Berkin Elvan’ın Annesi: Ben yargılanıyorum

Gezi Parkı eylemleri sırasında polis tarafından atılan gaz kapsülünün başına isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ve babası Sami Elvan’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettikleri suçlamasıyla yargılandığı davada Gülsüm Elvan, “Emri ben verdim diyen yargılanmıyor ben yargılanıyorum” dedi. 

Berkin Elvan’ı katledenler yargılanmıyor

Berkin elvan'ın annesi
Berkin Elvan'ın Annesi: Ben Yargılanıyorum

Eylemler sırasında polis tarafından atılan gaz kapsülünün başına isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ve babası Sami Elvan’ın, Erdoğan’a hakaret ettikleri iddiasıyla yargılandığı davaya devam edildi. 

 İstanbul 43. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya Erdoğan’ın avukatı mazeret bildirerek katılmadı.  

“EMRİ BEN VERDİM DİYEN YARGILANMIYOR, BEN YARGILANIYORUM” 

Gülsüm Elvan mahkemede, “Ben hakaretten yargılanıyorum. Ancak ben hakarete uğradım. Benim uğradığım hakarete ilişkin hiçbir işlem yapılmamaktadır? Emri ben verdim diyen yargılanmıyor, ben yargılanıyorum. Cumhurbaşkanı olması yargılanmasına engel mi? Olayda ben mağdur edildim, yargılanmam mağduriyetime neden olmaktadır, beraatimi stiyorum” dedi.

Sami Elvan ise, “Önceki savunmalarımı tekrar ediyorum. Söylediğimiz sözlerin arkasındayız, biz evladımızı kaybettik, haklı davamızda yargılanıyoruz. Ben haklıyım, beraatimi talep ediyorum” dedi.

Brkin elvanin annesi
Berkin Elvan'ın Annesi: Ben Yargılanıyorum

Gülsüm Elvan ve Sami Elvan’in avukatı Caner Kartal şunları söyledi:

“Önce dosyaya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Vedat Şörli kararı sunmuştuk, mütalaadan önce bu kararın dikkate alınmasıni talep ediyoruz, müvekkillerin evladı katledilmiştir, sanık polis de olası kastla öldürmeden ceza almıştir, karar da kesinleşme aşamasındadır, katılan emri ben verdim demiştir, müvekkilier de bu hususu anlatmıştır, herhangi bir hakaret kastı olmadığı gibi ifade özgürlüğü kapsamındaki sözlerdir, malumun ilanıdır, kendi duygularını ifade etmişlerdir, müvekkillerin beraatını talep ediyoruz”

Berkin elvan 1
Berkin Elvan'ın Annesi: Ben Yargılanıyorum

Duruşma ertelendi.

Berkin Elvan (5 Ocak 1999, İstanbul – 11 Mart 2014; Okmeydanı, İstanbul), 5 Ocak 1999’da İstanbul’da doğmuştur. 16 Haziran 2013 tarihinde, Taksim Gezi Parkı protestoları sırasında polis tarafından atılan göz yaşartıcı gaz kapsülünün başına isabet etmesi üzerine aylarca komada kaldıktan sonra ölmüştür. Ölümünün ardından Türkiye’nin çeşitli illerinde protesto gösterileri düzenlenmiştir.

Olay

Taksim Gezi Parkı protestoları sırasında, 16 Haziran 2013 tarihinde Berkin Elvan, polis tarafından atılan göz yaşartıcı gaz kapsülünün başına isabet etmesi üzerine ağır yaralandı. Elvan’ın ailesi, olayın ekmek almaya giderken yaşandığını söylemiş, bazı haberlerde de olayın bu şekilde gerçekleştiği iddia edilmiştir. Olaylar sırasında dönemin başbakanı, açıklama yaptığında cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan, 2015 İstanbul Adalet Sarayı saldırısı sonrası 3 Nisan 2015 tarihinde yaptığı açıklamada,

Biz emniyetin tüm belgelerini açıkladık. Elinde sapanla, demir bilyeyle terör örgütünün içerisinde nasıl resimlerinin çekildiği, bunların hepsi açıklandı.” demiştir. 269 gün boyunca komada kalan Elvan, 11 Mart 2014’te Şişli’deki Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 15 yaşındayken 16 kilodayken vefat etmiştir. Elvan’ın ölümü, ailesi adına açılmış olan Twitter hesabından, “Halkımıza: Saat 07.00 Berkin Elvan’ı, evladımızı kaybettik. Başımız sağolsun.” ifadeleri kullanılarak duyurulmuştur.

Cenaze töreni ve defnedilmesi

Elvan’ın ölümünün ardından Şişli’nin Okmeydanı semtindeki bir cemevinde, on binlerce kişinin katıldığı bir cenaze töreni düzenlendi. Cenazesi, yaklaşık beş saatlik bir yürüyüşün ardından Feriköy Mezarlığı’na getirildi. Mezarlığa getirildiğinde Elvan’ın naaşı cenaze aracından alınarak omuzlarda taşındı ve sonrasında toprağa verildi.

Tepkiler

  • Abdullah Gül: “Bu sabah televizyonda görünce üzüldüm gerçekten. Nihayet bu olay olduğunda 14 yaşında bir çocuğumuzdu. Bugün hayatını kaybettiğini öğrendim. Ailesine başsağlığı diliyorum. Acılarını paylaşıyorum.”
  • DİSK: “‘Ekmeğin ve Umudun Türkiye Halkına Emanet’ demek için 12 Mart 2014’te saat 12’de ‘işimizi gücümüzü’ bir kenara bırakıyor, bulunduğumuz her yerde ayağa kalkıyor ve Berkin’i uğurluyoruz! Berkin Elvan ölümsüzdür!.. Onu unutmayacağız!..”
  • Hüseyin Avni Mutlu: “Hayata tutunmak için uzun süre mücadele eden Berkin Elvan’ı kaybettik. Allah’tan rahmet, muhterem ailesi ve sevenlerine başsağlığı dilerim.”
  • Lütfi Elvan: “Çok üzüldük gerçekten. Ailesine baş sağlığı diliyorum. Allah rahmet eylesin. Biz tabi bu tür olayların hiçbir şekilde tekerrür etmemesini diliyoruz. Son derece üzücü bir hadise. Allah mekanını cennet eylesin.”
  • Kemal Kılıçdaroğlu: “Gezi şehitleri kervanına bir evladımız daha katıldı.”
  • İkrar Sarısülük (Ethem Sarısülük’ün kardeşi): “Oysa kalkacaktın be çocuk Ethem Berkin diyecektik sana. Ethem olacaktın bizim Ethem’imiz Berkin’imiz.”
  • Mustafa Sarısülük (Ethem Sarısülük’ün ağabeyi): “Oysa kalkacaktın. Ethem Berkin diyecektik sana. Ethem olacaktın. Ne yazsak şimdi? Nasıl söylesek?”
  • Halit Ergenç: “Bir dakika lütfen. Siz değil, sizin vicdanınız. Evet siz. Gerçekten bakabiliyor musunuz bu gözlere? Gerçekten…”
  • Ümit Nazlı Boyner: “Berkin Elvan ailesine ve tüm sevenlerine sabır diliyorum. Mekanı cennet olsun.”
  • Çarşı: “#BerkinElvan çocukluğumuzu kaybettik”
  • Devlet Bahçeli: “Merhum Berkin’i bahane ederek kaos umanların ekmeğine kimse yağ sürmemeli, kaos değirmenine su taşımamalıdır. Berkin hepimizin kaybıdır, hepimizin hüznüdür, herkesin ortak acısıdır. Gencecik bedeni altına girdiği yüke dayanamadı.”
  • Erdoğan ölen Berkin’in annesini yuhalatmasıyla tepki çekti.

Protestolar

Elvan’ın ölümünün ardından Türkiye’nin Adana, Adıyaman, Antalya, Ankara, Aydın, Ardahan, Bursa, Bolu, Çanakkale, Çorum Düzce, Edirne, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Karabük, Konya, Hatay, Malatya, Mersin, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Trabzon, Tunceli, Tokat, Zonguldak illeri ile Türkiye dışındaki Kıbrıs, Nürnberg, Londra,[36] Paris, Viyana, Helsinki, Strazburg, Stockholm, New York, Boston, Washington, DC, Amsterdam, Barselona, Bielefeld, Berlin, Brüksel, Lahey, Dresden, Duisburg, Frankfurt, Hamburg, Köln, Lozan, Lizbon, Rotterdam, Stuttgart, Varşova, Seattle, Pensilvanya, Toronto gibi yerlerde çeşitli protestolar düzenlendi.

Protestolar sırasında biri sivil, biri polis olmak üzere iki kişi öldü. 102 kişi ise gözaltına alındı.

23 Nisan

23 Nisan 2014’te İstanbul, Eyüpsultan, Feshane’de gerçekleştirilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı resmî etkinliğinde, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun öğrencilere ödül vermek için sahneye çıktığı esnada ve sonrasında “Berkin Elvan Ölümsüzdür” pankartı açan ve slogan atan 3 çocuk, polis memurları tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan 3 çocuğun ardından alandaki bir çocuğun daha gözaltına alındığı öğrenildi. Aynı tarihte Samsun’da gerçekleştirilen 23 Nisan kutlamaları sırasında elinde pankartla tören alanına giren bir kişi güvenlik güçleri tarafından tören alanından çıkartılarak gözaltına alındı.

Güncel Haberler

Benzer Haberler

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz