ANKARA – BHA
Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından bağımlılıkla mücadeleye dair bir tanıtım filmiyle başladı. Bakan Tunç konuşmasında, bağımlılığın yalnızca bir sağlık sorunu olmadığını, bireyi hem toplumdan hem de kendi kimliğinden uzaklaştıran bir esaret olduğunu vurguladı. “Bağımlılıktan kurtuluş, ancak tedavi ve rehabilitasyonla mümkündür,” diyen Tunç, bu protokolün de bu anlayışla hazırlandığını belirtti.
Bakırköy ve Elazığ’da özel merkezler
Protokol kapsamında, Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nun bir bölümü “Bağımlı Tipi Yataklı Rehabilitasyon Merkezi” olarak yeniden yapılandırılacak. Ayrıca Elazığ’daki Fethi Sekin Şehir Hastanesi bünyesindeki Adli Psikiyatri Hastanesi’nin bir bölümü de “Hükümlü Alkol ve Madde Bağımlıları Yataklı Arındırma Merkezi”ne dönüştürülecek.
Tunç, “Bu projeyle, bağımlılık geçmişi olan ve tedaviye ihtiyaç duyan hükümlü hastalar için uzman sağlık personelinin görev alacağı modern merkezler kurulacak,” ifadelerini kullandı.
Yeni merkezler Adana ve Bolu’da da geliyor
Adana Rehberlik ve Rehabilitasyon Kapalı İnfaz Kurumu’nun 15 Kasım 2024’te faaliyete geçtiğini ve şu anda 150 hükümlünün burada barındığını belirten Tunç, Adana Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda da benzer bir uygulamanın kısa süre içinde başlayacağını söyledi. Bolu’nun Dörtdivan bölgesinde de proje aşamasında olan yeni bir merkezin hızlı şekilde hayata geçirileceği bildirildi.
On binlerce kişiye ulaşıldı
2025’in ilk çeyreğinde bağımlılıkla mücadele kapsamında yapılan çalışmalara da değinen Tunç, 32 bin 827 bireysel görüşme gerçekleştirildiğini, 189 grup çalışmasıyla 2 bin 98 kişiye ulaşıldığını ve 29 bin 994 kişinin seminer, konferans gibi etkinliklere katıldığını ifade etti. Ayrıca 576 hükümlü ve tutuklunun aile bireylerine de ulaşarak süreçte aile desteği sağlandığını aktardı.
Konuşmasının sonunda Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu başta olmak üzere protokolün hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür eden Tunç, törenin ardından imza seremonisi, hediye takdimi ve fotoğraf çekimiyle programın sona erdiğini duyurdu.