Ankapark açılıyor

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Yıllar sonra mahkeme kararıyla devraldığımız Ankapark’ta elektrik hattı döşeme ve havuz yenileme çalışmalarına devam ediyoruz. Rekreasyon alanını Ankara halkının anketle karar verdiği şekilde; yürüyüş yolları, mesire alanları, bisiklet yolları, kütüphaneler ve yeşil alanlarıyla ücretsiz olarak bahar aylarında açacağız. Oyuncakları ise tek tek kiralamak isteyen işletmecilere vereceğiz” dedi.

Ankapark ücretsiz olacak

Ankapark
Ankapark Açılıyor

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankapark’ın yenileme çalışmalarının ardından bahar aylarında yeniden açılacağını açıkladı. Yavaş sosyal medya hesabından dün yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

Mansur yavas kopya
Ankapark Açılıyor

“Yıllar sonra mahkeme kararıyla devraldığımız Ankapark’ta elektrik hattı döşeme ve havuz yenileme çalışmalarına devam ediyoruz. Rekreasyon alanını Ankara halkının anketle karar verdiği şekilde; yürüyüş yolları, mesire alanları, bisiklet yolları, kütüphaneler ve yeşil alanlarıyla ücretsiz olarak bahar aylarında açacağız. Oyuncakları ise tek tek kiralamak isteyen işletmecilere vereceğiz.”

Mansur3 kopya 1
Ankapark Açılıyor

Belediye’nin yazılı açıklamasında ise Ankapark’taki çalışmalara dair şu bilgilere yer verildi:

“Yıllar süren hukuk mücadelesi sırasında parkta yaşanan hırsızlık vakaları neticesinde çalınan kabloları yenileyerek altyapı çalışmalarına başlayan Fen İşleri Daire Başkanlığı; trafo merkezleri, ana dağıtım blokları, dağıtım merkezleri ve altyapı galeri hattında bulunan tüm kablolardaki yenileme çalışmalarını şubat ayında tamamlamayı planlıyor.

Mansur10 kopya
Ankapark Açılıyor

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ise Ankapark’ta bulunan mevcut havuzlardaki bakım, onarım ve yalıtım çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Çalışmalar kapsamında; mevcut havuzlara su yalıtım uygulaması yapılırken su doldurulmadığı için güneş ve soğuk havanın zarar verdiği yalıtım sistemi sökülüp yerine ısı kayıplarını engelleyen ve enerji tasarrufu sağlayan membran döşendi. Ayrıca, mevcut mekanik sistem odaları ile su dolmuş ve zarar gören tüm pompa, filtrasyon ve mekanik hat sistemleri tamir ve revize ediliyor. Hırsızlık vakaları neticesinde eksilen, çalınan ve zarar gören havuz aydınlatmaları ve enerji besleme hatlarında da yenileme çalışmaları devam ediyor.

Mansur6 kopya
Ankapark Açılıyor

3,5 yıl süren hukuk mücadelesi sonrası parkı devralan Ankara Büyükşehir Belediyesi, parkta sürdürdüğü altyapı ve havuzdaki çalışmalarını bahar aylarında tamamlayıp vatandaşın hizmetine açmayı planlıyor.”

Ankapark’ın özellikleri ve geçmişi şöyle:

Atatürk Orman Çiftliği arazisinde yer alan parkın yapımına 2013’te başlandı. 2014’te parkın da içinde yer aldığı ana imar planı ile ilgili olarak Ankara 5. İdare Mahkemesi tarafından, parkın yapımına olanak veren Bakanlar Kurulu kararları hakkında da Danıştay tarafından yürütmeyi durdurma kararları verildi. Bu kararlara rağmen çalışmalar devam etti. Ocak 2015’te parkın yüzde 90’ının tamamlandığı duyuruldu. 2015’te Ankara 18. İdare Mahkemesi tarafından bir kez daha yürütmeyi durdurma kararı verildi. Bu karar üzerine belediye meclisi, parkın planını değiştirdi. Aynı yıl Ankara 5. İdare Mahkemesi, parkı da kapsayan 1/10.000’lik Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’nı iptal etti. Danıştay ise iptal kararını bozdu.

Aralık 2017 itibarıyla parka yapılan masrafın 1,5 milyar lira olduğu ve parkın Ağustos 2019’da açılmasının planlandığı açıklandı. Mayıs 2018’de yirmi dokuz yıllığına belediyeye tahsis edilen parkın kiralanmasına karar verildi. İlki Haziran 2018’de yapılan beş işletme ihalesinden sonuç çıkmadı. 20 Eylül 2018’de gerçekleştirilen altıncı ihalede park, hayvanat bahçesi hariç GBM Ticaret-Çelik Ortak Girişim Grubu’na yıllık 26 milyon 400 bin lira bedel karşılığında 29 yıllığına kiralandı.

Kapanması ve devir işlemleri

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş’ın 750 milyon dolar harcanarak yapıldığını açıkladığı Ankapark, 20 Mart 2019’da Wonderland Eurasia adıyla ziyarete açıldı. İşletmeci şirketin borçlarından dolayı Eylül 2019’da parkta haciz işlemi gerçekleştirildi. Parkın 2 milyon lira birikmiş elektrik borcu nedeniyle Aralık 2019’da elektriği kesildi. Borcun kısmen ödenmesinin ardından 20 Ocak 2020’de parkın elektriği yeniden bağlandı. Ziyaretçi sayısındaki düşüş nedeniyle Şubat 2020’de park fiilen kapandı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankapark ile ilgili eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek hakkında suç duyurusunda bulundu. Temmuz 2022’de mahkeme kararıyla parkın Ankara Büyükşehir Belediyesine devredildiği duyuruldu. Devir işlemlerinin ardından Ankara Büyükşehir Belediyesi, parkın nasıl değerlendirileceği konusunda bir anket başlatarak Ankaralılardan görüş almaya başladı. Anket sonucunda göre Ankaralılar alanın yeşil alan olarak değerlendirilmesini istemişlerdir.

Özellikler

1,3 milyon m2 alan üzerine kurulan ve on iki farklı tematik bölümden oluşan parkta 2.117 eğlence ünitesi yer almaktaydı. Park, sahip olduğu on yedi lunapark treni ile dünyanın ikinci, Avrupa’nın en büyük tema parkıydı. Parkta 250.000 ağaç bulunması planlanmaktaydı.

Güncel Haberler

Benzer Haberler

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz