Japon Ticari Gemileri Rota Değiştiriyor

Japonya’da denizcilik firmaları, Yemen’deki Husilerin Kızıldeniz’den son dönem ticari gemilere yönelik artırdığı saldırılar sonrası rotalarını değiştiriyor

Yemen’deki Husilerin saldırıları, Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayarak küresel ticaretin yüzde 12’sinin gerçekleştiği Süveyş Kanalı’ndan geçişleri tehlikeye atıyor. Japonya’da devlet televizyonu NHK’nın haberine göre, ‘Nippon Yusen’ ile ‘Mitsui OSK Lines’ firmaları Avrupa çıkışlı ve varışlı nakliyat gemilerinin rotasını değiştirdi.

Rota değişikliğinin, “Husilerin, İsrail ile bağlantılı nakliyeleri hedef alabileceği ihtimaliyle” yapıldığı ve gemilerin Güney Afrika’daki Ümit Burnu’na yönlendirildiği aktarıldı. Ulusal basında, Kawasaki Kisen Kaisha (K Line) ve Ocean Network Express firmalarının da Husi saldırıları sebebiyle gemi nakliye rotalarını değiştirdiği bildirildi.

Yeni rotaların, teslimat gecikmeleri ve taşıma maliyetlerine yol açacak olması, küresel ekonomide ‘tedarik zinciri krizine’ sebep olabileceği endişelerini artırıyor.

Ticari gemilere dair Pentagon’dan açıklama

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Husilerin Kızıldeniz’de uluslararası gemilere yönelik artan saldırılarına karşı çok uluslu bir misyon kurulduğunu açıklamıştı. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, yaptığı yazılı açıklamada, Kızıldeniz’de artan Husi saldırılarının serbest ticaret akışını tehdit ettiğini, masum denizcileri tehlikeye attığını ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirtti.

Kızıldeniz'deki ticari gemiler hakkında açıklama yapan lloyd austin. Fotoğraf: brendan smialowski agence france presse
Kızıldeniz’Deki Ticari Gemiler Hakkında Açıklama Yapan Lloyd Austin. Fotoğraf: Brendan Smialowski Agence France Presse

Bu nedenle bugün Operation Prosperity Guardian’ı (Refah Muhafızı Operasyonu) kurduğumuzu duyuruyorum. Bu, Ortak Deniz Kuvvetleri ve 153. Görev Gücü’nün çatısı altında Kızıldeniz’deki güvenliğe odaklanan önemli bir çok uluslu güvenlik girişimidir.

Lloyd Austin

Misyonda ABD’nin yanı sıra İngiltere, Bahreyn, Kanada, İtalya, Fransa, Hollanda, Norveç, Şeyseller ve İspanya yer alıyor.

Güncel Haberler

Benzer Haberler

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz