“Ne kadar arazi yabancılara kiralandı?”

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Murat Kurum’un Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaptığı dönemde Hazine arazilerinin topraksız ve yeterli toprağı olmayan çiftçilere kiralanabilmesine ilişkin tebliğde yapılan değişiklikle yabancılara yüzölçümü sınırı olmaksızın arazi kiralanmasının önünün açıldığına dikkati çekti. Günaydın, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Bu kapsamda kiracıların kaçı gerçek, kaçı dernek ve vakıf gibi tüzel kişi; kaçı vatandaş, kaçı yabancı gerçek veya tüzel kişidir?” sorusunu yöneltti.

Yabancılara kiralanan araziler

Gökhan günaydın
yabancılara verilen araziler?
"Ne Kadar Arazi Yabancılara Kiralandı?''

Gökhan Günaydın, Murat Kurum’un Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaptığı dönemde Hazine arazilerinin yabancılara kiralanabilmesinin önünü açan düzenlemeyle ilgili Bakan Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

CHP’li Günaydın, 16 Eylül 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Emlak Genel Tebliği’nin 10. maddesi kapsamında topraksız veya yeterli toprağı olmayan çiftçilere kiraya verilmek üzere ilan edilen ancak kiralama talebinde bulunulmayan Hazine taşınmazlarının köylü ve çiftçiler dışında kalan gerçek veya tüzel kişilere yüzölçümü sınırı olmaksızın kiralabilmesinin önünün açıldığını hatırlattı.

 ”BU DEĞİŞİKLİKTE AMAÇLANAN KAMU YARARI NEDİR?”

Arazi 1 kopya
"Ne Kadar Arazi Yabancılara Kiralandı?''

2007 yılında yayınlanan Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelik kapsamında söz konusu Hazine taşınmazlarının topraksız veya az topraklı çiftçilere kiralanmasının hüküm altına alındığını; 2016 yılında yapılan değişiklikle yabancılara kiralamanın önünün açıldığını belirten Günaydın, Özhaseki’ye şu soruları yöneltti:

”2016 yılında değişiklikle tarıma elverişli arazilerin yabancıları da kapsayacak biçimde tüm gerçek ve tüzel kişilere kiralanabilmesine ilişkin değişiklik niçin yapılmıştır? Anayasa’nın tarıma elverişli arazilerin, çiftçinin ve köylünün korunmasına yönelik devlete yüklediği yükümlülüğün aksine; bu değişiklikte amaçlanan kamu yararı nedir? Milli Emlak Genel Tebliği’nin söz konusu maddesi kapsamında yüz ölçümü sınırlamasına tabi tutulmadan kiraya verilen Hazine taşınmazları hangileridir?

Arazi 2 kopya
"Ne Kadar Arazi Yabancılara Kiralandı?''

Bu kapsamındaki kiracıların kaçı gerçek kaçı tüzel kişi; kaçı vatandaş, kaçı yabancı gerçek veya tüzel kişidir? Uzun süreli kiralamalar, defacto olarak mülkiyetin devri işlemiyle aynı hukuki neticelere sahiptir. Bu kapsamda yabancıların anılan 10’uncu maddeyi araç olarak kullanarak topraklarımıza yönelik fiili işgalini engellemeye yönelik ne türden bir tedbir aldınız?”

Yabancılar kaç dönüm tarla alabilir?

A. Yabancılar kanuni sınırlamalara uymak kaydıyla, Türkiye’de işyeri veya mesken olarak kullanmak üzere, taşınmaz satın alabilirler. Ancak farklı şehirlerde de olsa, yabancı bir kişinin Türkiye’de satın alabileceği taşınmazların toplam yüzölçümü 30 hektarı geçemez.

Yabancılara toprak satışı yasası ne zaman çıktı?

Mevzuat altyapısı Yabancıların Türkiye’de mülk edinmesine ilişkin esaslar 22 Kasım 1934 tarih ve 2644 sayılı Tapu Kanunu’nda ve özellikle de bu Kanun’un 35. maddesinde ele alınmıştır. Bu alandaki mevzuat Türkiye tarihinin tecrübeleri de dikkate alınarak tam bir karşılıklılık ve sıkı denetim esasına dayalıdır.

AKP döneminde yabancılara ne kadar toprak satıldı?

Bakan Kurum soruma yanıtta 2010-2020 yılları arasında 11.594 adet ana taşınmazın gerçek kişilere satış yoluyla verildiğini söylüyor; 21 milyon 284 bin 892 metrekare arazi varsa satışı bu dönemde gerçekleştirilmiş, on yılda yabancı uyruklu kişilere 180.863 iş yeri ve konut satılmış. (30 Mar 2023)

Yabancılar tarım arazisi satın alabilir mi?

Evet, yabancılar Türkiye’de tarımsal arazi satın alabilir. Türkiye, dünyanın en bereketli bölgelerinden biri olan Anadolu’da yer almaktadır. Bu yüzden de Türkiye’de tarımsal arazi sahibi olmak, toprak sahiplerine büyük kazançlar sağlayabilmektedir.

Vatandaşlık için tarla olur mu?

Gayrimenkulün konut, işyeri arsa, tarla, bahçe olması vatandaşlık kazanımı etkilemeyecektir, gayrimenkulün niteliği özellikle belirtilmemiştir.

Tarım arazisi kaç yıllığına kiralanır?

Hazineye ait tarım arazileri; 10 yıl süre ile kiralanabilir.

Tarım arazisi kiralamak için nereye başvurulur?

Hazineye ait tarım arazilerini kiralamak isteyenlerin, başvuru süresi içerisinde Tarım Arazisi Kiralama Talep Formu (Ek-1) ile taşınmazın bulunduğu yerdeki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne (Emlak-Milli Emlak Müdürlüğü/İlçe Milli Emlak Müdürlüğü/Milli Emlak Şefliği) müracaat etmeleri gerekmektedir.

Yabancılar bir ilçenin yüzde kaçını alabilir?

Alan Bakımından Sınır: Yabancı uyruklu gerçek kişilerin edindikleri taşınmazlar ile bağımsız ve sürekli nitelikteki sınırlı ayni hakların toplam alanı, özel mülkiyete konu ilçe yüz ölçümünün yüzde onunu geçemez.

Yabancılar aldığı evi satabilir mi?

Yabancı uyrukluya ev satışı için gereken sözleşmeler, söz konusu ilin tapu sicil müdürlüğünde yapılır. Satıcı ve alıcı isterse noter huzurunda satış vaadi sözleşmesi imzalayabilir; fakat bu belge, devir için tek başına yeterli değildir. Yabancıya ev satış için tapu müdürlüğüne ön başvuruda bulunulması gerekir.

Güncel Haberler

Benzer Haberler

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz