Fransız Solu Aşırı Sağa Karşı İttifak Kurdu

Fransız solu partileri ve çevreci partiler, Avrupa Parlamentosu seçimlerini ilk sırada bitiren aşırı sağa karşı erken yerel seçimlerde ittifak kurarak ortak aday çıkarma kararı aldı.

Aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa Partisi (La France Insoumise), Fransa Komünist Partisi (Parti Communiste Français), Sosyalist Parti (Parti Socialiste) ve çevreci parti Yeşiller’den (Les Écologistes) yapılan ortak yazılı açıklamada, Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ve Meclis’in feshedilmesinin ardından söz konusu partilerin ülkenin içinde bulunduğu tarihi durumla mücadele etmek için bir araya geldiği bildirildi. Fransız solu ve çevrecileri bu ittifak ile ortak aday çıkaracak.

Açıklamada, ülkedeki solcu güçler, sendikalar, dernek ve vatandaşlar yeni bir “Halk Cephesi” oluşturmaya çağrılırken, bu partilerin, aşırı sağın ırkçı projesine karşı ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a alternatif oluşturan siyasi bir programı sunmak istediği anlatıldı.

Fransız solu kelime oyunu yaparak seçimleri ilk sırada tamamlayan rassamblement national ulusal birlik partisi'nin adını racisme nazional nazisel irkçılık partisi olarak protesto ediyor. Fotoğraf: anadolu ajansı
Fransız solu kelime oyunu yaparak seçimleri ilk sırada tamamlayan Rassemblement National “Ulusal Birlik Partisi”‘nin adını Racisme Nazional “Nazisel Irkçılık” Partisi olarak protesto ediyor. Fotoğraf: Anadolu Ajansı

Fransız Solu Açıklama Yaptı

Partilerin yerel seçimin ilk turundan itibaren tüm seçim bölgelerinde tek bir adayı destekleyeceği kaydedilen açıklamada, bu adayların, kurulduğu takdirde yeni “Halk Cephesi” hükümetinin 100 gün içinde atacağı adımların yer aldığı bir siyasi programı uygulayacağı kaydedildi.

“Halk Cephesi”, Fransa’da 3. Cumhuriyet döneminde 1936-1938’de ülkeyi yöneten solcu partilerin oluşturduğu koalisyona verilen isimdi.

Açıklamada, “Hedefimiz, demokratik, çevreci, sosyal ve barışla ilgili acil durumlara çözüm üretmek için yönetmek” ifadesine yer verilirken, ülkedeki mevcut duruma karşı düzenlenen gösterilere katılım çağrısı yapıldı.

Paris’teki gösteriye katılan 24 yaşındaki eylemci Dania Esmat, AP seçimleri sonuçlarını değerlendirerek, “Protesto etmeye geldim çünkü bu feci bir durum, tam olarak bir kabusun içindeyiz” dedi. Esmat, Macron’un Meclis’i feshetmeye kararı almasına hala inanamadığını dile getirerek, “Aşırı sağ hiçbir zaman iktidara bu kadar yakın olmadı, bu korkutucu.” ifadesini kullandı.

Fransız solu aşırı sağa karşı sokakta
Aşırı Sağın Seçim Zaferi Fransız Solunda Eylemlere Yol Açtı. Fotoğraf: Anadolu Ajansı

Aşırı sağa karşı solcuların 21 günde ortak bir proje etrafında birleşmesinin zorluğundan bahseden Esmat, Macron’un partisi olan Rönesans’ın Fransa’yı aşırı sağın ellerine veren parti olduğunu savundu. Esmat, yerel seçimlerde Rönesans için oy vermenin kendisi için söz konusu olamayacağını vurgulayarak, aşırı sağa karşı tek umudun solcuların birleşmesi olduğunu anlattı.

25 yaşındaki Camille isimli gösterici, Ulusal Birlik Partisine (Rassemblement National) karşı protesto ettiğini vurgulayarak, aşırı sağın fransız soluna karşı seçimlerde sandıktan 1. parti olarak çıkmasını “yıllardır Macron iktidarının altında yaşamanın belirtileri” olarak değerlendirdi.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinin Fransa ayağında aşırı sağcı Ulusal Birlik (Rassemblement National) yüzde 31,37’lik oyla ve açık ara farkla ilk sırayı almış, Macron’un partisi Rönesans yüzde 14,60 ile ikinci olmuştu.

Macron, Avrupa Parlamentosu seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından parlamentoyu feshederek 30 Haziran-7 Temmuz’da erken seçime gitme kararı aldığını duyurmuştu.

Güncel Haberler

Benzer Haberler

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz