Karasu: Nerede Kaldı Sizin Milliyetçiliğiniz?

Karasu, “AnadoluJet gibi bize özel bir isim dururken, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde faaliyet göstermiş bir havayolu ile aynı adı vermeye utanmıyor musunuz? Nerede kaldı sizin milliliğiniz?”


CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun cevaplaması istemiyle verdiği önergede, AnadoluJet’in isminin neden “Ajet” olarak değiştirildiği sordu. Karasu, “AnadoluJet gibi bize özel bir isim dururken, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde faaliyet göstermiş bir havayolu ile aynı adı vermeye utanmıyor musunuz? Nerede kaldı sizin milliliğiniz?” ifadelerini kullandı.

Karasu'dan nerede kaldı sizin milliyetçiliğiniz?
Karasu’Dan Nerede Kaldı Sizin Milliyetçiliğiniz?

CHP Sivas Milletvekili Karasu adı AnadoluJet iken “Ajet” ismini alan ve kurumsal yapısı değiştirilen AnadoluJet’teki değişimleri Meclis gündemine taşıdı. “Anadolu” isminden neden vazgeçildiğini soran Karasu, “AnadoluJet gibi bize özel bir isim dururken, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde faaliyet göstermiş bir havayolu ile aynı adı vermeye utanmıyor musunuz? Nerede kaldı sizin milliliğiniz?” diye sordu. Özelleştirme iddialarını da gündeme getirdi.

“ÇALIŞANLAR BÜYÜK ENDİŞEYE SAHİP”

Karasu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, 2008 yılında Türk Hava Yolları’nın (THY) alt markası olarak kurulan AnadoluJet’in 2023 yılı Kasım ayında pazardaki rekabetçi konumunu güçlendirmek amacıyla faaliyetlerini yüzde 100 Türk Hava Yolları iştiraki olarak kurulan AJet Hava Taşımacılığı Anonim Şirketi altında devam ettirme kararı aldığını hatırlattı.

Ajet
Karasu: Nerede Kaldı Sizin Milliyetçiliğiniz?

Türkiye Varlık Fonu bünyesindeki THY’nin satışa çıkarılmaya hazırlandığı iddialarının sektörde dile getirildiğini aktaran Karasu, “Yıllardır çarpık özelleştirme uygulamalarıyla çalışanların mağdur edildiği ülkemizde, stratejik ve çok ciddi tecrübe birikimi gerektiren THY’de ve Ajet’te çalışanlar büyük bir endişeye sahiptir.” ifadelerini kullandı. 

“AJet’in ismi nereden gelmektedir? ‘Anadolu’ isminden vazgeçilmesinin gerekçesi nedir? Yeni şirkete AJet adı verilirken 14 Ağustos 2005 tarihinde Atina’da düşen Helios Airways adını taşıyan, ancak daha sonra adını Ajet olarak değiştiren, ilerleyen yıllarda da faaliyetlerini sonlandıran Güney Kıbrıs Rum Kesimi havayolu firmasıyla aynı adın verilmesi bir tesadüf müdür? Değil ise gerekçesi nedir? Şirkete isim verilmeden önce herhangi bir araştırma yapılmış mıdır? AJet isminin ve yeni şirketin kurumsal logosu için herhangi bir reklam ajansı ile bir anlaşma yapılmış mıdır? Yapılmış bu firmanın adı ve anlaşmanın içeriği nedir? Firmaya, yaptığı hangi işlemler için ne kadar ödeme yapılmıştır?”

 “ÖZELLEŞTİRME VEYA SATIŞ Mİ GELİYOR?”

Jet
Karasu: Nerede Kaldı Sizin Milliyetçiliğiniz?

Yaptığı açıklamada hükümete, “AnadoluJet gibi bize özel bir isim dururken, Güney Kıbrıs Rum Kesiminde faaliyet göstermiş bir havayolu ile aynı adı vermeye utanmıyor musunuz? Hani nerede sizin milliliğiniz, nerede sizin milliyetçiliğiniz?” sözleri ile tepki gösterdi. AnadoluJet’teki dönüşümle birlikte kurum çalışanların özlük ve mali haklarında bir kayıp yaşayıp yaşamadıklarının açıklanmasını isteyen Karasu, önergesinde çalışanların mağduriyetlerini de dile getirdi.

Önceki adıyla AnadoluJet’in özellikle Anadolu’daki kentlere uçak seferleri düzenlediğini hatırlatan Karasu, bu firmanın veya THY’nin özelleştirilmesi halinde hem çalışanların hem de yararlanan tüm vatandaşların önemli kayıplar yaşayacağına dikkati çekti.

Karasu ulas
Karasu: Nerede Kaldı Sizin Milliyetçiliğiniz?

Ulaş Karasu, Karasu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi

  1. Türkiye Varlık Fonu bünyesindeki THY’nin satışa çıkarılmaya hazırlandığı iddiası doğru mudur? Doğru değil ise iddiaların kaynağı nedir?
  • Anadolujet’teki değişikliklerden sonra Ajet’in satışa çıkarılacağı iddiası doğru mudur? Doğru değil ise iddiaların kaynağı nedir?
  • Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle, THY’nin alt markası olarak gökyüzü serüvenine başlayan ve yola AJet olarak devam kararı alıan şirketin envanterine kayıtlı kaç adet uçak bulunmaktadır? Ajet’in uçakları arasında THY’den devredilenlerin sayısı nedir?
  • AJet’in ismi nereden gelmektedir? “Anadolu” isminden vaz geçilmesinin gerekçesi nedir? Yeni şirkete AJet adı verilirken; 14 Ağustos 2005 tarihinde Atina’da düşen Helios Airways adını taşıyan, ancak daha sonra adını Ajet olarak değiştiren, ilerleyen yıllarda da faaliyetlerini sonlandıran Güney Kıbrıs Rum Kesimi Havayolu firmasıyla aynı adın verilmesi bir tesadüf müdür? Değil ise gerekçesi nedir? Şirkete isim verilmeden önce herhangi bir araştırma yapılmış mıdır?
  • AJet isminin ve yeni şirketin kurumsal logosu için herhangi bir reklam ajansı vb. ile bir anlaşma yapılmış mıdır? Yapılmış bu firmanın adı ve anlaşmanın içeriği nedir? Firmaya, yaptığı  hangi işlemler için ne kadar ödeme yapılmıştır?
  • Ankara merkezli olarak kurulmuş olan Anadolujet’in, şirketleşme sonrasında merkezini İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na taşıma kararı ne zaman alınmıştır?
  • Yeni şirketin personel açısından yol haritasının içeriği nedir? Ajet bünyesinde kaç pilot, kaç kabin ekibi, kaç teknisyen çalışmaktadır? Bu personel THY’den mi geçmiştir, yoksa dışarıdan mı alınmıştır? Ajet’in kurulduğu günden itibaren aldığı personel sayısı kaçtır, görevleri nelerdir?
  • Ajet bünyesinde çalışan pilot, kabin ekibi ve teknisyenlere verilen maaşlar nedir? Bu personelin aldıkları maaşların THY’ye ve diğer firmalara göre karşılaştırması nedir?
  • Ajet dışarıdan, üçüncü kişilerden herhangi bir hizmet satın almakta mıdır, alıyor ise bunun karşılığı olarak ne kadar ödeme yapılmaktadır? Var ise özel sektörden aldığı hizmetlerde görev yapan personellerin eğitim, yaş ve görevleri nelerdir?
  1. THY’nin son bir yılda ve Ajet’in kurulduğu tarihten önergenin yanıtlandığı tarihe kadar olan toplam tanıtım ve reklam bütçesi ne kadardır? Bu bütçenin gazete, TV, dergi, internet, stadyum vb. sektörlere göre dağılımı nedir?
  1. AJet kurulmasından bu yana hangi belediyelere ait billboard ve reklam panolarını kiralamıştır? Sırasıyla ve ayrı ayrı belirtilmek üzere bu kiralamalara yapılan ödeme ne kadardır?

Güncel Haberler

Benzer Haberler

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz