İtalya’dan NATO’ya Tepki

İtalyan hükümeti, NATO’nun İspanyol diplomat atamasına tepki gösterdi.

İtalya, İspanyol diplomat Javier Colomina’nın Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün Güney Komşuluk Bölgesi Özel Temsilcisi olarak atanmasından memnun olmadığını, bu önemli pozisyonun bir İtalyan’a verilmesi gerektiğini belirterek karara tepki gösterdi.

İtalya’nın daimi temsilcisi Marco Peronaci, Genel Sekreter Jens Stoltenberg’e gönderdiği mektupta, NATO’nun Akdeniz’deki politikalarının yeniden gözden geçirilmesini talep etti. İspanyol diplomat Colomina’nın atamasını salı günü onayladı ancak bu göreve kimin getirileceğine dair tartışmalar Washington’daki son NATO zirvesinde yüksek sesle dile getirilmişti.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Güney bölgesinin stratejik önemini vurgulayarak, bu göreve bir İtalyan diplomatın getirilmesi gerektiğini vurgulamıştı. Meloni’nin İtalya’nın Kardeşleri partisini meclisteki dış ilişkiler komitesinde temsil eden Giangiacomo Calovini bu konuyu yakından takip ediyor.

Nato genel sekreteri jens stoltenberg ve i̇talya başbakanı giorgia meloni. Fotoğraf: lapresse / roberto monaldo
Nato Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni. Fotoğraf: Lapresse / Roberto Monaldo

Eski Hollanda Başbakanı ve müstakbel Genel Sekreter Mark Rutte’un önümüzdeki ekim ayında göreve başladığında İtalya’ya daha önemli bir rol verilmesi umut ediliyor.

İspanyol diplomat Colomina’nın atamasının ardından Calovini, “Başbakan Meloni Washington’daki zirve de Akdeniz bölgesi ve Afrika kıtasının sadece İtalya ve AB için değil, tüm ittifak için ne kadar önemli olduğunu vurguladı,” diye konuştu

Calovini, “Ekim ayında Mark Rutte, yeni Genel Sekreter olarak görevi devralacak. Kendisi Meloni ile iyi ilişkilerini sürdürüyor. Bir değişiklik olmasını ve İtalyan bir delegenin bu göreve gelmesini umuyoruz. Eğer sorumlu kişi İtalyan olursa bu bizim için daha iyi olur ama önemli olan Meloni’nin görüşünün kabul görmesi,” ifadelerini kullandı.

İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto ve Başbakan Yardımcısı Antonio Tajani de Stoltenberg’in kararından hayal kırıklığı duyduklarını ifade etti. Muhalefetteki Demokrat Parti’nin milletvekili Giuseppe Provenzano, “NATO’nun İtalya’yı küçümsediği algısı, İtalya’nın uluslararası sahnedeki güvenilirliğinin azaldığını kanıtlıyor,” yorumunda bulundu.

İtalya başbakan yardımcısı antonio tajani. Fotoğraf: emmanuel dunand/afp
İtalya Başbakan Yardımcısı Antonio Tajani Nato Açıklamasında Bulunuyor. Fotoğraf: Emmanuel Dunand/Afp

İtalya haber sitesi Formiche.net’in genel yayın yönetmeni ve siyaset analisti Roberto Arditti ise “İtalya Savunma Bakanı bu atama için İtalyan biri yerine bir İspanyol’un seçilmesinden çok şikayet etti ancak bu, yeni genel sekreter Rutte tarafından onaylanması gereken bir karar olacak,” ifadelerini kullandı.

Arditti şu değerlendirmede bulundu:

“İtalya’da kamuoyunda tartışılanın aksine karşı taraf siyasete daha az duyarlı.”

İtalya’nın bu pozisyondaki varlığı, Meloni hükümeti tarafından göç politikalarını ve Afrika kıtasındaki stratejik rolünü güçlendirmek adına çok önemli görülüyor.

Güncel Haberler

Benzer Haberler

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz