Böcek: Antalya’nın Kooperatif Buluşmasında

Muhittin Böcek: ”Antalya’da Destek Verdiğimiz Kooperatif Sayısını 53’e Çıkarttık. Kooperatiflere Bu Yıl 80 Milyon TL Bütçe Ayırdık”

“Antalya’nın Kooperatif Buluşması”nda konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “Antalya’da destekliğimiz kooperatif sayısını 53’e çıkarttık. Kooperatiflerin enerji maliyetlerinin yüzde 80’ini ödüyoruz. Kooperatiflerimize bu yıl 80 milyon TL destek ayırdık. Tarımın önemli bir ihtiyacı olan kapalı devre sulama sistemine önem verdik ve 11 ilçemizde 20 kapalı devre sulama sistemi kurduk” dedi. 

Böcek: antalya'nın kooperatif buluşmasında
Böcek: Antalya’Nın Kooperatif Buluşmasında

Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen “Antalya’nın Kooperatif Buluşması”, ASAT Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya Başkan Böcek, Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, ekonomist ve gazeteci Meliha Okur, tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yılmaz, kooperatif ve sektör temsilcileri katıldı. 

Antalya’nın Kooperatifleri Buluşması’nın açılışında konuşan Başkan Böcek, Antalya’nın tarım ve turizm sektöründe Türkiye için önemli bir şehir olduğunu, Büyükşehir Belediyesi olarak tarımda yapılması gereken çalışmaları sektörün bileşenleri ile bir araya gelerek yaptıklarını söyledi. Başkan Böcek, özellikle kooperatifçiliği geliştirmek adına önemli adımlar attıklarını belirterek, şunları kaydetti:

10 1
Böcek: Antalya'nın Kooperatif Buluşmasında

“KOOPERATİFLERE 80 MİLYON TL DESTEK AYIRDIK”

“Antalya’da destekliğimiz kooperatif sayısını 53’e çıkarttık. Kooperatiflerin enerji maliyetlerinin yüzde 80’ini ödüyoruz. Kooperatiflerimize bu yıl 80 milyon TL destek ayırdık. Tarımın önemli bir ihtiyacı olan kapalı devre sulama sistemine önem verdik ve 11 ilçemizde 20 kapalı devre sulama sistemi kurduk. 21’incisin yakın zamanda açacağız. Korkuteli’nin Beyiçsusuz Mahallesi’nde gri suyu denilen arıtma suyunu tarımda kullanacağız.”

“ANTALYA ALTIN ÇAĞI’NI YAŞAYACAK! DİYORLAR, ALTIN ÇAĞI MI RANTIN ÇAĞI MI OLACAK”

Fidan, tohum, su, elektrik, fide gibi birçok alanda tarım sektörünü destekliyoruz. Konya yüzölçümü olarak Hollanda’dan büyük. Ancak tarımda Hollanda bizlerden çok önde. Hollanda devleti tarım sektörüne verdiği destekle birinci sırada yer alıyor. Çiftçimiz devletten destek görmeyince Büyükşehir Belediyesi olarak biz üstlendik. Antalyalı çiftçimizi her alanda destekledik. Şimdi Antalya altın çağını yaşayacak diyorlar. Altın çağı mı rantın çağı mı olacak?”

Antalya6
Böcek: Antalya'nın Kooperatif Buluşmasında

Türkiye’nin örtü altı üretimin yüzde 50’sinin Antalya’da yapıldığına dikkati çeken Başkan Böcek konuşmasını, şöyle sürdürdü: 

“BESİCİMİZE 50 TON SUYU 50 TL YAPTIK”

“Siyaset seçim zamanı yapılır. Ancak biz bu dönem tarımda bile siyaset yapıldığını gördük. Verimli topraklar üzerinde siyaset üstü davranmalıyız. Herkesin bir siyasi görüşü vardır. Hiçbir zaman halkımıza hizmet yaparken siyasi görüşüne bakmadım. Antalya’mızda Halk Ekmek özelleştirilmiş. Biz Halk Ekmek Fabrikası’nı yeniden kurduk ve halkımıza ekmeği 4.5 TL’den satıyoruz. Antalya’da beş ton suyu bir ekmek parası yaptık. Ekmek şu anda 10 TL’ye buldu. Beş ton su yine aynı fiyatta Hayvancılık sektörü için su önemlidir. Besicimize 50 ton suyu 50 TL yaptık.” 

TARIMSAL ÖRGÜTLENME PANELİ DÜZENLENDİ

Antalya8
Böcek: Antalya'nın Kooperatif Buluşmasında

Ekonomist ve gazeteci Meliha Okur moderatörlüğünde yürütülen ‘Tarımsal Örgütlenme’ konulu panelde Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, gazeteci Ali Ekber Yıldırım, Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Simav konuşmacı olarak yer aldı. Toplantının moderatörü Meliha Okur, Antalya’nın kırsal kalkınma modelinde çok önemli bir model yarattığını, bu modelin tarım sektörünün gelişmesinde, kooperatifçiliğin gelişmesinde tüm Türkiye’ye anlatılması gerektiğini vurguladı. 

Antalya4
Böcek: Antalya'nın Kooperatif Buluşmasında

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, geçmiş dönemlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kooperatifçilikte model alındığını ancak Başkan Böcek’in bu dönemde İzmir’i geride bırakarak yerelden kalkınma modelinde Antalya’nın İzmir’i yerini aldığını kaydetti. Ali Ekber Yıldırım, şöyle konuştu:

“ANTALYA MODEL OLDU”

“Başkan Böcek bir sistem üzerinde tarım sektörünü destekledi. Çok önemli destekler verdi. Süt tankı, üzüm sıkma makinası, ceviz kırma makinası, enerji desteği, sulama desteği, tohum, yem, fide, gübre, Antep fıstığı gibi her ilçeye uygun desteklemeler verdiğini gördük, izledik. Bu yapılan destekler çiftçinin yararına olan şeyler. Tarım her şeyin üzerinde diyoruz Milli Savunma kadar önemli diyoruz, ancak milli savunmanın yüzde biri kadar desteklenmiyor.” 

Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, gelecek sürecin en tehlikeli olayının iklim değişikliği olduğuna değinerek, şunları dile getirdi:

“İKLİM KRİZİ TEMELDE BİR SU KRİZİDİR”

“İklim krizi temelde bir su krizidir. Su krize girdiğinde her şey sekteye uğrar. Antalya gibi turizm ve tarımın en temel olmazsa olmaz kaynaklarından biri sudur. Üretmek zorundayız. Üretmek için birçok desteğe ihtiyacımız var bunlardan en önemlisi örgütlenme desteğidir. Örgütlenmenin en temel adı kooperatifçiliktir. Antalya Büyükşehir Belediyesi yerelden kalkınmayı önemsemiş ve kooperatifçilik alanında önemli destekler sağlıyor.”

Antalya9
Böcek: Antalya'nın Kooperatif Buluşmasında

Toplantıda söz alan Demre Beymelek Sulama Kooperatifi Başkanı Ergün İnceoğlu ise Başkan Böcek’e kooperatiflere verdiği destekten dolayı teşekkür ederek, “Sizlerin verdiği enerji, boru, tohum desteği olmaza biz kooperatifler ayakta duramazdık. Tüm kooperatifler adına size minnettarız” dedi.  

Antalya2 2
Böcek: Antalya'nın Kooperatif Buluşmasında

Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp ise çiftçilerin en önemli isteğinin ÖTV’siz mazot olduğunu belirterek, “Ülkenin kalkınması tarımdan geçer. Üretici her alanda desteklenmelidir. Bizim gibi sahil bandında üretim yapan çiftçilerin en büyük girdi maliyeti mazot, gübre ve ithal edilen ilaçlardır. Günlük yevmiye ücretleri 750 TL’den başlıyor. Tarım sektöründe istihdam edilen elaman kalifiyeli olmalı. Tarım artık bilgi ve teknoloji ile yapılıyor. Antalya Büyükşehir Belediye’miz sağolsun, üreticimize çok önemli destekler veriyor. Özellikte kooperatiflere verilen enerji desteği ile kooperatifler ayakta kalıyor. Kooperatiflerin ayakta kalması demek üretim demek” diye konuştu. 

Güncel Haberler

Benzer Haberler

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz