etkinliğe katılım sağladı.
Saha Mihenk Ankara Çalıştayı Program şöyle ilerledi:
09.30-10.00 | Kayıt/Giriş
10.00-10.30 | Açılış Konuşmaları
10.30-11.15 | SAHA MİHENK – Milli Havacılık Endüstrimizin Mevcut Durumu
11.15-11.30 | Kahve Arası
11.30-12.00 | Türk Akreditasyon Kurumu AS 9100 Belgelendirme Faaliyetleri
12.00-13.00 | Öğle Arası
13.00-14.30 | Panel : Üretim ve Tedarik Süreçlerinde Kalite Sertifikasyonu
14.30-15.30 | Soru/Cevap
15.30 | Toplu Fotoğraf Çekimi ve Kapanış
Açılış konuşmalarında Yönetim Kurulu’ndan üyeler konuşma yaparken sonrasında basın açıklamasında bulundular. Panel ise firmalar ve tedarikçiler arasında soru-cevap şeklinde sona erdi.
Saha Mihenk‘in vizyonu, Türkiye ‘de Industry Controlled Other Party (ICOP) yapısının oluşturulması ve Ulusal Akreditasyon Kuruluşlarının (NAB) ve Akredite Sertifikasyon Kuruluşlarının (CB) 9104 serisi standartlarına uyumlarının sağlanması.
Saha Mihenk, International Aerospace Quality Group (IAQG) Certification Oversight Team (COT)yapısının gereklerini yerine getirmek için Milli düzeyde TÜRKAK (Türk Akreditasyon Kurumu) ve TSE (Türk Standartları Enstitüsü) ile yakın işbirliği içerisinde çalışmaktadır.
Mihenk (Milli Havacılık Endüstrisi Komitesi) SAHA İstanbul Savunma ve Havacılık Kümelenmesi Teknik Komitesi olarak görev yapmakta ve Türk Milli Havacılık, Uzay ve Savunma Endüstrisi ’ni temsil etmektedir.
Saha Mihenk ve onun çalışmaları, European Sector Management Structure (SMS), European Aerospace Quality Group (EAQG) Certification Oversight Team (COT) ‘ı ve Türk Milli Havacılık ve Uzay Endüstrisi Birliği olarak görev yapmakta olan SAHA İstanbul Savunma ve Havacılık Kümelenmesi ‘ni desteklemektedir.
Saha Mihenk katılımcıları aşağıdaki gibidir:
- Sanayi – IAQG / EAQG ve NAIA Üyeleri
- Milli Havacılık ve Uzay Endüstrisi Birliği (NAIA)
- Akreditasyon Kurumu (AB)
- Denetçi Yetkilendirme Kurumu (AAB) Temsilcileri
- Akredite ve Tanınan Sertifikasyon Kuruluşları (CB’ler)
- Onaylı Eğitim Sağlayıcıları (TP) Temsilcileri
- Türk Askeri Otoriteleri
- Türk Sivil Havacılık Otoritesi
- Ticaret Birliği Üye Şirketlerinden Katılım Sağlayan Endüstri Üyeleri
- Birlik Temsilcileri
MİHENK, International Aerospace Quality Group (IAQG) Certification Oversight Team (COT)yapısının gereklerini yerine getirmek için Milli düzeyde TÜRKAK (Türk Akreditasyon Kurumu) ve TSE (Türk Standartları Enstitüsü) ile yakın işbirliği içerisinde çalışmaktadır.
Saha Mihenk Kimdir?
Misyonumuz
Türk savunma, havacılık ve uzay sektörünün, yerlilik oranının arttırılması, henüz sahip olmadığı kritik teknolojilere kavuşturulması ve uluslararası rekabette üst seviyelere taşınması için üyelerinin teknolojik ve sektörel yetkinliklerini geliştirmek, üyeleri arasındaki işbirliğini destekleyerek güçlü bir ekosistem oluşturmaktır.
Vizyonumuz
Türk savunma, havacılık ve uzay sektörünü ulusal ve uluslararası alanda güçlendiren lider bir küme olmak
SAHA İstanbul Hakkında
Türk savunma, havacılık ve uzay sektörünün, yerlilik oranının arttırılması, henüz sahip olmadığı kritik teknolojilere kavuşturulması ve uluslararası rekabette üst seviyelere taşınması için üyelerinin teknolojik ve sektörel yetkinliklerini geliştirmek, üyeleri arasındaki iş birliğini destekleyerek güçlü bir ekosistem oluşturmak misyonuyla kurulan SAHA İstanbul, Türkiye’nin ve Avrupa nın en büyük sanayi kümelenmesidir. Aralarında Aselsan, TUSAŞ, Roketsan, STM, ASFAT, Askeri Tersaneler, Baykar gibi ana yüklenicilerin olduğu 39 şehirden 1000+ firması ile ülkemizin teknoloji geliştirme kapasitesine katkı vermektedir. Aralarında İTÜ, YTÜ, Sabancı Üniversitesinin de olduğu 26 üniversitesi ve tüm enstitüleri ile TÜBİTAK’ın katkılarıyla üniversite sanayi iş birliğinin arttırılması desteklenmektedir.
Avrupa Havacılık ve Uzay Kümeleri Birliği’nin (EACP) en büyük kümesi haline gelen SAHA İstanbul, platform ve alt yüklenici firmaları bir araya getirerek iş geliştirmeleri için zemin oluşturmaktadır. SAHA İstanbul öncülüğünde, Milli Havacılık Endüstrisi Komitesi (MİHENK) oluşturulmuş, dünyada havacılık ve uzay teknolojileri endüstrisini yöneten ve kalite süreçlerini denetleyen uluslararası kurumun (EAQC) önemli bir parçası haline gelinmiştir. Böylece Türkiye’nin, bu alanda faaliyet gösteren yerli ve milli firmalarının AS 9100 belgesi verebilmesinin yolu açılmıştır.
T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, 5 Bakanlık ve 13 Sivil / Askeri kurum olmak üzere toplam 18 kurumumuzun desteğiyle, SAHA İstanbul yönetiminde organize edilen SAHA EXPO Fuarı, Türk savunma, havacılık ve uzay sanayiinin tanıtımına ve ihracat potansiyelinin artırılmasına azamî katkı sağlayacak şekilde gerçekleştirilmektedir. SAHA EXPO 2022 Fuarına, 109 ülkeden; 390’ı yabancı ve 567’si yerli olmak üzere toplam 957 firma, 289 resmî delegasyon, 103 ticarî delegasyon, 40.000’i sektör profesyoneli olmak üzere 78.643 ziyaretçi katılmıştır. Fuarda binlerce B2B, B2G ve G2G görüşme ve stant ziyareti, 9 uluslararası panel ve 3 ana konuşmacı (keynote speaker) oturumu, 281 firma tarafından ürün lansmanı ve mali değeri 1 milyar doların üzerinde, ihracat oranı en az % 60 olan 114 imza töreni gerçekleştirilmiştir.
Sektör liderleri ve üst düzey bürokratların da bizzat eğitici olarak yer aldıkları SAHA MBA Yönetici Geliştirme Programı 2019 yılında TÜBİTAK TÜSSİDE ile dünyanın en prestijli MBA programlarına denk içerik, araç ve yöntemlerle hazırlanmış, program 2022 yılında 4.yılına başlamıştır. Savunma sanayinin lider yöneticilerini yetiştiren program, 85 farklı firmadan 200 yönetici, yönetici adayı ve firma sahibine eğitim vermiştir.
2021 yılında başlatılan SAHA Girişim programı ile yüksek teknoloji projesi olan girişimci firmalara eğitim, mentorluk ve yatırımcıya erişim desteği verilmekte; hukuki ve teknik danışmanlık, iş geliştirme ve tanıtım, altyapı başta olmak üzere verilen destekler çerçevesinde SAHA İstanbul ekosisteminin gücüyle birlikte girişimciler yatırımcı görüşmelerine hazırlanmaktadır.
Savunma, havacılık ve uzay sektöründe dışa bağımlılıktan kurtulmak ve ihracatı artırmak hedefi ile ülkemizin savunma sanayiinin ihtiyacının yanı sıra müttefik olduğumuz ülkelerin de ihtiyacına özel teknolojilerin geliştirilmesine katkı sağlayan SAHA İstanbul, milli üretim yetenekleri konsolide edilmekte, yerli ve yabancı pek çok ana yüklenici firma ile firmalarımızı buluşturan B2B görüşme etkinlikleri gerçekleştirmekte ve Milli Teknoloji Hamlesi’ne en etkin desteği sunan STK olarak, ülkemizin savunma sanayisinde hak etiği noktaya gelmesi için çalışmalarına devam etmektedir.
Çalışma Alanlarımız
2015 yılından beri savunma, havacılık ve uzay sektörlerinde faaliyet gösteren SAHA İstanbul, sektörün en büyük kümesi olarak bünyesinde yer alan güçlü ana yüklenicileri, KOBİ ve yan sanayicileri ile üyelerinin rekabet güçlerini ve yeteneklerini daha da ileri seviyeye taşıyarak sektörü yerli imkân ve milli teknolojilere dayalı ürün ve hizmetlerle güçlendirmeyi hedeflemektedir. Bu kapsamda ana çalışma alanlarımız;
- Üyelerinin Kurumsal Kapasitelerini Geliştirmek
- Üyeleri Arasında İşbirliğini Artırmak
- Üyelerinin Rekabet Gücünü Artırmak
- Kamu Kurumları ve STK’lar ile İlişki Geliştirmek
- Ar-Ge ve Yenilikçilik Çalışmalarını Desteklemek
Kurumsal Değerlerimiz
- Yerli ve Milli Olmak: Savunma, havacılık ve uzay sektörlerinde gerekli ürün ve hizmetlere yönelik, iş birliği ihtiyaçlarının tespitinden, gerçekleştirilmesi aşamasına kadar yerli ve milli paydaşlarla çözüm üretme yaklaşımını benimser.
- Sürdürülebilir Olmak: SAHA İstanbul, faaliyetleri çerçevesinde gerekli ihtiyaçların tespitinden, gerçekleştirilmesi aşamasına kadar toplum sağlığı ve güvenliği ile çevreye olan etkileri dikkate alır, çevresel ve sosyal standartların geliştirilmesine destek olmayı benimser.
- Birlikte Çalışmak: SAHA İstanbul ekibi ve üyeleri, her işin bugün olduğundan daha verimli yapılacağına inanır, hedeflerini gerçekleştirmek ve geleceği paylaşmak için bir olur.
- Bilimsel Olmak: Savunma, havacılık ve uzay sektörlerinde gerekli ürün ve hizmetlere yönelik iş birliği projelerinde, bilimsel kanıta dayalı, araştırma, analiz ve müdahale yaklaşımlarını benimser.
- Yenileşimci Düşünmek: SAHA İstanbul tüm çalışmalarında sürekli gelişime ve değişime açık olmak, farklı ihtiyaçlara yenilikçi çözümler üretmek ve düşünülmeyeni düşünmek yaklaşımını benimser.
Kalite Yönetim Politikamız
Türk savunma, havacılık ve uzay sektörlerinde gerekli ürün ve hizmetlere yönelik, iş birliği ihtiyaçlarının tespitinden, gerçekleştirilmesine kadar yerli ve milli çözümler üretmek için tüm paydaşlarımızın katılımıyla;
Stratejik yönetim yaklaşımı ile gelecek hedeflerimizi planlar, stratejik süreç yönetimiyle bu hedeflerimize ulaşırız.
Öğrenen ve gelişen organizasyon yaklaşımı ile çalışanlarımıza ve üyelerimize yetkinliklerini geliştirmeleri yönünde liderlik eder; başarılarını tanır, takdir eder ve ödüllendiririz.
Etkin ve verimli paydaş yönetimi yaklaşımı ile paydaşlarımızla karşılıklı faydaya yönelik ilişkiler kurar ve geliştiririz.
Üye deneyimi yönetimi yaklaşımı ile üyelerimizin beklentilerini adillik, tarafsızlık ve gizlilik ilkesi ile değerlendirir, kurumsal ve sektörel deneyimlerini olumlu yönde Artırmak için çözümler geliştiririz.
Sürekli gelişim yaklaşımı ile süreçlerimizi etkinlik ve verimlilik ilkesiyle yönetir, teknolojik gelişimlerle destekleriz.
İş sürekliliği yaklaşımı ile süreçlerimize yönelik riskleri ve fırsatları değerlendirir, sürdürülebilir kalite yönetimini güvence altına alırız.
Bilgi güvenliği yaklaşımı ile kurumsal ve kişisel bilgi varlığını gizlilik, bütünlük ve erişebilir olma boyutlarında değerlendirerek güvence altına alırız.
İş Sağlığı ve İş Güvenliği yaklaşımı ile iş kazası ve meslek hastalığına neden olabilecek etkenleri önceden tespit etmek ve en aza indirmek için risklerimizi yönetiriz.
Çevre yönetimi yaklaşımı ile faaliyetlerimizin çevresel etkilerini dikkate alır, çevresel sürdürülebilirliği hedefleriz.
Sürdürülebilirlik yaklaşımı ile varlıklarımızı ve kaynaklarımızı yaşam çevrim sürelerince etkinlik ve verimlilik ilkesiyle yönetiriz.
Sosyal sorumluluk yaklaşımı ile küresel ilkelerle çalışmayı hedefler ve paydaşlarımıza bu yönde örnek oluruz.
Bu çerçevede faaliyetlerimizle ilgili ulusal ve uluslararası tüm standartları referans alarak, dernek tüzüğümüzün 43. Maddesinde de belirtildiği üzere derneğimiz 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu, 5253 Sayılı Dernekler Kanunu ile Dernekler Yönetmeliği kapsamında görev, yetkiler ve sorumluluklarımızı yerine getirirken; ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi şartlarına uyarak sistemin etkinliğini sürekli iyileştirmeyi ve geliştirmeyi, İlkelerimiz, değerlerimiz ve etik kurallarımız ışığında birlikte başarmayı ve bunun için gerekli kaynakları sağlamayı taahhüt ederiz.
SAHA İstanbul Yönetim Kurulu