Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, ‘İklim Dostu Kentler İstiyoruz’ imza kampanyasını destek vererek, ‘2030’da ara hedef, 2050’de net sıfır’ sözü verdi.
Tepebaşı Belediyesi ”İklim Dostu Kentler İstiyoruz” projesi sözü
Genç iklim aktivistleri tarafından iklim krizinin yıkıcı etkilerine karşı en savunmasız ülkelerden biri olan Türkiye’de, ‘İklim Dostu Kentler İstiyoruz’ talebiyle change.org adresinde imza kampanyası başlatıldı. Genç İklim Aktivistleri Baran Örnek ve Nil Ormanlı, Tepebaşı İklim Sözcüleri ile birlikte Başkan Ataç’ı ziyaret ederek kendisine kampanyayı imzalattı.
İklim kriziyle mücadele konusunda karşılıklı fikir alışverişinde bulunulan buluşmada Ataç, Tepebaşı Belediyesi tarafından bu alanda hayata geçirilen projeleri gençlere anlattı. Konuyla ilgili bir değerlendirmede bulunan Başkan Ataç, şunları kaydetti:
“Bu iklim krizi Tepebaşı Belediye’mizin 2010’dan beri takip ettiği bir konu. Çünkü dünyada bugün en büyük tehlikelerden biri bu iklim krizi. Bunu bir anda değiştirmek kolay iş değil ama bazı önlemleri de almamız gerekiyor. Ben iklim dostu kentler için ilk imzamı zaten 2010 yılında atmıştım. Ben buradan bütün Eskişehir halkına ve Türkiye’ye seslenmek isterim. Bu işin şakası yok. Herkes bu konuda elinden gelen önlemlerini alsın ve destek versin ki daha yaşanılabilir Türkiye’de birlikte ömrümüzü geçirelim.”
Başkan Ataç, Tepebaşı Belediyesi olarak Başkanlar Sözleşmesi (Covenant of Mayors) kapsamında 2030 yılına kadar CO2 emisyonunu yüzde 40 azaltma hedefinin, 2050 yılına kadar da net sıfır emisyona ulaşma taahhüdünün olduğu anımsattı.
Ataç konuşmasının ardından ‘İklim Dostu Kentler İstiyoruz’ pankartını imzalayıp, 2030’da ara hedef, 2050’de net sıfır sözü vererek kentlerin iklim krizindeki mücadelesine katkıda bulundu. İklim aktivistleri Örnek ve Ormanlı, Başkan Ataç’a destekleri dolayısıyla teşekkürlerini iletti.
İklim projesi nedir?
Projenin amacı; çocukların ve gençlerin hava durumu, mevsimler, iklim, iklim değişikliğinin nedenleri ve sonuçları, iklimin insan faaliyetleri sonucunda nasıl etkilendiği ve sürdürülebilir yaşam becerileri hakkında farkındalık geliştirmelerine destek olmaktır.
İklim dostu ne demek?
İklim Dostu Beslenme Nedir? İklim dostu beslenme sera gazı salımını, hayvansal gıdaların tüketimini minimum seviyeye indirmeyi hedefleyen tavuk eti ve balık etini de sınırlı tüketimi öneren bir beslenme biçimidir. Yerel besinleri tüketmeyi teşvik eder.
Küresel İklim Değişikliği Nasıl Önlenir?
- Sürdürülebilir Tarıma Destek Olun. Et ve süt üretimi sırasında, atmosfere büyük oranda karbon salınımı yapılıyor. …
- Uçak Kullanımızı Sınırlandırın. …
- Faturalarınızı Azaltın. …
- Yeşil Alanları Koruyun. …
- Daha Az Tüketin. …
- İnsanlarla Konuşun. …
- Yatırımlarınızı Gözden Geçirin.
Üklemizde Ulusal İklim Değişikliği Strateji Belgesi/İDES (2010-2020) YPK tarafından onaylandı. İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı (İDEP) (2011-2023) uygulamaya konuldu. Türkiye’nin İklim Değişikliği Uyum Stratejisi ve Eylem Planı (2011-2023) uygulamaya konuldu.
İklim Elçileri projesi nedir?
Proje kapsamında Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadele ve iklim değişikliğine uyum strateji, politika ve uygulamaları hakkında kamuoyunda bilginin artırılması, yerelde ve ulusalda iklim değişikliğiyle ilgili savunuculuk çalışmaları yapılması amaçlanmıştır.
İklim yasası nedir?
İklim Kanunu’nun temel amacı, Türkiye’nin yeşil kalkınma vizyonunu ve net sıfır emisyon hedefini gerçekleştirmektir. Bu kapsamda, sera gazı emisyonlarının azaltılması, iklim değişikliğine uyum faaliyetleri, gelirler, izinler, denetimler ve ilgili yasal ve kurumsal çerçeve belirlenmiştir.
İklim dostu ev ne demek?
Her türlü tüketim sonucunda ortaya çıkan çevre zararını en aza indirme amaçlı inşa edilmiş ekolojik evler, çevre dostu bir girişim olarak tanımlanabilir. Tüm enerji ihtiyacını yenilenebilir enerji kaynaklarından elde eden ekolojik evler, doğal enerji sürdürülebilirliği açısından önem teşkil etmektedir.
İklim hedefi nedir?
İklim Hedefi Hızlandırma Programı, iklim nötr olma yolunda bilime dayalı emisyon hedeflerinde ilerleme kaydetmek isteyen ve net sıfıra geçiş stratejisi oluşturabilmek için bir yol haritasına ihtiyaç duyan UN Global Compact şirketleri için altı aylık bir hızlandırma programıdır.
Iklimi korumak için neler yapmalıyız?
Daha az araç kullanmak, enerji ve su tasarrufu yapmak, ne yediğimizi ve ne satın aldığımızı gözden geçirmek, daha az satın almak gibi basit günlük kararlarımız iklim değişikliğine karşı dünyayı korumak adına yapabileceğimiz eylemlerin başında geliyor.
İklim sorunları nelerdir?
Bunlar arasında okyanus ısınması, okyanus asitlenmesi ve deniz seviyesinin yükselmesi yer almaktadır. İklim değişikliği insanları gıda ve su kıtlığı, artan seller, aşırı sıcaklar, daha fazla hastalık ve ekonomik kayıplarla tehdit etmektedir. İnsan göçü ve çatışmalar da bunun bir sonucu olabilir.