Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV), geleneksel olarak her yıl Ramazan Bayramı öncesinde lösemi ve kanser mücadelesi veren çocukların ailelerine ihtiyaçları oranında ‘Karşılıksız Özel İhtiyaç Kredisi’ ile destek oluyor. Bu kapsamda aylık desteklere ek olarak, bayram öncesi yüzlerce aileye 50.000 ile 30.000 TL arasındaki “Karşılıksız Özel İhtiyaç Kredisi” çekleri iletildi.
İhtiyaç çekleri LÖSEV’den
LÖSEV, “Önce Çocuklar İyileşsin” çağrısıyla ramazan ayı boyunca erzak kolilerini hastalarına ulaştırırken fitre, fidye ve zekat bağışlarıyla lösemi ve kanser tedavisi gören çocuk ve yetişkin hastaların tedavi masraflarını ve sosyal ihtiyaçlarını karşılıyor.
Aylık desteklere ek olarak, bayram öncesi yüzlerce aileye 50.000 ile 30.000 TL arasındaki “Karşılıksız Özel İhtiyaç Kredisi” çekleri iletildi. Türkiye genelinde başlatılan karşılıksız özel ihtiyaç kredisi desteği Ankara başta olmak üzere, Adana, Afyonkarahisar, Aksaray, Antalya, Bartın, Batman, Bursa, Çankırı, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Hakkari, İstanbul, İzmir, Kars, Kayseri, Kırşehir, Konya, Samsun, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Van ve Zonguldak illerinde, lösemi ve kanser ile mücadele eden yüzlerce aileye ulaştırıldı. Ramazan boyunca LÖSEV’e kayıtlı binlerce aileye de “Sağlık-Eğitim Bursu” ve “Aile Destek Bursu” ihtiyaçları kapsamında iletilecek.
“LÖSEV SAYESİNDE YALNIZ HİSSETMİYORUZ”
LÖSEV tarafından 50.000 TL yardım yapılan Ankara’da yaşayan 7 yaşındaki Muhammed Ensari Kuruağaç’ın annesi Leyla Kuruağaç yaşadıkları süreci şöyle anlattı:
“2020 yılında Bitlis’te Muhammed’e lösemi tanısı kondu. Pandemi zamanı olması da çok zor şeyler yaşamamıza neden oldu. Muhammed’in tedavisi için Ankara’ya taşınmak zorunda kaldık. Devlet hastanesinde tedavi görürken LÖSEV ile tanıştık. Bu süreçte LÖSEV hep yanımızda oldu. Muhammed Beşiktaşlı, Beşiktaş marşlarının onu coşkulandırıyor. Zaman zaman yaşıtlarıyla oyunlar oynuyor, Muhammed heyecanlı bir çocuk, sokak hayvanlarına karşı çok ilgili.
Özellikle yemek sofrasından artan kemikleri cebine koyar ‘anne bunları köpeklere verelim’ der. Büyüyünce polis olmak istiyor. Muhammed’in şu an kontrolleri devam ediyor. 50 Bin TL’lik çeki Muhammed için kullanacağız. LÖSEV’e ve tüm bağışçılara teşekkürler. Sizlerin sayesinde yalnız hissetmiyoruz.”
Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV), 1998 yılında Pediatrik Hematolog, Onkolog Dr. Üstün Ezer tarafından Ankara’da kurulan, lösemili ve kanser hastası çocuk ve yetişkinlere yardımda bulunan ve birçok ihtiyacını karşılayan bir vakıftır. İstanbul, İzmir, Bursa, Eskişehir, Adana, Antalya, Samsun ve Kayseri’de şubeleri bulunan vakfın yardımlarından Eylül 2023 itibarıyla 75.000’den fazla kişi yararlanmış olup gönüllü sayısı 6,5 milyonu aşkın kişidir. Vakfın 2024 itibarıyla sloganı “mücadele”dir. LÖSEV bu sloganı, seslendirmesini Nejat İşler’in yaptığı “LÖSEV’de Mücadele” adlı kısa filmi ile duyurdu.
Vakıf, bünyesinde tedavi gören çocukların kolej seviyesinde eğitim alabilmesi için Türkiye’nin ilk lösemili çocuklar ana ve ilkokulunu açarak alanında bir ilke öncülük etmiştir. 16 Kasım 2008 tarihinde açılan bu okul her yıl yüzlerce lösemili çocuğa parasız eğitim hizmeti vermektedir. 2010 yılında açılan lösemili çocuklar köyü ile, Ankara dışından tedavi için LÖSEV’e başvuran ailelere barınma, kısa süreli konaklama, sosyal hizmetler ve iş imkanları sunulmaktadır.
Lösemili çocukların anneleri ve lösemiyi yenen gençlerin el emeği göz nuru ile ürettikleri ürünler LÖSEV’in Ankara merkezi, İstanbul büroları ve LÖSANTE Onkoloji Kenti yerleşkesi içerisinde bulunan LSV dükkân mağazalarında sergilenip satılarak ayrıca ek bir gelir elde edilmektedir. Ayrıca tedavisi sona eren gençler yine bu mağazalarda ve/veya vakıf bünyesinde işe yerleştirilebilmektedir. 2016 yılında ODTÜ Genç Girişimciler Topluluğu tarafından düzenlenen 6. Kristal Ağaç Ödül Töreni’nde “Sosyal Sorumluluk Sektörü Yılın Girişimcilik” ödülünü almıştır.
Her yıl 2-8 Kasım tarihleri arasında LÖSEV öncülüğünde tüm dünyadan lösemili çocukların katılımıyla “Lösemili Çocuklar Haftası” kutlanmaktadır.
LÖSANTE Onkoloji Kenti (Çocuk ve Yetişkin Hastanesi)
2013 yılının sonlarında Ankara-İncek’te bulunan 17 dekarlık vakıf arazisinde Türkiye’de yine bir ilk olan “onkoloji kenti” kurulmuştur. Burada ayrıca yetişkin kanser hastalarının da bakılabileceği bir hastane, lösemili çocukların eğitimlerini tedavi sırasında da sürdürebilmeleri için ek bir okul kompleksi ve oyun alanları ile lösemili çocuklar köyündekine benzer ancak daha yüksek kapasiteli bir otel ve konaklama alanları da bulunmaktadır. 2015 yılı şubat ayı itibarıyla yapımı tamamlanan birim; 2016 yılı 10 Mayıs’ta açılmış, 1 Haziran’da hasta kabulüne başlamıştır. Yapının hizmete alınması ile kurum bünyesinde yetişkin kanser hastalarına da sosyal ve maddi yardımlar ulaştırılmaya başlamıştır. LÖSANTE, Sağlık Bakanlığı ile vakıf arasında günümüzde de devam eden birtakım sorunlar yarattı.