Resmi Gazete: Mahalli İdareler Seçimi Kararı

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), 31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinden sonra Haziran ayının ilk pazar günü yapılacak olan mahalli idareler seçimlerinde uygulanacak usul ve esaslara ilişkin kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Mahalli İdareler Seçimi

Mahalli idareler seçim
Resmi Gazete: Mahalli İdareler Seçimi Kararı

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), 31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinden sonra Haziran ayının ilk pazar günü yapılacak olan ve il genel meclisi üyeliği, belediye meclisi üyeliği, köy ve mahalle muhtarlıkları ile ihtiyar heyeti üyeliği seçimlerini barındıran mahalli idareler ara seçimlerinde uygulanacak usul ve esaslara ilişkin kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), 31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinden sonra Haziran ayının ilk pazar günü yapılacak olan mahalli idareler seçimlerinde uygulanacak usul ve esaslara ilişkin kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Birinci Sırada: Adalet ve Kalkınma Partisi
İkinci Sırada: İyi Parti
Üçüncü Sırada: Sol Parti
Dördüncü Sırada: Büyük Birlik Partisi
Beşinci Sırada: Memleket Partisi
Altıncı Sırada: Anavatan Partisi
Yedinci Sırada: Demokratik Sol Parti
Sekizinci Sırada: Yeniden Refah Partisi
Dokuzuncu Sırada: Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi
Onuncu Sırada: Türkiye Komünist Partisi
On Birinci Sırada: Anadolu Birliği Partisi
On İkinci Sırada: Zafer Partisi
On Üçüncü Sırada: Halkın Kurtuluş Partisi
On Dördüncü Sırada: Türkiye Komünist Hareketi
On Beşinci Sırada: Bağımsız Türkiye Partisi
On Altıncı Sırada: Gelecek Partisi
On Yedinci Sırada: Yeni Türkiye Partisi
On Sekizinci Sırada: Cumhuriyet Halk Partisi
On Dokuzuncu Sırada: Emek Partisi
Yirminci Sırada: Hür Dava Partisi
Yirmi Birinci Sırada: Hak ve Ozgürlükler Partisi
Yirmi İkinci Sırada: Ocak Partisi
Yirmi Üçüncü Sırada: Adalet Birlik Partisi
Yirmi Dördüncü Sırada: Demokrat Parti
Yirmi Beşinci Sırada: Güç Birligi Partisi
Yirmi Altıncı Sırada: Millet Partisi
Yirmi Yedinci Sırada: Milli Yol Partisi
Yirmi Sekizinci Sırada: Adalet Partisi
Yirmi Dokuzuncu Sırada: Genç Parti
Otuzuncu Sırada: Aydınlık Demokrasi Partisi
Otuz Birinci Sırada: Milliyetçi Hareket Partisi
Otuz İkinci Sırada: Türkiye İşçi Partisi
Otuz Üçüncü Sırada: Demokrasi ve Atılım Partisi
Otuz Dördüncü Sırada: Saadet Partisi
Otuz Beşinci Sırada: Vatan Partisi

Türkiye Cumhuriyeti Yerel Seçimler:

Yerel yönetimlerin kamu hizmetlerinin vatandaşa en yakın biçimde sağlanması ve idarede etkinlik ve verimliliğin sağlanmasında merkezi bir konuma sahiplerdir. Yerel demokrasinin gelişmesinde yerel yönetimlerin seçilmeleri büyük önem arz etmektedir. Türkiye’de Anayasa’nın 67. maddesi yerel yönetimlerinin karar organlarının seçimle işbaşına geldiklerini belirtmektedir, 127. maddenin ilk fıkrası ise seçimlerin ve halk oylamalarının serbest, eşit, gizli, tek dereceli, genel oy açık sayım ve döküm esaslarına göre yargı gözetim ve denetimi altında yapılması gereğini öngörmektedir. 5 yılda bir yapılmaktadır.

Avrupa

Avrupa Konseyi’ne bağlı olan Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı (ya da Mahalli İdareler Avrupa Antlaşması), yerel yönetimlerin haklarının ölçülmesi ve korunması amacıyla Avrupa çapında ortak hükümler getirmektedir. Antlaşma, yerel yönetimlerin siyasal, yönetsel ve mali özerkliklerinin korunmasını amaçlayarak tarafların ortak hükümlere uymalarını taahhüt altına almaktadır. Antlaşmanın uygulanmasını izlemek için Kongre iki ana faaliyet yürütmektedir: yerel ve bölgesel seçim gözlemi ve izlemesi. Kongre düzenli olarak üye ve aday ülkelerde yerel ve bölgesel seçim gözlem misyonları düzenlemektedir, bu misyonlar söz konusu ülkelerdeki yerel ve bölgesel demokrasi durumunun ve gelişiminin izlenmesini sağlamaktadır. Seçim gözlem misyonları çerçevesinde, Kongre gözlem raporları hazırlar.

Yerel ve bölgesel seçim gözlemi

Uluslararası seçim gözlem kuruluşlarının çoğunluğu başkanlık ve parlamenter seçimlerin izlenmesinde yetkiye sahiptirler. Venedik Komisyonu’nun katkısıyla Avrupa Konseyi kongresine özellikle yerel ve bölgesel seçimleri gözleme yetkisi verilmiştir, bu anlamda Kongre benzersiz bir kuruluştur. 1990’dan bu yana 50’den fazla seçim süreci Kongre’nin seçim gözlem misyonu konusu olmuştur. Kongre’nin seçim gözlem stratejisi üç ana hatta dayanmaktadır:

  • Kongre’nin seçim gözlem çalışmaları, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Antlaşmasına uygun olarak, yerel demokrasinin kurumsal bir çerçeveye oturtulmasının sağlanmasında katkıda bulunmayı hedefler. Kongre’nin amacı seçimlerden sonra ülkelere yönelttiği tavsiye kararlarının izlenip izlenmediğini değerlendirmek.
  • Kongre’nin çalışmaları yerel ve bölgesel demokrasinin önemi konusunda bilinçlendirmeye katkıda bulunmayı amaçlar.
  • Seçim gözlemi alanında Kongre benzersiz rolünün farkındalığında olup, seçim gözlem misyonlarının eylemsel ve işlemsel kapasitelerini güçlendirme adına çaba göstermektedir.

Güncel Haberler

Benzer Haberler

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz