Orman Yangınlarının Yarısı Faili Meçhul

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, orman yangınlarının yarısının faili meçhul olduğunu söyledi. CHP’li Serkan Sarı, “Son on yılda çıkan orman yangınlarının yüzde 90’ı insan kaynaklıdır ve önlenebilir. Bunların yüzde 6’sı kasıtlı olarak çıkarılmış, yüzde 47’si faili meçhuldür” dedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, TBMM Genel Kurulunda yaptı açıklamada, AKP iktidarının orman yangınlarını önleyemediğini söyledi. İktidarın politikasının “önleme” değil “söndürme” üzerine olduğunu belirten CHP’li Sarı, şunları söyledi:

“ORMAN KATLİAMINI ÖNLEMEK İKTİDARIN SORUMLULUĞUDUR”

Orman yangınlarının yarısı faili meçhul
Orman Yangınlarının Yarısı Faili Meçhul

“AKP iktidarı yangınları önleyemiyor çünkü iktidarın orman yangınlarını önleme politikası yanlış; iktidar politikası önleme değil söndürme üzerine. Ormanlarımız kasıttan, ihmalden, faili meçhullerden yanıp kül oluyor, ihmalleriniz yüzünden göz göre göre ülkemiz yanıyor, insanlarımız ölüyor, doğal yaşam yok oluyor farkında mısınız? Orman katliamını önlemek iktidarın sorumluluğudur. 2002’de bin 471 orman yangını çıkarken 2023’te yaklaşık 2 kat artışla 2 bin 579 olmuştur. Geçen yıl haziranda 84 yangın çıkarken bu yıl yaklaşık 5 kat artışla 399 yangın kayıtlara geçti, sadece Balıkesir’de bu ay içinde 11 yangın oldu.

“ORMAN YANGINLARININ YÜZDE 90’I İNSAN KAYNAKLIDIR VE ÖNLENEBİLİR”

“Son on yılda çıkan orman yangınlarının yüzde 90’ı insan kaynaklıdır ve önlenebilir. Bunların yüzde 6’sı kasıtlı olarak çıkarılmış, yüzde 47’si faili meçhuldür. Diyarbakır ve Mardin’de olduğu gibi denetlenemeyen enerji şirketleri yüzünden de yangınların yüzde 5’i enerji nakil hatlarından kaynaklanmaktadır. Muktedir bir iktidar olsanız, bu katliamları önlerdiniz. Gerçekçi ve önleyici politikalar ortaya koyun, bu katliamları durdurun!”

Gelecek Parti’li Doğan Demir Meclis’te Orman Yangınlarını Gündeme Getirdi

Photo 2023 12 24 13 46 34
Orman Yangınlarının Yarısı Faili Meçhul

Doğan Demir’in Genel Kurulda Yaptığı Konuşma

Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri…

  • Ülkemizde yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte en çok endişe duyduğumuz konulardan birisi orman yangınları olmuş durumdadır.
  • Büyük bir üzüntüyle söylüyorum bu yangınlar kimi bölgelerde ihmaller sebebiyle kimi bölgelerde ise bilinçli şekilde yapılıyor.
  • Ülkemizin akciğerleri rant uğruna talan ediliyor…

Yangın sonrası bölgeye oteller dikiliyor sizce tesadüf müdür bu durum?

Yıllardan beri bu ülkede bir turizm mafyasının olduğu çok açık bir gerçektir.

  • Türkiye’deki yangınların neden olduğu yıkım ve bu felaketlerle başa çıkmak zorundayız.
  • Her çıkan yangının bir kaza eseri olmadığının herkes farkında artık.
  • Ağaç deyince aklına gölgeden başka bir şey gelmeyenler bu sorunla mücadele edemezler.
  • Katı ve caydırıcı cezaların uygulanması kaçınılmazdır. Bir insanın canına kıyan ne kadar katilse bir ormanı yakan buna teşvik eden de o kadar katil ve canidir.
  • Akdeniz iklim kuşağında yer alan bir ülke olarak, özellikle yaz aylarında kuraklık ve yüksek sıcaklıklar nedeniyle yangınlara karşı savunmasız durumdayız.
  • Son yıllarda artan küresel ısınma ve iklim değişikliği, bu yangınların sıklığını ve şiddetini daha da artırmıştır. 2021 yılında yaşadığımız büyük orman yangınları, bu gerçeği acı bir şekilde gözler önüne sermiştir. Antalya ve Muğla başta olmak üzere birçok ilimizde çıkan yangınlar, binlerce hektar ormanlık alanı yok etmiş, binlerce insanımızı evsiz bırakmış ve tarım arazilerine büyük zarar vermiştir.
  • İnsan kaynaklı yangınlar, önlenebilir oldukları için büyük bir üzüntü ve öfke kaynağıdır. Bu noktada toplumsal bilinçlendirme ve eğitimin önemi büyüktür. Orman yangınlarının önlenmesi için herkesin üzerine düşen sorumluluğu bilmesi ve bu bilinçle hareket etmesi gerekmektedir.

Bugün bu bilince varmazsak yarın hepimiz nefessiz kalırız.

  • 2021 yılında günlerce süren ve büyük bir riski de beraberinde barındıran Muğla orman yangınları da bize o günlerde göstermişti ki; Kemerköy termik santraline sıçrama ihtimalinden dolayı santralin soğutulmasında kullanılan hidrojenin ve tanklarda tutulan tonlarca yakıtın barındırdığı riskti. Peki bugün tarım arazileri, köylerimiz, şehirlerimiz, santrallerimiz ve stratejik bölgelerimize yakın bölgelerde yaz aylarında olası orman yangınlarına yönelik ne gibi önlemler alındı? Sormak istiyoruz.
  • Orman yangınlarıyla mücadelenin ilk aşaması yangın olduktan sonra değil, yangın riski barındıran bölgelerde önleyici tedbirler almaktır.
  • Ancak Diyarbakır ve Mardin’de canımızı-canlarımızı yitirdiğimiz yangınlar bize gösteriyor ki; kurumlarımız ne yangın öncesinde ne de yangın esnasındaki çalışmalarını yeterli seviyede gerçekleştirme konusunda net olarak sınıfta kalmıştır.

Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

Güncel Haberler

Benzer Haberler

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz