İstanbul polisi Kağıthane ve Esenyurt semtlerinde düzenlediği operasyonda hediyelik eşya süsü verilmiş kargolar içerisine gizlenmiş bin 852 sahte pasaport ve kimlik ele geçirdi, 5 kişi gözaltına alandı.
İstanbul’da sahte pasaport operasyonu: 5 şüpheli gözaltına alındı
İstanbul Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü görevlileri yurt dışına yasa dışı yollarla çıkmış kişilerin veya suça karışmış firarilerin, bulundukları ülkelerde sorun yaşamamaları veya ikamet işlemlerini sorunsuz hallederek yasal hale gelmeleri için kendi
adlarına düzenlenmiş sahte pasaport ve kimlik kartlarının yurtdışına kargo ile gönderildiğini belirledi. Gönderimin yapıldığı Kağıthane’deki kargo şirketinde yapılan incelemede, kargolara hediyelik eşya süsü verilerek sahte belgelerin paket içerisine gizlendiği anlaşıldı.
Bunun üzerine polis, şüphelilerin evleriyle kargo şirketinde arama yaptı ve kargo paketi içerisine zulalanmış vaziyette 282 adet
ve ayrıca 328 adet sahte pasaport ve kimlik kartını ele geçirdi. Devam eden çalışmalarda; şüphelilerin üretim atölyesi olarak kullandığı Esenyurt ilçesinde atölyeye operasyon gerçekleştirdi, 5 şüpheli gözaltına alındı.
Aramalarda çoğunluğu Almanya, Fransa, Mısır, Bulgaristan, Kanada, ABD, ve Filistin’e ait bin 242 adet sahte pasaport, kimlik kartı, vize yaprağı ve üretilmemiş pasaportların sarf malzemeleri, 20 bin 700 adet farklı renklerde deri pasaport kapağı, 3 bin 500 adet farklı renklerde farklı ülkelere ait ülke amblemi baskılı deri pasaport kapağı ve çok sayıda malzeme ele geçirildi.
Gözaltına alınan şüphelilerden 3’ü mahkemece tutuklanırken, 2 şüpheli hakkındaki işlemin devam ettiği bildirildi.
Pasaportumun yongalı olup olmadığını nasıl anlayabilirim ?
e-Pasaport kapaklarının ön yüzünde yan taraftaki şekilde görülen uluslararası sembol bulunmaktadır. Bu sembol, pasaportunuzda kimlik ve pasaport bilgilerinizin saklandığı bir entegre devre ya da yonganın bulunduğunu ifade etmektedir. Bu sembolü, e-Pasaport okuyabilen özel cihazların bulunduğu tüm havalimanlarında ve sınır geçiş noktalarında görebilirsiniz.
Pasaportların rengi niçin değişti ?
Ülkemizde üretilen e-Pasaportlar Avrupa Birliği uyum süreci çerçevesinde tasarlanmış ve renkleri de bu çerçevede belirlenmiştir. Buna göre; umuma mahsus e-Pasaportların rengi bordo, diplomatik e-Pasaportların rengi de siyah olarak değiştirilmiştir. Hususi damgalı e-Pasaportlar yeşil, hizmet damgalı e-Pasaportlar ise gri renkte üretilmeye devam edilmektedir.
Pasaportlar şu anda siyaseten de önemli bir tartışma konusu. Pasaport, ya seyahatin ve keşfin kapılarını açan değerli bir belge ya da dünya vatandaşlarının serbestçe seyahat edebilmesine engel olarak görülüyor.
Sahte pasaport, yurt dışına çıkışlarında sorun yaşayan, yurt dışına çıkmak istediğinde muhtemelen sorun yaşayacak olan bireylerin gayrimeşru ve izinsiz yollardan edindiği bir pasaport türüdür.
Sahte pasaportlar, kimlik hırsızlığı, yaş tahrifatı, yasa dışı göç veya organize suç gibi nedenlerle yurt dışına çıkışı yasaklanmış kişiler tarafından kullanılabilir.
Türk pasaportu, Türk vatandaşlarının yurt dışı seyahatlerinde kullandığı belgedir, ilk kez 15 Temmuz 1950 tarih ve 5682 numaralı Pasaport Kanunuyla kullanımı düzenli hale getirilmiştir. Pasaportlar Nüfus Müdürlükleri tarafından verilir. 1 Haziran 2010 tarihinden bu yana düzenlenen pasaportlar biyometrik pasaport özelliğine sahiptir ve on yıla kadar geçerlidir. Türkiye yetişkin nüfusunun %17’si bir pasaport sahibidir.
Mayıs 2022’de, Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamada, Ağustos 2022’de kullanılmaya başlanacak pasaportlardaki çiplerin yerli üretim olacağını, Turkey yerine “Türkiye” yazacağını ve yeşil pasaportun geçerlilik süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkacağını belirtti.
Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi 2024 Raporu’na göre Türk vatandaşları sınır kapısında vize alarak, e-vizeyle veya vizesiz 118 ülkeye seyahat edebilmektedirler. Bu sayede Türk vatandaşları 199 pasaport arasından dünyada seyahat özgürlüğü açısından 53. sırada yer almaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği müzakere süreci kapsamında tasarlanan yeni biyometrik Türk pasaportlarının dağıtımı, 2009 Ekim ayında iptal edilen pasaport ihalesi sebebiyle tekrar ileri bir tarihe ertelendi. Türk pasaportlarının, 2004 senesinden beri değiştirilmesi planlanmakla beraber yapılan son açıklamaya göre; Fransız bir şirket ile anlaşılıp, yeni biyometrik pasaportların dağıtımına 1 Haziran 2010 tarihinden itibaren başlandı. Yeni biyometrik pasaportlar güvenlik bakımından kopyalama ve kötü kullanımlara karşı korumalı olup, 10 yıllık süre ile Türk vatandaşlarına sunuldu. Yeni pasaportların renkleri de değişmiştir.
Buna göre; normal pasaportlar bordo, özel pasaportlar (yeşil pasaport) koyu yeşil ve diplomatik pasaportlar ise siyah rengini aldı. Biyometrik pasaportlar ile birlikte pasaport süresi uzatma durumu da ortadan kalkmıştır. Buna göre pasaport süresi uzatılmayacak, süresi dolan pasaportlar yenileriyle değiştirilecektir. 2015 yılında yapılan bir araştırmada Türk pasaportu 251 dolarlık bedelle dünyanın en pahalı pasaportu olmuştur. Döviz kurundaki yükselme sonrası Türk pasaportu bedeli 161 dolara inmiş ve bu unvanını kaybetmiştir.