Antalya’da Temiz Enerji

Antalya’nın sahip olduğu zengin çevre değerlerini korumak ve gelecek nesillere taşımak için çalışan Antalya Büyükşehir Belediyesi, yenilenebilir enerji konusunda da çalışmalara imza atıyor. “Doğamıza söz verdik” diyen Başkan Muhittin Böcek döneminde 17 GES, 4 biyokütle ve 1 atık ısıdan enerji tesisi olmak üzere 22 yenilenebilir enerji üretim tesisiyle 145 bin hanenin tükettiği elektrik enerjisini karşılayacak değerde temiz enerji üretildi.

Yarınlar için ”Temiz Enerji”

Temiz enerji
Antalya'da Temiz Enerji

“Karbon nötr Antalya” temiz enerji hedefiyle çalışan Antalya Büyükşehir Belediyesi, Kızıllı’da katı atık bertarafında atık ısıdan enerji üreten Türkiye’nin ilk tesisini hizmete açtı. 2021 yılında faaliyete geçen tesis 4 bin 500 metrekarelik alanda, 7 milyon 250 bin dolara mal oldu. Tesis, atık ısı kazanları, buhar türbini, kondenser, soğutma kulesi ve su hazırlama ünitelerini içerecek şekilde, 2.8 megavata kurulu güçte olup, 9 bin hanenin elektrik tüketimine eşdeğer temiz enerji üretiyor. İklim değişikliğiyle mücadelede karbon salımını azaltan ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne gelir de yaratan bu tesis, atık ısıdan buhar türbini ile enerji üreten Türkiye’deki ilk ve tek katı atık tesisi olma özelliği taşıyor.

Antalya temiz enerji 5 1
Antalya'da Temiz Enerji

Temiz enerji tesislerinden ortalama aylık 75 bin ton karbondioksit eşdeğeri emisyon azaltımı sağlıyor. 4 biyokütle enerji üretim tesisi ile atıktan enerji üreten Antalya Büyükşehir Belediyesi, 40,36 megavata kurulu güce sahip, aylık 137 bin 300 hanenin elektrik enerji ihtiyacına eşdeğer elektrik üretiyor. Bu sayede 1 milyon 427 bin karbon yutak ağaç eşdeğer sayısı ile 597 bin 500 ton karbondioksit eşdeğeri emisyon azaltımı sağlanmış oluyor. 

Temiz enerji uygulama projeleri tamamlanan 710 kilovatlık Manavgat Hali çatı GES, 600 kilovatlık Alanya içme suyu arıtma tesisi çatı GES, 450 kilovatlık Kütükçü terfi istasyonu çatı GES ve 300 kilovatlık ASAT hizmet binası çatı GES’leri hayata geçirilerek ilave 4 GES ile Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin GES sayısı 21’e ulaşmış olacak.

Antalya temiz enerji 1 1
Antalya'da Temiz Enerji

“HEDEFLERİMİZİ DAHA İLERİYE TAŞIYACAĞIZ”

Görev süresince daha temiz bir Antalya için çevreci yatırımlara hız verdiklerini söyleyen Başkan Böcek, “Antalya Büyükşehir Belediyemizin yenilenebilir enerji yatırımları ve enerji verimliliği uygulamaları sayesinde Belediye ve ASAT binalarımızda nötr karbon hedeflerimize ulaştık. TSE tarafından Türkiye’nin ilk İklim Dostu kuruluş belgesini alan belediye olduk. Bundan sonraki süreçte de yaptığımız çalışmalara yenilerini ekleyerek ‘Çevre ve doğa dostu Antalya’ hedefimizi daha da ileriye taşıyacağız” dedi. 

Yenilenebilir ve temiz enerji, güneş ışığı, rüzgar, yağmur, gelgitler, dalgalar ve jeotermal ısı gibi karbon nötr doğal kaynaklardan elde edilebilen ve insan zaman ölçeğinde doğal olarak yenilenen kaynaklardan elde edilebilen enerjiye denir. Bu kaynaklar güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, dalga enerjisi, jeotermal enerji, hidrolik enerjisi, biyokütle enerjisi olarak sıralanabilir. Bu tür bir enerji kaynağı, yenilenmekte olduklarından çok daha hızlı kullanılan fosil yakıtların tam tersidir.

Yenilenebilir enerji kaynakları, 2015 ve 2016 yıllarında insanların küresel enerji tüketimine % 19,3 ve elektrik üretimine % 24,5 katkıda bulundu. Bu enerji tüketimi % 8,9 geleneksel biyokütleden, % 4,2 ısı enerjisi (modern biyokütle, jeotermal ve güneş ısısı), % 3,9 hidroelektrikten ve kalan % 2,2 ise rüzgar, güneş, jeotermal ve diğer biyokütle türlerinden elde edilen elektriktir.

2015 yılı sonu itibarıyla, dünyada üretilen elektriğin yaklaşık % 23.7’si yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak üretilmiştir. Amerikan Enerji Bakanlığı’nın ön görülerine göre 2014’te 5288 TWh (terawatt.saat) olan yenilenilenebilir enerjiden elektrik üretimi 2040’lara gelindiğinde 10000 TWh’ın üzerinde olacak. 2014 yılında 273 milyar dolar; 2015 yılında 285.9 milyar dolar yenilenebilir güç ve yakıtlarına yatırım yapılmıştır. 2014 yılında 665 GW (gigawatt) olan hidroelektrik dışında yeni kurulan santral kapasitesi, 2015 yılında 785 GW’a çıkmıştır. Hidroelektrikle beraber 1,701 GW olan yeni kurulan kapasitesi 1,849 GW’a çıkmıştır.

Yenilenebilir teknolojilere yapılan dünya çapındaki yatırımlar 2015 yılında 286 milyar ABD Dolarını aştı. Yenilenebilir enerji sistemleri hızla daha verimli ve ucuz hale geliyor ve toplam enerji tüketimindeki payları artıyor. 2019 itibarıyla, dünya çapında yeni kurulan elektrik kapasitesinin üçte ikisinden fazlası yenilenebilirdi.

Dünyadaki en az 30 ülke halihazırda enerji arzlarının yüzde 20’sinden fazlasını sağlayan yenilenebilir enerjiye sahiptir. Ulusal yenilenebilir enerji piyasalarının önümüzdeki on yılda ve sonrasında güçlü bir şekilde büyümeye devam edeceği tahmin edilmektedir. İzlanda ve Norveç, tüm elektriğini halihazırda yenilenebilir enerjiyi kullanarak üretiyor ve diğer birçok ülke gelecekte % 100 yenilenebilir enerjiye ulaşmak için bir hedef belirledi.Dünyadaki en az 47 ülke halihazırda yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektriğin yüzde 50’sinden fazlasına sahip.

Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği teknolojilerinin hızlı yayılması, önemli ölçüde enerji güvenliği, iklim değişikliğini hafifletme ve ekonomik faydalarla sonuçlanmaktadır.Uluslararası kamuoyu araştırmalarında, güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir kaynakların teşviki için güçlü bir destek var. Birçok yenilenebilir enerji projesi büyük ölçekli olsa da, yenilenebilir teknolojiler aynı zamanda enerjinin insani gelişme için genellikle çok önemli olduğu kırsal ve uzak bölgeler ve gelişmekte olan ülkeler için de uygundur.

Güncel Haberler

Benzer Haberler

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz