Nazım Hikmet İzmir, Balıkesir, Hopa’da Anıldı

Usta Şair Nazım Hikmet 61’inci Ölüm Yıl Dönümü Sebebiyle İzmir, Balıkesir, Hopa’da Anıldı

CHP İzmir İl Başkanlığı, şair ve yazar Nazım Hikmet’in 61’inci ölüm yıl dönümü sebebiyle Konak’ta Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde anma töreni düzenledi. Törene CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun yanı sıra il yönetim kurulu üyeleri, ilçe başkanları ve ilçe yönetim kurulu üyeleri ile partililerin katıldı.

CHP İzmir İl Başkanlığı, Nazım Hikmet’in 61’inci ölüm yıldönümü nedeniyle anma töreni düzenledi. Konak’ta Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılan anma töreninde konuşan CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, şunları söyledi:

Chp i̇zmir, usta şair nazım hikmet'i andı
Chp İzmir, Usta Şair Nazım Hikmet’I Andı

Haziran’da ölmek zor. Bugün Nazım’ı anmak için hep birlikteyiz. İstedik ki Nazım’ı sokaklarda analım. Vatandaşlarımızla birlikte analım. Bu topraklardan bir nazım geçti. Orhan Pamuk, Yeni Hayat Kitabı’nda diyor ki ‘Bir gün bir kitap okudum ve hayatım değişti.’ 5 Mayıs’ta Denizleri andığımız Güzelbahçe’deki müthiş etkinlikte yaptığım konuşmada demiştim ki ben lise öğrencisi iken ‘Gülünün Solduğu Akşam’ kitabını okumuş ve solcu olmuştum. Birçoğumuzun hayatına bu şiirler, bu kitaplar dokunuyor. O yüzden istedim ki bugün Nazım kitaplarını hep birlikte getirelim, genç kardeşlerimize ulaştıralım. Genç kardeşlerimizi Nazım ile tanıştıralım, bu toprakların gerçek hikayelerini gerçek ustalardan dinleme imkanına kavuşsunlar. O yüzden şiirlerini okuyalım istedik. Zor iş şiirlerini okumak.

Birçok arkadaşımızdan ‘Şiirleri okur musunuz?’ diye rica ettim, kürsüye çıkıp şiir okumak zor olduğu için birçok arkadaşımız imtina etti. Çünkü biz şiir okumayı ancak çok mükemmel olursa olabilecek bir şey gibi değerlendiriyoruz. Halbuki çocuklarımıza edebiyatı sevdirmek, şiiri sevdirmek için içlerinden geldiği gibi okuyabilecekleri bir alan olabileceğini onlara anlatabilmeli. Bu yüzden bugün gençlerimizle birlikte Nazım’ı analım istedik” dedi. Aslanoğlu, konuşmasının ardından Nazım Hikmet’in Salkım Söğüt şiirini seslendirdi.

Chp izmir
Nazım Hikmet İzmir, Balıkesir, Hopa'da Anıldı

Törende CHP Güzelbahçe İlçe Başkanı Devrim Seyrek Nazım Hikmet’in Bursa Cezaevi dönemlerinde yazdığı “Ben İçeri Düştüğümden Beri” şiirini, Karşıyaka İlçe Başkanı Levent Güçlü de usta şairin “Bulut mu olsam” şiirini okudu. Tören sonrası CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve CHP’liler Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde Nazım Hikmet’in kitaplarını vatandaşa dağıttı.

Büyük Şair Nazım Hikmet, Balıkesir’de Zuhal Olcay Konseriyle Anıldı 

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Nazım Hikmet’i iki ayrı programla andı. Gündüz, “Nazım Hikmet” belgeselinin yönetmeni Nebil Özgentürk’ün de konuk olduğu Halk TV’de Serhan Asker’in sunumuyla yayınlanan “Görkemli Hatıralar” programında Nazım’ı anan Büyükşehir Belediyesi, gece ise sevilen ses ve tiyatro sanatçısı Zuhal Olcay’ın konseriyle anmaya devam etti. 

Nser3
Nazım Hikmet İzmir, Balıkesir, Hopa'da Anıldı

Balıkesir’de olmaktan ve böyle güzel bir dinleyici topluğuna şarkılar söylemekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Zuhal Olcay, Balıkesirliler için “Yine Aşk Var”, “Pervaneler”, “Sen Benim Şarkılarımsın”, “Bir Harmanım Bu Akşam”, “Boşvermişim Dünyaya”, “Aldatıldık” gibi Türk pop müziğinin kült olmuş şarkılarını seslendirdi.

Konser1
Nazım Hikmet İzmir, Balıkesir, Hopa'da Anıldı

Nazım Hikmet’i, 61’inci ölüm yılında en güzel şekilde andıklarını belirten Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın ise “Memleket hasretiyle başka ülkelerde olup memleketini bu kadar güzel anlatan dev ozan şairimizi anıyoruz. Etkinliklerimiz daha devam edecek. Daha yeni başlıyoruz” diye konuştu.  

Nazım Hikmet’in 61. Ölüm Yıl Dönümünde Hopa Belediyesi’nden Anlamlı Etkinlik

Hopa Belediyesi, Nazım Hikmet Ran’ın 61. ölüm yıl dönümünde şairin “Vasiyet” şiirinden yola çıkarak, Hopa sahilinde heykelinin yanına çınar ağacı dikti. 

Hopa1
Nazım Hikmet İzmir, Balıkesir, Hopa'da Anıldı

Hopa Belediye Başkanı Utku Cihan, şairin “Vasiyet” şiirindeki “Anadolu’da bir köy mezarlığına gömün beni ve de uyarına gelirse, tepemde bir de çınar olursa, taş maş da istemez hani” dizelerinden yola çıkarak, sahilin yanındaki Nazım Hikmet heykelinin yanına çınar ağacı dikti.

Burada konuşan Başkan Cihan, şunları kaydetti:

Bugün Nazım’ın aramızdan ayrılışının 61. yılı. Dünya şairi, memleket sevdalısı Nazım Hikmet, 1928’de Gürcistan sınırından ülkesine kaçak yollarla girdi, Hopa’nın Çamlıköy köyünde yakalandı, Hopa hapishanesinde iki ay yattı. Hopalılar büyük şairi çok sevdi. Öyle ki Nazım’ın Hopa’da kalması birçok şehir efsanesine konu oldu. Kaldığı dönemde yaşadıklarından anılar, farklı şekillerde, farklı tanıklıklarla karşımıza çok çıkıyor. Kimisi doğru kimisi efsaneleşen bu anılar Hopalıların aslında Nazım’a duydukları sevgiden ve saygıdan kaynaklanıyor. Herkes onunla bir anısı olsun istiyor aslında… Nazım Hopa Hapishanesi’nde önemli şiirler yazdı… Hopa hapishanesinin şiirinde etkili olduğunu hatta hayellerinin yenileştiğini söyledi. 

Hopa2
Nazım Hikmet İzmir, Balıkesir, Hopa'da Anıldı

Nazım şöyle anlatmış Hopa Hapishanesi’ni: ‘Hopa Hapishanesi’nin tesiri, öz bakımından şiirimde kendini gösterdi. Hopa hapisane notları, bir çeşit yeni realizm telakkisine varmaktı. Şekil de ona göre, daha çok bir anlatma, bir hikâye etme tarzı oldu. Hayaller de yenileşti.’ İşte biz de Nazım’ın hayallerinin yenileştiği yerden onun ‘Vasiyet’ şiirinden yola çıkarak bugün burada toplandık. Ne diyordu o şiirde: ‘Yoldaşlar, ölürsem o günden önce yani, öylece gibi de görünüyor. Anadolu’da bir köy mezarlığına gömün beni ve de uyarına gelirse tepemde bir de çınar olursa, taş maş da istemez hani.’ Evet, Nazım’ın tepesinde istediği çınar ağacını bugün hep birlikte dikeceğiz. Ayrıca bizlerle birlikte birçok belediye de çağrımıza kulak vererek bu projeye katılıyor.

Hopa
Nazım Hikmet İzmir, Balıkesir, Hopa'da Anıldı

Borçka Belediyesi, Kemalpaşa Belediyesi, Artvin Belediyesi, Fındıklı Belediyesi, Lalapaşa Belediyesi, Divriği Belediyesi. Bugün bulundukları noktalarda çınar ağacı dikiyorlar ve Anadolu’da Nazım’ı yaşatıyorlar. Çağrımıza kulak veren, Nazım’ın vasiyetini yerine getiren, Nazım’ı Anadolu’da yaşatan herkese Hopa’dan teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Güncel Haberler

Benzer Haberler

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz