Eros Davası’na koridorlar dar geldi

İstanbul Başakşehir’de İbrahim Keloğlan tarafından tekmelenerek öldürülen Eros adlı kedinin ”Eros Davası”, bugün Küçükçekmece Adalet Sarayı’nda görülecek. Duruşmanın yapılacağı adliye binasını çok sayıda hayvansever akın etti. Koridorlar tıka basa doldu. “Katil İbrahim” sloganları atıldı. İzleyiciler ve basın mensupları bir süre içeri alınmadı. Polisin ve özel güvenliğin engellemelerine rağmen bariyerleri geçen izleyiciler, duruşma daha geniş olan amfiye alınınca içeri girebildi.

Kalabalık Eros Davası için toplandı

Eros davası
Eros Davası'na Koridorlar Dar Geldi

Eros’u öldürdüğü için daha önce tutuklanıp ilk duruşmada serbest bırakılan Keloğlan için en üst sınırdan ceza verilmesi ve bu davanın hayvan hakları açısından emsal teşkil etmesi isteniyor. İbrahim Keloğlan’ın tutuklanması ve en ağır cezaya çarptırılması için aralarında Galatasaray’lı Mauro Icardi gibi futbolcuların da bulunduğu çok sayıda ünlü sosyal medya üzerinden düzenlenen kampanyalara katılmıştı. Eros Davası sürüyor.

Eros davasi2 kopya
Eros Davası'na Koridorlar Dar Geldi

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da ilk mahkeme kararından sonra şu açıklamayı yapmıştı:

“İstanbul Başakşehir’de Eros isimli kedinin canice öldürülmesi nedeniyle açılan kamu davasında sanık hakkında verilen hapis cezası hükmünün açıklanmasının geriye bırakılması kararına karşı Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan itiraz Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilerek karar kaldırılmıştır. Dava mahkemesince yeniden görülecektir. Her canlının yaşam hakkı kutsaldır. Can dostlarımıza yönelik her türlü kötü davranışın karşısında olmaya devam edeceğiz” Eros Davası sürüyor.

Eros (kedi)

Eros (y. 2018 – 1 Ocak 2024), İstanbul’un Başakşehir ilçesindeki bir sitede yaşamış ve aynı sitede ikâmet etmekte olan İbrahim Keloğlan tarafından öldürülmüş olan bir kedidir. Olayın ardından açılan davada Keloğlan’a verilmiş olan cezanın iyi hâl indirimiyle azaltılması ve sonrasında ise hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı alınması; kamuoyunda tepkiye yol açmış ve Türkiye’nin çeşitli yerlerinde günlerce süren protesto gösterileriyle sonuçlanmıştır. Eros Davası sürüyor.

Hayatı

Eros’un ölümünün ardından gazeteye röportaj veren bir site sakini; kedinin yaklaşık olarak 6 yaşında olduğunu ve doğduğundan beri burada yaşayan insanlar tarafından bakıldığını söylemiştir. Sevecen ve uysal bir kedi olmasından ötürüyse adının Eros olarak belirlendiğini dile getirmiştir.

Ölümü

1 Ocak 2024 tarihinde Eros’la, oturduğu apartmanın asansöründe karşılaşan Keloğlan kediyi tekmelemeye başladı. Asansörün başka bir katta açılmasıyla Eros kaçmaya çalıştı, ancak Keloğlan onu arkasından takip ederek sıkıştırdı, ardından yaklaşık altı dakika boyunca işkence ederek Eros’un ölümüne sebep oldu. Bina içerisindeki güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerin ardından İbrahim Keloğlan’a dava açıldı.

Dava

Olayın ardından, 4 Ocak tarihinde gözaltına alınarak tutuklanan İbrahim Keloğlan’a dava açıldı. Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede; sanığın, site sakinleri tarafından bakımı yapılan bir kediyi önce asansör içerisinde tekmelediği sonrasında ise koridora kaçan hayvanı kapıları kapatarak dışarı çıkmasını engellemek suretiyle köşeye sıkıştırıp öldürdüğü ifade edildi. Eros Davası sürüyor.

Böylece; Hayvanları Koruma Kanununun dördüncü kısmında düzenlenmiş olan cezai hükümler uyarınca “bir ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldürme” suçu kapsamında altı aydan dört yıla kadar hapsi istenen İbrahim Keloğlan’ın yargılama süreci başladı. 8 Şubat 2024 tarihinde, Küçükçekmece 16. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada bir yıl üç aylık hapis cezasına çarptırılan Keloğlan; yine aynı oturumda onanan iyi hal indiriminden yararlanarak üç ay ceza indirimi aldı ve ardından mahkeme heyeti hükmün açıklamasını geri bıraktı.

Davanın avukatları bu kararın sanık açısından caydırıcı olmadığı gibi kamu vicdanını gözeterek en üst sınırdan ceza verilmesi gerektiğini; neredeyse en alt sınırdan hüküm verilmesinin ve ceza indirimi uygulanmasının hukuka aykırı olduğunu belirtti. Çıkan karara tepki gösteren hayvanseverler ise sosyal medya üzerinden örgütlenerek ülkenin çeşitli yerlerinde adalet yürüyüşleri düzenlemeye başladı. Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı ve İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi de mahkemedeki sonucun kabul edilemez olduğunu vurgulayarak çıkan karara itiraz edeceklerini ve davayı bir üst mahkemeye taşıyacaklarını duyurdu. Eros Davası sürüyor.

Yapılan itirazın sonucunda, 20 Şubat 2024 tarihinde, Küçükçekmece 4. Ağır Ceza Mahkemesi verilen kararın kaldırılmasına ve dosyanın mahkemeye iadesine karar verdi. Gerekçeli kararda Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 56. maddesindeki “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.” ifadesine ve Evrensel Hayvan Refahı Bildirgesi’ne referansta bulunarak hayvanlara karşı işlenen suçlara caydırıcı yaptırımlar verilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Protestolar

Eros’un ölümünün ardından kamuoyunca verilen ilk kolektif tepki, olayın gerçekleştiği site sakinleri tarafından verildi. 13 Şubat günü, Keloğlan’ın serbest bırakılmasına karşı çıkan insanlar sitede toplanarak gösteri yaptı ve İbrahim Keloğlan’ın siteden atılması için imza kampanyası başlattı. Yaşam İçin Yasa Platformu bünyesinde faaliyet gösteren aktivistler ise Ankara, Antalya, Hatay, İstanbul ve İzmir’de Eros için adalet eylemleri düzenleyeceğini duyurdu. Eros Davası sürüyor.

  • 13 Şubat 2024: Kısa sürede ülke geneline yayılan gösterilerin ilki, Eros’un yaşadığı sitede başladı. Hakkında açılan davadan beraat eden İbrahim Keloğlan, ortak bir alanda toplanan site sakinleri tarafından protesto edildi. Site sakinleri hukuki sürecin takipçisi olacaklarını ve imza kampanyası düzenleyerek Keloğlan’ı siteden attıracaklarını da dile getirdi.
  • 16 Şubat 2024: İzmir’in Karşıyaka ilçesinde toplanan bir grup hayvansever, İbrahim Keloğlan’a hapis cezası verilmesi için gösteri düzenledi. Aralarında avukatların da yer aldığı göstericiler, hayvanlara yönelik işlenen suçlarda ceza indirimi uygulanması ve cezanın ertelenmesi gibi durumların kaldırılmasına yönelik taleplerde bulundu.
  • 17 Şubat 2024: Ankara’nın Çankaya ilçesinde bir araya gelen eylemciler, başta Eros olmak üzere insanlar tarafından kötü muamele gören tüm hayvanlar adına gösteri yaptı. Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi öncülüğünde toplanan gruba Diren Tekir Doğa ve Hayvanları Koruma Derneği ile Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi üyeleri ve gazeteci İrfan Değirmenci de destek verdi.
  • 18 Şubat 2024: Oyuncu Leyla Somer’in öncülüğünde, Esenyurt’taki Marmara Park isimli alışveriş merkezinin önünde toplanan göstericiler Keloğlan’ın serbest bırakılmasını protesto etti. Eros Davası sürüyor.

Diğer tepkiler

Hakkında açılan davanın ardından serbest bırakılmasına tepki gösteren hayvan hakları savunucuları, Change.org üzerinden bir imza kampanyası başlatarak #ibrahimkeloğlantutuklansın ve #kedikatili etiketleriyle kamuoyuna çağrıda bulundu. 12 Şubat 2024 tarihinde başlatılan kampanya, ilk haftasında yaklaşık 250.000 kişi tarafından imzalandı.

Dönemin Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda “Her canlının yaşam hakkı kutsaldır. Can dostlarımıza yönelik her türlü kötü davranışın karşısında olmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullanarak davanın yeniden görüleceğini hatırlattı. 24 Şubat’ta Tunç tarafından yapılan başka bir açıklamada; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da konuyla özel olarak ilgilendiği ve kendisinin bu olayı “kamu vicdanında yerinin olmadığı” şeklinde değerlendirdiğini aktardı. Eros Davası sürüyor.

Güncel Haberler

Benzer Haberler

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz