SAHA EXPO Basın Bilgilendirme Etkinliği

SAHA İstanbul 9’uncu yılını kutlama vesilesiyle Ankara’da ODTÜ TEKNOKENT’te SAHA EXPO 2024 basın toplantısı düzenledi. Basın mensuplarına SAHA EXPO 2024’ün bilgileri aktarıldı. Tanıtımın ardından SAHA İstanbul yetkilileri soruları cevapladı.

YERLİ SAVUNMA SANAYİ, SAHA İSTANBUL DESTEĞİYLE GLOBAL REKABETTE DAHA GÜÇLÜ

SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı için Geri Sayım Başladı!

“YERLİ SAVUNMA SANAYİ’NDE ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM HASAT ZAMANI OLACAK”

Saha istanbul turkce 1
Saha Expo Basın Bilgilendirme Etkinliği

Yerli firmaları Global rekabete hazırlayan ve sektörün gelişimi için SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı, SAHA MBA, SAHA Girişim gibi projeleri hayata geçiren SAHA İstanbul, bu yıl 9’uncu yılını kutluyor. Avrupa’nın ve Türkiye’nin en büyük Sanayi Kümelenmesi olan SAHA İstanbul, Türkiye’nin üretim gücünün sergileneceği, çok daha güçlü bir organizasyonla, dünyanın sayılı Savunma Sanayi Fuarları arasına giren SAHA EXPO’ya hazırlanıyor. SAHA İstanbul Genel Sekreteri Levent Kerim Uça, T.C. Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenecek olan SAHA EXPO’yu değerlendirdiği açıklamasında, “Yerli Savunma Sanayii, artık tüketen değil üreten konumda. Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayinde önümüzdeki dönem ‘Hasat Zamanı’” dedi.

Dünyanın prestijli Savunma Sanayii fuarlarından biri olan SAHA EXPO, bu yıl daha da güçlenmiş bir organizasyonla karşımıza çıkıyor. 22-28 Ekim tarihlerinde 90 bin metrekarelik geniş bir alanda ve 1200’ün üzerinde firmanın katılımıyla gerçekleştirilecek olan etkinlik, uluslararası alanda büyük ilgi uyandırıyor. SAHA EXPO, yerli üreticiler için global fırsatlar sunarken, en son teknolojileri dünyanın dört bir yanından alıcılarla buluşturma imkanı sağlayacak. 500’den fazla resmi ve ticari delegasyon 150 binden fazla ziyaretçi beklenen fuarda, ihracat odaklı 2 Milyar doları aşan iş hacmi hedefleniyor. Etkinlik, savunma sanayinin geleceğine dair önemli anlaşmalara zemin hazırlayarak sektörde ki en yeni teknolojileri ve çözümleri sergileyecek.

Türkiye Savunma Sanayinde yerlileşmeye ve millileşmeye devam ederken, SAHA İstanbul Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi kümelenmesi desteğiyle dünyaya açılmaya devam ediyor. Türkiye’nin hem kendi ihtiyacını karşılayan hem de dünyaya ihraç eden ülke olma yolunda yerli teknolojileri ve yerli üretimi destekleyen, global oyuncularla bir araya getiren ve sektörde ihracattan eğitime, girişimden uluslararası buluşmalara destek veren SAHA İstanbul, sektörün en önemli buluşmalarından biri olan SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Fuarı için gün sayıyor.

Bu yıl, dünyanın sayılı Savunma Sanayi Fuarları arasına giren ve bu yıl T.C. Cumhurbaşkanlığımızın himayelerinde, 6 Bakanlık ve Savunma Sanayi Başkanlığımızın destekleriyle 22 28 Ekim 2024 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi (IFM)’nde gerçekleşecek olan SAHA EXPO; çok daha güçlü bir organizasyonla, 90 bin m² alanda 1200’ün üzerinde firmanın katılımıyla düzenlenecek. SAHA EXPO’ya Uluslararası ilginin çok yüksek olduğunu söyleyen Saha İstanbul Genel Seketeri Levent Kerim Uça, SAHA İstanbul olarak çok önemli Global anlaşmalara zemin hazırladıklarını.

Yerli üreticileri, teknolojileri dünyanın ihtiyacı olan alıcılarla buluşturacak çok güçlü bir SAHA EXPO’ya hazırlandıklarının altını çizdi ve şunları söyledi : “SAHA İstanbul olarak 1200 ’den fazla firmamız ve 29 üniversitemizle ülkemizin teknoloji geliştirme kapasitesine katkı sağlıyor, platform ve sistem/altsistem üreticilerini bir araya getirerek ülkemizde üretilmeyeni üretmek için yeni iş birlikleri kuruyoruz.

Bu çerçevede dışa bağımlılığı azaltmak ve yerli yetenekler geliştirmek maksadıyla 52 farklı sektörden firma, bünyemizdeki 11 komite vasıtasıyla projeler geliştiriyoruz. Bunların yanı sıra firmalarımızın ihracat gayretlerini desteklemek amacıyla onları yurt içinde ve dışında yabancı pek çok ana yüklenici firma ile buluşturuyor, B2B, B2G ” görüşme etkinlikleri ve teknik ziyaretler gerçekleştiriyoruz”.

SAVUNMA SANAYİNDE ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM “HASAT ZAMANI”

Saha expo 2024
Saha Expo Basın Bilgilendirme Etkinliği

Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi olarak ülkemizin teknoloji geliştirme kapasitesine katkı sağlayan ve Milli Teknoloji Hamlesi’ne en etkin desteği sunan STK olan SAHA İstanbul, platform ve alt platform üreticilerini bir araya getirerek ülkemizde üretilmeyeni üretmek, yeni iş birlikleri kurmak, dışa bağımlılığı azaltmak ve yerli yetenekleri, yerli ve milli teknolojileri geliştirmek maksadıyla bünyesindeki 11 komite ile projeler geliştiriyor.

SAHA İstanbul aynı zamanda, firmaların iş geliştirme gayretlerine destek olmak maksadıyla, sektöre üretim yapan ana yükleniciler ve kobilerin yer aldığı Sanayi İhtisas Fuarı olan SAHA EXPO’yu organize ediyor. SAHA Akademi bünyesinde SAHA MBA ve sektörel eğitimler ile sektörün ihtiyaç duyduğu eğitimleri sunuyor.

Savunma, havacılık ve uzay sektöründe dışa bağımlılıktan kurtulmak ve ihracatı artırmak hedefi ile ülkemizin savunma sanayiinin ihtiyaçlarının yanı sıra müttefik olduğumuz ülkelerin de ihtiyacına özel teknolojilerin geliştirilmesine katkı sağlayan SAHA İstanbul, milli üretim yetenekleri konsolide ediyor, yerli ve yabancı pek çok ana yüklenici firma ile firmalarımızı buluşturan B2B, B2G ve G2G görüşme etkinlikleri gerçekleştiriyor.

SAHA EXPO 2024, Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul tarafından, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde 22-26 Ekim 2024 tarihleri arasında geleceği şekillendiren teknolojilere ev sahipliği yapacak. Geçen yıl 78.000’in üzerinde profesyonel ziyaretçiyi ağırlayan SAHA EXPO, bu yıl İstanbul Fuar Merkezi’nin 8 sergi salonu, fuaye ve dış alanlarını kapsayan toplam 90.000 m2’lik alanda 150.000’den fazla profesyonel ziyaretçiyi ağırlamayı hedefliyor.

SAHA EXPO ile ilgili bilgiler veren SAHA EXPO Genel Müdürü Murad Çakır, yaptığı açıklamada dünyanın sayılı fuarları arasında yer aldığını ve bu yıl Uluslararası katılımın, ziyaretçi taleplerinin ve Pavilyon sayısının çok yüksek olduğunu söyledi. SAHA EXPO’nun çok kısa sürede dünyada örneği olmayan bir başarı yakaladığını anlatan Murad Çakır; “ SAHA EXPO 2018 yılında çok küçük bir alanda başladı. 2021’de 40 bin metrekarelik bir alanda bu fuarı gerçekleştirdik. 2022’de 60 bin metrekareye çıktı. Bu sene fuarımız, 22-26 Ekim’de 90 bin metrekareye çıkıyor. Sektörel bir fuarın bu kadar kısa sürede, her sene %50, yani neredeyse üstüne yeni bir fuar daha koyarak büyümesi gibi bir örnek yok.

SAHA EXPO’yu sadece bir Fuar olarak değil, Sektörde paydaş olan, sektörde faaliyet gösteren, sektördeki bütün profesyonellerin bir araya geldiği, bir buluşma olarak nitelendiriyoruz. Bu sene, çok sayıda panelimiz var. Bu panellerde, yurt dışından ve yurt içinden sektör profesyonellerini bir araya getirip yine sektörü ilgilendiren konuları detaylı bir şekilde değerlendiriyoruz. Öte yandan bu sene 400 civarında resmi heyet bekliyoruz. Dünyanın her yerinden.

Başbakan, bakan düzeyinden, Genelkurmay Başkanları daha alt düzeydeki yetkililer geliyorlar. Hatırlarsınız 2022 yılında İngiltere Savunma Bakanı SAHA EXPO’yu ziyaret etmişti. Yine bu sene de benzer ziyaretçilerimizi bekliyoruz. Bu resmi heyetleri de yerli Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayinde, özellikle KOBİ seviyesindeki yerli firmalarla buluşturmayı amaçlıyoruz. Çünkü KOBİ seviyesindeki bir firmanın o kadar üst düzeydeki yetkililere ulaşabilmesi çok kolay değil. Biz burada uygun bir planlamayla heyetleri ilgilendikleri alanlardaki firmalarla buluşturmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

2 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNE EKONOMİK DEĞER

Saha istanbul turkce 4
Saha Expo Basın Bilgilendirme Etkinliği

SAHA İstanbul Genel Sekreteri Levent Kerim Uça, SAHA EXPO’nun çok kısa sürede dünyada örneği olmayan bir başarı yakaladığını söyledi. Uça, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “ Geçtiğimiz fuarda ulaştığımız rakamları bu sene daha da yukarılara taşıyarak 150 binden fazla ziyaretçi, 25 bin B2B görüşme ve fuar esnasında gerçekleştirilecek imza törenleri ile 2 Milyar doların üzerinde ekonomik değer rakamlarına ulaşmayı öngörüyoruz”.

Tüm dünyanın takip ettiği bir fuar olan SAHA EXPO’nun yerli ve milli firmalar için ihracat anlaşmalarının önünün açtığının altını çizen SAHA İstanbul Genel Sekreteri Levent Kerim Uça, şu bilgileri verdi : “Diğer bir konu da bizim alım heyetleri. Belki Türkiye’de ilk defa olarak savunma sanayine yönelik sektörel bir fuarda bu kadar geniş kapsamlı alım heyetleri fuarda olacak. 150 civarında alım heyeti planlıyoruz. Tabii fuara katılan firmalarımızın özelliklerine göre yani onlara alıcı olabilecek bizim KOBİ’lerimizin de ürün satabilecekleri veya iş birliği yapabilecekleri firmaları özel çalışmalarla belirleyip bu heyetleri fuarımıza getiriyoruz. 40 ülkeden 200 civarında yabancı stantlı katılımcı bekliyoruz. Dünyanın 5 kıtasından da katılım var.

Amerika Birleşik Devletleri’nden Vietnam’a, Çin’den Kore’ye, Avrupa ülkelerinden var, Asya ülkelerinden var, Afrika ülkelerinden var. Bu söylediklerim sadece stantlı katılımcı anlamında. Delegasyon anlamında bakarsak bu sene ciddi sayıda bir delegasyon bekliyoruz. Tabii onlar daha farklı ülkelerden de gelebilir. Katılımcı olmayan ülkelerden de delegasyonlar gelebilir. Aslında resmi delegasyonları, ticari delegasyonları ve katılımcıları bir arada değerlendirdiğimizde dünyanın her noktasından bu fuara bir kişi veya bir firma temas ediyor.

Türkiye’nin Savunma sanayi ihracat rakamlarındaki artışa dikkat çeken Levent Kerim Uça, “Türkiye’nin ihracat rakamlarına bakıyorsunuz. 180 ülkeye hemen hemen dünyadaki her ülkeye bir şey satmışız. 5,5 milyar dolar oldu geçen sene ihracat rakamlarımız. Bu sene Savunma Sanayi Başkanlığımızın açıkladığı rakamlara göre Mayıs ayı itibariyle geçen seneki rakamlara göre %9’luk bir artış var. Aslında bu trend devam ettiği takdirde bu senede 6 milyar dolarları rahatlıkla geçebilir gibi gözüküyor.

Tabii bir de sene başında yapılan ve SAHA İstanbul olarak katkı verdiğimiz 10 milyar dolarları geçen anlaşmalar var. Yani onlar da zaman içerisinde ihracata dönüşecek. Savunma sanayi ihracatının önü açık. Her sene üstüne koyarak devam ediyor. Şöyle bir kıyaslama vardı. Kilogram başı ihracata baktığında herhalde en kârlı olduğumuz alan Savunma Sanayi diyebiliriz” dedi.

HALKA AÇIK 2 GÜN

Saha istanbul turkce 12
Saha Expo Basın Bilgilendirme Etkinliği


Levent Kerim Uça “Fuar, geçtiğimiz yıllarda 4 gün olarak düzenleniyordu. Vatandaşlardan gelen yoğun ilgi üzerine bu yıl süresi uzatılarak 5 güne çıkarıldı. Vatandaşlar için fuarın halka açık gün sayısı ikiye çıkarıldı. Buna göre, 25 Ekim 2024 Cuma ve 26 Ekim 2024 Cumartesi günleri 18 yaş sınırı çerçevesinde halk günleri olarak planlandı” dedi.

LEVENT KERİM UÇA : “DÜNYADA HİÇ KİMSENİN ÜRETEMEDİĞİ TEKNOLOJİLERİ VEYA PLATFORMLARI ÜRETEN BİR SANAYİYE SAHİBİZ”

Dünyada hiç kimsenin üretemediği teknolojileri veya platformları üreten bir sanayiye sahip olduğumuzu söyleyen SAHA İstanbul Genel Sekreteri Levent Kerim Uça; “ Bu da aslında bizi bu alanda vazgeçilmez kılıyor, marka değerini ve ihracat rakamlarını yukarıya çekiyor. Bir de son dönemde önemli bir gelişme olarak biz artık, sistem ve alt sistem ihracatından öte platform ihracatına başladık. Yani bu Baykar’la başlayan, insansız hava araçlarıyla başlayan bir trend oldu.

Saha istanbul turkce 8
Saha Expo Basın Bilgilendirme Etkinliği

Arkadan kara platformları, deniz platformları ki bunlar ömür döngüsü çok uzun olan platformlar. Bugün bir deniz platformunun ömür döngüsü en az 50 sene. Hava araçlarının, uçakların, helikopterlerin yine 40-50 sene. Dolayısıyla biz artık platform satmaya başladıktan sonra 50 yıl süreyle o ülkeyle bir ilişki geliştirmeye de devam ediyoruz. Bunun arkasından bunun lojistiği geliyor, servisi geliyor, bakımı geliyor, yeni ürünlerin satılması geliyor. Bu da gelecek için savunma sanayimizin potansiyeli ve ihracat açısından bize ışık veriyor” şeklinde konuştu.

SAHA İstanbul’un Savunma sanayinin dünyada önemli aktörlerden biri olma hedefine destek verecek çalışmalara devam edeceğini anlatan Levent Kerim Uça, Türkiye’nin bu yönde önemli bir mesafe katettiğini söyledi.

TÜRKİYE, SAVUNMA SANAYİNDE DÜNYADA BENZERİ OLMAYAN BAŞARI HİKAYELERİ YAZDI

Saha istanbul turkce 6
Saha Expo Basın Bilgilendirme Etkinliği

Çip teknolojisi gibi bazı niş alanlarda henüz tam istediğimiz seviyeye gelemediğimizi söyleyen SAHA İstanbul Genel Sekreteri Levent Kerim Uça; “henüz zayıf olduğumuz alanların hepsiyle ilgili de bir projemiz var. Savunma Sanayi Başkanlığımızın bir projesi var.

Bunlar hepsi bir plan dahilinde bir takvim dahilinde ilerliyor. Ben şunu açıklıkla söyleyebilirim ki dünya üzerinde hiçbir ülkenin bu kadar kısa zamanda savunma sanayi alanında bu kadar yüksek bir ivmeyle böyle bir başarı yakalayabilmesi mümkün değil. Bugün Baykar’ın yazdığı başarı hikayesini dünyada yazabilecek başka bir firma yok. TUSAŞ kadar aynı anda farklı tipte hava platformu üretebilen hem Ar-Ge’sini yapıp hem de üretip silahlı kuvvetlere teslim edebilen başka bir kurum yok.

Aynı şekilde Roketsan kadar süratli mühimmat geliştiren, her koşula göre farklı tiplerde mühimmat üretebilen, kapasitesini bu kadar süratli geliştirebilen, dönüşümünü bu kadar çabuk sağlayabilen başka örnekler yok. Aslında, SAHA EXPO’nun her yıl %50 artarak büyüme başarısı, sektördeki bu genişlemeyi de gösteriyor. Katılan firma sayısı yüzken, beş yüz, beş yüzken, bin oluyor. Bunu başarabilen başka ülke olduğunu zannetmiyorum.

Yani bu yerli üretim hedefine doğru Savunma Sanayi Başkanlığımızın liderliğinde bu planlı, güçlü ivmeyi kaybetmediğimiz sürece, bu tempoyu daha da arttırarak büyümeye devam ettiğimiz sürece, hem o hedeflediğimiz noktalara çok kısa bir sürede ulaşmamız mümkün olacak hem de Türkiye, Uluslararası savunma sanayinin Şampiyonlar Ligi dediğimiz noktasında hak ettiği yeri bulacak” dedi.

SAHA İSTANBUL, HAVACILIK VE UZAY SANAYİNDE DE TÜRKİYE’NİN GELİŞİMİNE DESTEK VERİYOR

Saha istanbul turkce 17
Saha Expo Basın Bilgilendirme Etkinliği

Türkiye’nin Sivil Havacılık ve Uzay Sanayinde de önemli yol katettiğini hatırlatan Levent Kerim Uça, SAHA İstanbul olarak Türkiye Uzay Ajansı başta olmak üzere ilgili kurumlarla iş birliği halinde önemli projelere destek verdiklerini söyledi. SAHA EXPO’da, Havacılık ve Uzay Sanayi alanında da Türkiye’nin yerel teknolojilerinin sergilendiğini ve bu alanda çok önemli gelişmelerin olduğunu anlatan Uça; “Bizim tabii kümelenme olarak ana odak noktamız Savunma Sanayii ama onun yanı sıra Havacılık ve Uzay endüstrisi anlamında doğrudan ilgilenip çözümler üretmeye çalışan tek kümeyiz diyebilirim. Biz genel olarak medyada hep savunma sektörünü konuşuyoruz ama aslında uzay teknolojilerinde de SAHA İstanbul’un üyesi olan çok başarılı firmaların projeleri var ki, Uzay tarafında çok ciddi bir pazar var ve uzay artık ticarileşmeye başladı.

Artık bizden de KOBİ seviyesinde firmalar dünyanın çok önemli firmalarına küp uyduları, uydu bileşenleri üretmeye başladılar.

Türkiye’nin ürettiği TurkSat 6A uzay yolculuğuna başlamadan önce Amerika’ya gitti. TurkSat’ın birlikteliğiyle hayata geçen bir proje olan Göktürk projesi yörüngede. Uydu teknolojilerinde zaten Türkiye önemli bir mesafeyi katetti. Fırlatma teknolojilerinde de çok ciddi çalışan firmalarımız var. farklı teknolojilere çalışan, dünyada hiç olmayan teknolojilere çalışan firmalarımız var. İşte zaten Türkiye’nin Milli Uzay Programı’nda 2026 yılında Ay’a yolculuğu var. Yani Türkiye inşallah 2026 yılında önce aracını dünya yörüngesine oturtacak, dünya yörüngesinde bir süre çeşitli analizleri, testleri ve gözlemleri yaptıktan sonra onu Ay’ın yörüngesine gönderecek.

Ay yörüngesinde de bir süre tuttuktan sonra orada da bir takım testleri ve bilimsel araştırmaları yaptıktan sonra Ay’a bir sert iniş var. 2029’da bunun belki yumuşak iniş versiyonunu göreceğiz. Orada da biz SAHA İstanbul olarak, firmalarımızla bu yolculuğu desteklemeye devam edeceğiz. SAHA İstanbul, firmalarımızın uzay konusundaki farkındalığını arttırmak, onları uzayla ilgili eko sisteme yaklaştırmak konularında hem teorik anlamda hem de onları çeşitli projelere buluşturma anlamında öncülük etmeye gayret ediyoruz” şeklinde konuştu.

Saha istanbul turkce 18
Saha Expo Basın Bilgilendirme Etkinliği

Deniz Savunmasının dünyada en önemli güçlerden biri olduğunu söyleyen Levent Kerim Uça, şunları söyledi : “Türkiye’nin bir milli Denizaltı çalışması var. Biz dünyada çok önemli bir Denizaltı filosuna sahip deniz kuvvetiyiz. Avrupa’da belki bu konuda ilk ikinin içerisindeyizdir diyebilirim. Bugüne kadar Denizaltılarımızı genelde yurt dışından tedarik şeklinde aldık. Fakat son bağımsız reis sınıfı Denizaltılar her ne kadar yabancı dizayn olsa da, özellikle inşa aşamasına gelmesi sürecinde Türk mühendisliğinin de önemli katkıları oldu. Bu bize özgün tasarım yapılmış bir Denizaltı türüydü.

Orada da, Türk mühendisleri, Türk Tersaneleri, Türk Deniz Kuvvetleri tecrübesini ve bilgisini aktararak bu tasarımların hem mühendislik anlamında hem de gemi tasarımı anlamında gelişmesine önemli katkılar sundu. Şimdi Türkiye hem uzun yıllardır iyi bir Denizaltı filosuna sahip olmanın hem de bu yeni inşaatların havadan bağımsız reis sınıfı Denizaltılarının inşa sürecinde vermiş olduğu katkının ve elde ettiği tecrübenin bir sonucu olarak kendi Milli Denizaltı projesini, MİLDEM projesini uygulamaya koydu. Türk Deniz Kuvvetleri’nin haricinde ticari anlamda denizaltı için çalışan firmalarımız da var. Mesela SAHA İstanbul üyemiz olan STM böyle bir firmamız. STM’nin özellikle daha ekonomik ve küçük boyutlarda konvansiyonel Denizaltı konusunda çalışmaları var.

STM 500 diye projeleri var. Denizaltı bir nevi uçak teknolojisi gibi çok kapsamlı, çok önemli, mühendislik içeren bir platform. Türkiye bugün uçağını yaptı, Denizaltı’yı da yapması yakındır” dedi.

Güncel Haberler

Benzer Haberler

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz