İSTANBUL-BHA
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen büyük çaplı yolsuzluk ve kara para aklama soruşturmasında, suç örgütü kurarak yasa dışı yollarla elde edilen gelirlerin finansal sistem üzerinden aklandığı iddiasıyla İstanbul merkezli 6 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. Soruşturma kapsamında aralarında 16 banka ve elektronik para kuruluşu çalışanının da bulunduğu 85 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.
Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Aklama Suçu Soruşturma Bürosu tarafından yapılan açıklamada, şüphelilerin “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”, “tefecilik”, bankacılık ve ödeme sistemlerine yönelik kanunlara muhalefet ve “suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama” gibi suçlardan soruşturulduğu belirtildi.
Yabancı kartlarla 47 milyar TL’yi aşan şüpheli işlem
Soruşturma, 2022 yılında gelen bir e-posta ihbarıyla başladı. Ardından MASAK ve BDDK raporları doğrultusunda başlatılan teknik ve mali analizlerde, 2022–2024 yılları arasında faaliyet gösteren 21 firmaya ait 312 POS cihazı üzerinden toplamda 47,5 milyar TL’lik şüpheli işlem tespit edildi.
Rapora göre, bu işlemlerin %99,99’u yabancı kartlarla, aynı gün, aynı tutarlarda, özellikle gece saatlerinde yapıldı. İşlem hacminin %93’ünden fazlasının organize şekilde kurgulanmış POS kullanımıyla gerçekleştiği belirlendi. Söz konusu firmaların faaliyet alanlarıyla işlem saatleri arasında ciddi uyumsuzluk olduğu da tespit edildi.
DenizBank, Şekerbank ve Ozan Elektronik para gündemde
Şüpheli işlemlerin önemli bir bölümünün, DenizBank, Şekerbank ve Ozan Elektronik Para AŞ’ye ait POS cihazları üzerinden gerçekleştirildiği belirtildi. Bu kurumlara bağlı çalışan 16 kişi de şüpheliler arasında yer aldı.
Operasyon kapsamında, şüphelilere ait çok sayıda dijital materyal, lüks saat, ziynet eşyası ve nakit varlığa el konuldu. Ayrıca, 10 şirketteki ortaklık payları, 47 araç, 84 taşınmaz için de el koyma kararı alındı.