Vatikan Yolsuzluk Davası

Eski Kardinal Angelo Becciu, Vatikan yolsuzluk davasında zimmetine para geçirmekten 5,5 yıl hapse mahkum edildi.

Eski kardinal giovanni angelo becciu 5,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Vatikan Yolsuzluk Davası Sonucunda Eski Kardinal Giovanni Angelo Becciu 5,5 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı. Fotoğraf: Associated Press

Vatikan’ın lideri Papa Francesco’nun danışmanlığını da yapmış olan eski Kardinal Angelo Becciu, zimmetine para geçirmekten 5,5 yıl hapse mahkum edilmesinin yanı sıra ömür boyu kamu görevlerinden de men edildi.

Vatikan yolsuzluk davasında Angelo Becciu ile birlikte yargılanan toplam 10 kişiden 9’u dün çeşitli hapis ve para cezaları aldı. Sanıklardan yalnızca biri, Becciu’nun eski sekreteri Monsenyör Mauro Carlino beraat etti.

Vatikan yolsuzluk davası iddialarının merkezinde, Londra’da lüks bir binanın satın alınması işlemi bulunuyordu. Vatikan Devlet Sekreterliği tarafından yapılan 350 milyon euro’luk satın alma işlemi sırasında sanıkların zimmete para geçirme, görevi kötüye kullanma gibi bir dizi suç işlediği iddia ediliyordu.

Vatikan yolsuzluk davasındaki diğer isimlerden Cecilia Marogna 3 yıl 9 ay hapse çarptırıldı

Kardinal Becciu bu işlemin yanı sıra, kardeşine ait bir vakfa Vatikan kasasından 125 bin Euro vererek zimmete para geçirmekten de suçlu bulundu. Becciu’nun ayrıca, memleketi Sardinya adasından Cecilia Marogna isimli bir kadına 575 bin Euro ödediği de belirlendi. Eski kardinal, bu parayı ‘istihbarat hizmetleri’ ve Afrika’da İslamcı militanlarca kaçırılan bir rahibenin kurtarılması operasyonu için verdiğini söylüyordu.

Vatikan yolsuzluk davasında cecilia marogna da hapis cezasına çarptırıldı.
Vatikan yolsuzluk davasında Cecilia Marogna da hapis cezasına çarptırıldı. Soldan sağa: Eski Kardinal Giovanni Angelo Becciu, Cecilia Marogna. Görsel: ILRIFORMISTA

Savcılık ise Marogna’nın bu parayı lüks ürünler ve tatiller için kullandığını iddia ediyordu. Bu vakada da Becciu ve Marogna suçlu bulunurken Marogna ise 3 yıl 9 ay hapse çarptırıldı.

Vatikan yolsuzluk davası Papa’nın reformu sayesinde gerçekleşti

İtalyan din adamı Becciu, Vatikan’ın Devlet Sekreterliği’nde, yönetim kademesinde ilk 3 sıradan birine denk gelen Genel İşler Vekilliği görevinde de bulunmuş, 2018’de ise aziz ilanlarından sorumlu biriminin başkanlığına getirilmişti.

Kardinal angelo becciu, 27 ağustos 2022'de vatikan'daki aziz petrus bazilikası'ndaki kilise meclisine katılıyor.
Eski Kardinal Giovaanni Angelo Becciu, 27 Ağustos 2022’De Vatikan’Daki Aziz Petrus Bazilikası’Ndaki Kilise Meclisine Katılıyor. Fotoğraf: Andrew Medichini Associated Press

2.5 yıldır süren dava öncesinde yolsuzluk iddiaları gündeme geldiğinde Becciu Papa’nın talebiyle istifa etmiş, kardinallik hakları da elinden alınmıştı. Angelo Becciu, Vatikan’da ceza mahkemesinde yargılanan en üst düzey isimdi. Vatikan’da daha önce bir kardinal, ancak kardinallerden oluşan bir dini heyet tarafından yargılanabiliyordu. Ancak Papa Francesco’nun yaptığı reformlar kapsamında kardinallerin de ceza mahkemesinde yargılanabilmesinin önü açılmıştı.

Yolsuzluk davası, Papa Francesco’nun mali reformlar yapma ve Vatikan’ın karanlık mali idaresini şeffaflaştırma girişimleri açısından bir test olarak da görülüyordu. Ancak dava sürecinde ortaya çıkan entrikalar ve yolsuzluk vakalarına konu olan paranın bir kısmının kiliseye yapılan bağışlardan gelmesi gibi unsurlar nedeniyle cemaatte güven kaybından da endişe ediliyordu.

75 yaşındaki Becciu, suçlamaları reddediyordu. Avukatı da karar sonrası temyize gideceklerini açıkladı. Temyiz süreci sonuçlanana kadar Becciu ve diğer sanıkların cezaevine girmesi beklenmiyor.

Güncel Haberler

Benzer Haberler

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz