Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini AB Tarafından Tescillendi

“Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytin‘inin adı Avrupa Birliği (AB) tarafından korumalı menşe adı (PDO) ile tescillendi. Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, Avrupa Birliği’nin Türkiye resmi sitesi https://www.eeas.europa.eu’ ya yaptığı açıklamada, “Edremit zeytinyağından sonra AB’nin Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytinini de tescil etmesinden gurur duyuyoruz” dedi.

“Edremit zeytinyağından sonra AB’nin Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytinini de tescil etmesinden gurur duyuyoruz”

Selman Hasan Arslan
Selmanhasan arslan
Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini Ab Tarafından Tescillendi

Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytin’inin adı, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun resmi sitesi, https://www.eeas.europa.eu’da Avrupa Birliği (AB) tarafından tescillenmesi ile ilgili basın bülteni yayımlandı.

Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytininin AB Tarafından Tanınması, Edremit’in Zeytin Mirasının da Avrupa’da Öne Çıkmasını Sağlayacak.

“Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini, AB tarafından tanındı” başlığı ile yayımlanan haberde ‘Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytininin adı Avrupa Birliği (AB) tarafından korumalı menşe adı (PDO) ile tescillendiği duyuruldu.

Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan ile başvuru ve tescil sürecini yürüten Edremit Ticaret Odası Başkanı Ahmet Çetin’in açıklamalarına da yer verildi.

Edremit zeytini
Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini Ab Tarafından Tescillendi

Başkan Arslan, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonuna yaptığı açıklamada, “Edremit zeytinyağından sonra AB’nin Edremit Körfezi yeşil çizik zeytinini de tescil etmesinden gurur duyuyoruz. İşbirliği ve dayanışma ruhuyla elde edilen bu başarılar Edremit’in zeytin mirasının Avrupa’da öne çıkmasına sağlayacak.

Edremit Belediyesi olarak yerel ekonomimizi güçlendirmek ve Edremit’i uluslararası platformlarda daha da güçlü bir şekilde temsil etmek için çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz” dedi.

Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytininin Özellikleri

Zeytingiller familyasına ait Edremit Zeytininden üretilen Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini, Edremit Körfezi’nde rakımı 50-250 m arasında eğimi %5-6 civarında zeytinliklerde yetiştirilmiş olan aşılı bitkilerden elde edilen meyvelerdir.

Edremit Körfezi’nde yetiştirilen yeşil zeytin ağaçları yaygın olarak şu özelliklere sahiptir.

Şekil: Zeytin ağacının yapısı genellikle uzun, dar oval veya mızrak benzeri bir yapıya sahiptir. Ucu sivri veya hafif yuvarlatılmış olabilir.

  • Kenarlar: Yaprak parçaları genellikle düz veya hafif dalgalı olabilir.
  • Renk: Yapraklar genellikle zeytin yeşili renkte olur. Genç yapraklar daha açık bir yeşil renkte olabilirken, yaşlandıkça daha koyu bir yeşile dönebilirler.
  • Dallar ve Genel Görünüm: Zeytin ağaçları, genellikle yoğun ve sık dallara sahip olabilirler. Yapraklar, dallara karşı yoğun bir dağılım gösterir.

Ancak şekli, renkleri ve diğer özellikleri, yetiştirilen zeytin çeşidine, ağacın yaşına ve yetiştirilmesine göre (toprak, iklim gibi faktörlere) bağlı olarak değişebilir.

Edremit zeyrin agaci
Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini Ab Tarafından Tescillendi

Zeytinlerin işlenmesi: Zeytinler meyve kabuğu renk skalasına göre kabuk rengi sarımsı yeşil olduğu dönemde yıllara göre değişmekle birlikte, 1 Ekim – 30 Kasım tarihleri arasında makine kullanmadan el ile toplanır.

Güncel Haberler

Benzer Haberler

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz