İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı Uzayda!

İlk Türk astronotu Alper Gezeravcı’nın da yer aldığı Ax-3 misyonu, planlandığı gibi saat 00.49’da başarıyla kalkış yaptı.

İlk türk astronot alper gezeravcı'nın uzay yolculuğu başladı
İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı’Nın Uzay Yolculuğu Başladı

İlk Türk astronotu Alper Gezeravcı’nın da yer aldığı Axiom Mission 3 (Ax-3) misyonu, planlandığı gibi saat 00.49’da NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’ndeki Fırlatma Kompleksi 39A’dan başarıyla kalkış yaptı. Gezeravcı’nın içinde olduğu uzay aracı, Uluslararası Uzay İstasyonu’na kilitlenecek.

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın da içinde bulunduğu Ax-3 mürettebatı, saat 20.30’da aileleriyle vedalaşıp Crew Dragon uzay aracına hareket etmişti.

Gezeravcı’nın “Görev Uzmanı” olarak yer alacağı 4 kişilik ekipte; Michael Lopez-Alegria, Walter Villadei ve Marcus Wandt yer alıyor.

İlk Türk Astronot ve Türkiye’nin İlk Biletli Astronotu Unvanını Alan Alper Gezeravcı, Dragon Kapsülünden Dünya’ya Canlı Bağlandı. Gezeravcı’nın Uzaydaki İlk Sözü “İstikbal göklerdedir” oldu.

Uluslararası Uzay İstasyonu’na doğru 36 saat sürecek yolculuğuna başlayan Dragon kapsülünde bulunan Ax-3 ekibinin ilk duygu ve düşünceleri SpaceX tarafından canlı olarak yayınladı.

Türkiye’nin ilk astronotu unvanını alan Alper Gezeravcı, uzaydaki ilk sözünde Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ten alıntı yaptı ve “İstikbal göklerdedir” dedi.

Gezeravcı, uzaydan Dünya’ya yapılan canlı bağlantıda şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonu için ilk Türk’ün uzaya adım attığı şu anda Yüce Ata’mızın sözüyle bu anı başlatmak istiyorum: Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün dahiyane sözü; İstikbal göklerdedir.”

 “Uzun zamandır bunun hayalini kuruyordum. Bu harika bir duygu. Başından itibaren şu ana kadar her şey çok iyiydi.”

Alper Gezeravcı

Türkiye’ye büyük katkılar sağlayan ve bu uğurda hayatlarını kaybedenleri de anan Gezeravcı, bu misyonun gerçekleşmesinde emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ettiğini söyledi.

4 KİŞİLİK MÜRETTEBATTA KİMLER VAR?

Axiom Space’in Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gönderdiği ‘Ax-3’ görevi için 4 kişilik mürettebat bulunuyor. Gezeravcı’nın Ax-3 uçuşunda birlikte görev aldığı kişiler şu şekilde:

ABD ve İspanya’yı temsilen görev lideri Michael Lopez-Alegria,
İtalyan Hava Kuvvetleri’nden pilot Walter Villadei,
Avrupa Uzay Ajansı adına katılan İsveçli Marcus Wandt yer aldı.

Alper Gezeravcı Kimdir

Alper gezeravcı kimdir
Alper Gezeravcı Kimdir

Aralık 1979’da Silifke, Türkiye’de doğan Gezeravcı, İstanbul Hava Harp Okulu’nda Elektronik Mühendisliği alanında lisans eğitimini tamamladı. Ayrıca Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü’nde yüksek lisans yaptı.

Türk Hava Kuvvetleri’nde savaş pilotu olarak görev yapan Gezeravcı, aralarında T-41, SF-260, T-37, T-38, F-5, KC-135 ve F-16’nın da bulunduğu birçok uçakta 15 yıllık uçuş tecrübesine sahip. Ayrıca Türk Hava Yolları’nda yedi yıl kaptanlık yaptı. Gezeravcı ayrıca uçuş lideri, uçuş emniyet görevlisi ve ticari havayollarında kaptan olarak görev yaptı.

Gezeravcı, son olarak Standardizasyon Filosu Akademik Kanat Komutanı olarak Adana’daki 10’uncu Üs Komuta Birimi’ne atandı. Filonun standardizasyonu ve değerlendirilmesi, tüm eğitim dokümanlarının Hava Kuvvetleri standartlarına göre düzenlenmesi, tüm F-16 ve KC-135R pilotlarının kontrol sürüşleri öncesinde sınavlarının yapılması ve filo dokümantasyon standartlarının denetlenmesinden sorumluydu.

Bir spor tutkunu olan Gezeravcı, tüplü dalış, yelkencilik, kampçılık ve rafting yapmaktan keyif alıyor ve dağ yürüyüşü ve binicilik konusunda geniş deneyime sahip. Askeri eğitimi sayesinde birçok hayatta kalma eğitimi kursuna ve askeri konuşlandırmaya katılmıştır.

Gezeravcı, uzaya giden ilk Türk astronotu olarak tarihi Axiom Mission 3’ün (Ax-3) bir parçası olma fırsatından dolayı onur ve heyecan duyuyor. Gezeravcı, Ax-3’te görev uzmanı olarak görev yapacak.

Güncel Haberler

Benzer Haberler

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz