Küba’da Ötenazi Ulusal Meclis tarafından kabul edildi.
Küba, Latin Amerika ve Karayipler’de Kolombiya’nın ardından ötenaziye izin veren ikinci ülke oldu. Komünist yönetimindeki ülkenin Ulusal Meclisi, ötenaziyi, ülkenin evrensel ve ücretsiz sağlık sistemine yönelik yasal çerçevesini güncelleyen mevzuatın bir parçası olarak kabul etti.
Mevzuatın son taslağında, “İnsanların onurlu bir ölüm hakkına sahip olmak istemesine istinaden, tedavi çabalarının sonuç vermediği, sürekli veya kısmi bakım gerektiren ve yaşamı güçleştiren durumlarda, geçerli prosedürleri sağlayan koşullarda yaşama son verme hakkına karar verilebilir” denildi.
Küba’da Ötenazinin Yasallaşmasından Halk Memnun
Havana’nın Onkoloji ve Radyobiyoloji Enstitüsü‘nde, ülkenin önde gelen kanser merkezi olan ve biyoetik alanında yüksek lisans sahibi olan Dr. Alberto Roque, Küba’da ötenazi kararını memnuniyetle karşıladı ve bunun “gelecekteki ötenazi için tamamen yasal çerçeveyi” oluşturduğunu söyledi.
Rektum kanseri hastası olan 47 yaşındaki hemşire Suaima Lopez, kendisinin ve tanıdığı birçok hastanın iyileşememesi durumunda ötenaziyi tercih ettiğini söyledi.
İsviçre, Hollanda, Lüksemburg, Kanada, Avustralya, İspanya, Almanya, Yeni Zelanda ve Amerika Birleşik Devletleri‘ndeki bazı eyaletler de ötenaziye izin veriyor ve bu ülkelerin bazılarında, büyük acılar olsa da ölümcül hastalıkların olmadığı durumlarda da tıbbi yardımlı intihara izin veriliyor.
Pek çok dini ve etik inancın karşı çıktığı ötenazi ve tıbbi yardımlı intihar, dünya çapında her zaman için büyük bir tartışma konusu.