Orhan Uğuroğlu’ndan Gazetecilere Tavsiyeler

Yeniçağ Gazetesi Ankara Temsilcisi ve Flash Haber TV Programcısı duayen gazeteci Orhan Uğuroğlu, anadolugazete.com.tr internet editörü Cansu Baloğlu’na konuştu.

Gazetecilikte 50’nci yılını geride bırakan Orhan Uğuroğlu, Büyük Anadolu Medya Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çetin’i, Ankara Çukurambar’daki ofisinde ziyaret etti. Duayen gazeteci, meslek hakkındaki deneyim ve düşüncelerini anadolugazete.com.tr internet editörü Cansu Baloğlu ile paylaştı.

Usta gazeteci Orhan Uğuroğlu gazeteciliğin temel kavram ve ilkelerinden bahsederken en önemli unsurunun “özgürlük” olduğunun altını çizdi. Uğuroğlu şunları söyledi, ”Özgürlük deyince ne anlamalıyız? Haberi doğru vermek, asparagas haber yapmamak, kimseyi hedef almadan haber yazmak, etik mesleki kurallara uygun gazetecilik yapmak ve halkın haber alma hakkı çerçevesinde vatandaşa doğru bilgileri vererek haber yazmak gazetecinin esas alması gereken unsurlardır.”

Gazetecilikte 50'nci yılı geride bırakan usta gazeteci orhan uğuroğlu deneyim ve düşüncelerini paylaşıyor. Fotoğraf: anadolu gazete
Gazetecilikte 50’Nci Yılı Geride Bırakan Orhan Uğuroğlu Deneyim Ve Düşüncelerini Paylaşıyor. Fotoğraf: Anadolu Gazete

Meslekte “yeni nesil” ve “eski nesil” gibi bir ayrımın bulunmadığını vurgulayan usta gazeteci, mesleğin esas disiplinlerinin aynı olduğunu şu sözleriyle dile getirdi, ”Yeni nesil, eski nesil diye bir gazetecilik yok. Teknolojide bir değişiklik var. Gazeteciliğin temeli muhabirliktir, haberde 5N1K denilen temel ilkeler var. Bu dün de böyleydi, bugün de böyle.” 

Uğuroğlu: “Gazeteci nasıl soru soracağını bilmeli.”

Uğuroğlu aynı zamanda haber ve yorumun iki farklı unsur olduğunu ve birbirinden ayırt edilmesi gerektiğine de dikkat çekerek, ”Televizyon yorumcuları kendi fikirlerini söyleyebilir ama bir muhabirin, haberi yazarken içine yorum katması yanlış olur. Gazeteci, sadece gördüğünü ve duyduğunu yazar.” şeklinde konuştu.

Uğuroğlu, gazeteci olmak isteyen bireylerin soru sorma yeteneğini geliştirmesi tavsiyesinde bulunarak, ”Bir gazeteci, güncel olaylarda karşılaştığı bir siyasetçiye, bürokrata hangi üslupla soru soracağını bilmeli.” sözlerini sarf etti.

50 yıllık tecrübesi ile orhan uğuroğlu yeni mezun olan gazetecilere ve genç meslektaşlarına tavsiyelerde bulundu. Fotoğraf: anadolu gazete
Orhan Uğuroğlu'ndan Gazetecilere Tavsiyeler

“İletişim Fakülteleri Gazeteci Yetiştirmiyor”

İletişim fakültelerinin Türkiye’de sayıca çok fazla olması ve bu fakültelerin yüzlerce mezun verip bu mezunların iş imkanı bulamayışları konusunda düşüncelerini ifade eden Uğuroğlu, durumun önemini şu sözleriyle anlattı: ”İletişim fakülteleri gazeteci yetiştirmiyor. Gazeteciliğin nasıl yapılması gerektiği öğretilmiyor. Temel ilkeler birkaç günde öğretiliyor ama gazetecilerin bilmesi gereken; bilgisayar kullanmak, photoshop, fotoğraf çekmek, kamera kullanmak öğretilmiyor.”

Whatsapp image 2024 06 12 at 10. 39. 24
Orhan Uğuroğlu'ndan Gazetecilere Tavsiyeler

“Gazeteci sürekli sokakta olmalı”

“Gazeteci olunmaz gazeteci doğulur” doktrininden yola çıkarak genç gazetecilere nasıl bir yol izleyip neler yapmaları gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunan duayen gazeteci Orhan Uğuroğlu sözlerine şu şekilde devam etti:

”Gazeteci olmak için üniversitede okurken kendini direkt medyaya vereceksin. Her gün gazete köşe yazısı okuyacaksın. Üniversiteden mezun olunca gazeteci olunmuyor. Binlerce öğrencinin mezun olduğu yerde, bir kısım mezun işe girerken, geride kalanlar farklı mesleklere yöneliyor. Bu nedenle gazetecilik yapmak için medya kuruluşlarında deneyim kazanmak adına gerekirse ücret almadan çalışılmalı. Bir gazeteci sürekli sokağa çıkmalı. Basın toplantılarına katılmalı, çarşı pazar gezmeli. Sözün özü; iyi bir gazeteci olmak için kendini yetiştirmek önemli.”

Güncel Haberler

Benzer Haberler

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz