CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin farklı ilçelerinde pazar yerlerini ziyaret ederek, esnaf ve vatandaşlarla bir araya geldi.
Pazar tezgâhlarında fiyatlar ve düşen alım gücü, hem satıcıları hem de vatandaşı dertli kılıyor. Gürer, Türkiye’de derinleşen yoksulluğun marketten sonra ilçe pazarlarına dahi önemli ölçüde yansıdığını belirtti. Altunhisar, Çiftlik ve Ulukışla ilçelerinde pazar yerinde tek tek pazarcı esnafını gezip vatandaş ile konuşan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Düşük gelir nedeniyle vatandaşın her istediği ürünü almasının önünü kesilmiş, ihtiyacı olanı da sınırlı alabilmeye çalışıyor” dedi.
Esnafın dramı: Büyük araçtan küçük transite düştü
Bir pazar esnafı, “Eskiden bir kamyon dolusu mal satıyordum, şimdi transite düştüm. Büyük aracı bıraktık çünkü mazot fiyatlarına yetişemiyoruz. Dün yine zam geldi; mazot 48 lira oldu. Önceden 100 kasa marul getiriyorduk, şimdi ancak 30 kasa ile gelebiliyoruz. Vatandaşın alım gücü sıfıra düştü, asgari ücretli 22 bin lira ne alacak, neye yetecek?”dedi.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Niğde’nin Çiftlik ilçesinde marul 50 liraya satılıyor. Adana’dan yerinde alış fiyatı 35 liraya alınıyor, üzerine mazot, işçilik ve fire maliyetleri biniyor. Bu şartlarda esnaf düşük kar ile ürününü satıyor, vatandaş ise marulu bile 50 liraya almak zorunda kalıyor.” dedi.
“BU PARAYLA ESKİDEN EV ALIRKEN ŞİMDİ BİR DEPO AKARYAKIT ALIYORUM”
Gürer, çiftçilere mazot desteğinin yetersiz olduğunu belirterek, “Çiftçiye mazot için bütçeden 20 milyar lira destek ayrılıyor ama tarımda kullanılan mazottan 50 milyar lira KDV ve ÖTV alıyorlar. Üç buçuk milyar litre mazot kullanılıyor, alınan vergi desteğin 3 katına yakın. KDV ve ÖTV’yi kaldırın, çiftçiye gerçek destek vermiş olursunuz.”diye iktidara çağrıda bulundu.
Bir başka esnaf, yaşadığı sıkıntıyı şu sözlerle özetledi:
“Eskiden kamyonu 10 bin liraya dolduruyordum, şimdi 50 bin liraya ancak doldurabiliyorum. Bu parayla beş yıl önce ben daire aldım, şimdi azıcık mal alabiliyorum. Nasıl ayakta kalacağız?”
VATANDAŞ: “PAZARA GELMEK BİLE LÜKS OLDU”
Gürer konuştuğu Vatandaşlar da pahalılıktan şikayetçi. Bir emekli, “Ben 55 yaşıma kadar hal de çalıştım. 31 sene çalışmışlığım var. Verdikleri para 10.000 lira. 9.100 gün iş günüm var benim. Verdikleri para ne? Pazara girdin mi 3 kişinin karnı doymaz.” dedi.
Bir diğer vatandaş ise şunları ekledi:“ Hiçbir istediğimizi alamıyoruz. Patates para etmiyor. Çiftçilerde de para yok. Çoluk çocuk öyle… Nasıl alacaksın? Ateş pahası her şey! En ucuzlarını alıyoruz. Pazardan en ucuzlarını alıyoruz, seçiyoruz. Eskiden 100 lira ile pazara geldiğin zaman götüremiyorduk. Şimdi 5000 lira ile gel, 2 poşet oluyor. Paranın alım gücü düştü. Yokluk çoğaldı. Ben bu yıl patatesten 5 milyon TL zarar ettim. Yıllardır ‘getirdi’ diyorlardı ya, hepsini birden götürdü. 2 liraya patates satılır mı ya? Bir bardak çay 10 lira köyde.”
Peynir fiyatları artıyor
Peynir satan bir esnaf, geçen yıl 100 liraya sattığı peynirin kilosunun bu yıl 150 lira olduğunu, buna rağmen kar edemediğini söyledi:
“Vatandaş peynir alamıyor. Eskiden 5 çuval peynir satıyordum, şimdi 3 çuval bile satamıyorum. Üstüne bir de zam geliyor. Marketlerde insanlar kartlarla borçlanarak alışveriş yapıyor. Peynir fiyatı arttı ama girdi maliyeti peynirden daha çok arttı. Yem fiyatı diğer giderleri katladı. İşler bozuk, satışlar düştü” dedi.
VATANDAŞ: “İSTEDİĞİMİZİ ALAMIYORUZ”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Altunhisar, Çiftlik ve Ulukışla pazar yerinde mevsim ürünleri dahil fiyatlar geçen yıla göre artmış durumda. Ürünün fiyatı tarlada girdi artışları ile zamlanıyor. Mazot ve yol ücreti artışı da ürün fiyatına yansıyor. Pazarcı dertli, vatandaş dertli. Konuşan çok ama çekim yapılacağı zaman tedirgin. Ya başıma bir iş gelirse korkusu var. Korku feryat figan dert yanmalarının önüne geçiyor. Esnaf akaryakıt fiyatı yanında ürün giderleri artışından dertli. Vatandaş cebinde para alım gücünü yitirmesi ile her ürünü istediği kadar alamadığını ifade ediyor. Cepteki para marketten sonra pazar yerinde alışverişlere de yetmiyor. Kadınlar mutfakta yangını yaşadığı için hayat pahalılığını daha çok ifade ediyorlar.” dedi. Gürer, Mazottaki ÖTV ve KDV tarım kesimi için kaldırılmasını, çiftçinin üretim maliyetleri azaltılmasını istedi.