Hasan Ali Yücel, Eskişehir’de Anıldı

Hasan Ali Yücel, vefatının 63. yılında Eskişehir’de düzenlenen program ile anıldı.

Türkiye’nin en uzun süreli Milli Eğitim Bakanı, Köy Enstitüleri’nin ve Türk eğitim sisteminin kurucularından Hasan Ali Yücel, vefatının 63. yılında Eskişehir’de düzenlenen program ile anıldı.

Hasan ali yücel, vefatının 63. Yılında eskişehir’de düzenlenen program ile anıldı.
Hasan Ali Yücel, Vefatının 63. Yılında Eskişehir’de Düzenlenen Program Ile Anıldı.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi (EBB), Tepebaşı Belediyesi, Odunpazarı Belediyesi ve Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED) Eskişehir Şubesi iş birliğiyle eski Milli Eğitim Bakanı ve Köy Enstitüleri’nin kurucusu Yücel’in 63. ölüm yılına özel anma programı düzenlendi.

Hasan
Hasan Ali Yücel, Eskişehir'de Anıldı

EBB Taşbaşı Kültür Merkezi Kırmızı Salon’da düzenlenen programa; CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, EBB Başkan Vekili Ahmet İlker, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, CHP İl Başkanı Talat Yalaz, eğitimciler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Hasan4
Hasan Ali Yücel, Eskişehir'de Anıldı

Program başlangıcında gazeteci-yazar Uğur Mumcu’nun Köy Enstitüleri hakkındaki görüşlerini açıkladığı konuşması katılımcılara izletildi. Ardından açılış konuşmasını yapan YKKED Eskişehir Şubesi Başkanı Ayhan Türkseven, Yücel’in Türk eğitim tarihine geçen çok önemli çalışmalara imza attığını belirterek Köy Enstitüleri’nin kıymetinin bilinmesi ve tekrar o vizyonla eğitimin şekillendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Hasan2
Hasan Ali Yücel, Eskişehir'de Anıldı

Anma programı, YKKED Ankara Şubesi Başkanı Alper Akçam’ın “Hasan Ali Yücel ve Eğitimimiz” ile eğitimci-yazar İlyas Küçükcan’ın “Çifteler Köy Enstitüsü bağlantılarıyla Hasan Ali Yücel” konulu konuşmalarıyla tamamlandı.

Hasan Ali Yücel Kimdir?

Hasan ali
Hasan Ali Yücel, Eskişehir'de Anıldı

Yücel, 17 Aralık 1897’de İstanbul’da doğdu. Baba tarafından Posta Nazırı Göreleli Hasan Ali Efendi’nin, anne tarafından ise Japon sularında batan Ertuğrul Fırkateyni süvarisi deniz albay Ali Bey’in torunudur. Babası Ali Rıza Bey, annesi Neyyire Hanım’dır. Eğitim yaşamını sırasıyla Mekteb-i Osmânî, Vefâ İdâdîsi, Cağaloğlu Darülmuallimîn-i Aliyye (yüksek öğretmen okulu) okullarında sürdürdü. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nü bitirdi ve 19 Aralık 1922’de öğretmenliğe başladı. 12 Temmuz 1932 tarihinde Türk Dili Tetkik Cemiyeti’nin kurulmasıyla Hasan Âli Yücel etimoloji kolu başkanlığına getirildi. 1935 yılında Cumhuriyet Halk Partisi’nden İzmir milletvekili olarak meclise girdi ve art arda dört dönem milletvekilliği yaptı.

Oğlu şâir Can Yücel, babası için “Hayatta ben en çok babamı sevdim” başlıklı bir şiir yazmıştır.

Güncel Haberler

Benzer Haberler

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz