Enerji faturalarınız için bu haber önemli!

Artan iklim krizi ve faturalardaki artışa dikkat çekmek için Kartal Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, Enerji Verimliliği Haftası dolayısıyla bir seminer düzenledi. Kartal Belediyesi Organik  Pazar Etkinlik Çadırı’nda gerçekleştirilen seminerde, “Evlerde Enerji Verimliliği ve Enerjinin Doğru Kullanımı” konularının yer aldığı kapsamlı bir sunum yapıldı.

Evlerde enerjinin doğru kullanımı ve faturalara yansıması

Kartal belediyesi1
Enerji Faturalarınız Için Bu Haber Önemli!

Kartal Belediyesi, Enerji Haftası dolayısıyla düzenlenen seminerde sunum yapan enerji uzmanı Önder Göksel Gül, başta küresel ısınma olmak üzere, enerji verimliliği ile ilgili çok kapsamlı bilgiler verdi. Yüz yıllık ortalama ısı grafiklerini paylaşan Gül, araştırmalar sonucu ortaya çıkan sonuca göre, dünya ekolojik sisteminin sadece 1.5 derecelik bir ısınmaya tolerasyon gösterebileceğini belirterek, çoktan 1 derecelik ortalama ısınmanın gerçekleştiğini söyledi. Yarım derece daha ısınmanın çok da uzak bir geleceğe işaret etmediğini belirten Gül, ısınmanın sorumlusu olarak 6-7 adet gazın belirlendiğini ve bunların da ‘Kyoto Sözleşmesi’ ile ilan edildiğini aktardı.

Nüfusun çok hızlı artmasının yanı sıra, tüketim alışkanlıklarının, faturalara yansıyışı ve tüketim hızının da çok çabuk yükselmesi nedeniyle “Küresel Isınma” konusunun bilimsel çevrelerin alanı olmaktan çıkarak günlük konuşmaların bile öznesi haline geldiğini belirten Gül, bu nedenle enerji verimliliğinin her zamankinden önemli bir noktaya ulaştığını kaydetti.

Kartal belediyesi8
Enerji Faturalarınız Için Bu Haber Önemli!

“EVLERİMİZDEKİ TÜKETİMİN YÜZDE 10’UNDAKİ TASARRUF BİLE 150 MİLYON DOLAR ARTI SAĞLAR”

Türkiye’nin kullandığı enerjinin 3’te 2’sini ithal ederek dışarı bağımlı olduğunu belirten Gül, kabaca 100 milyar doların bu alana harcandığını sözlerine ekledi. Türkiye’de sadece evlerde elektrik kullanımında yüzde 10 tasarruf edilmesi halinde 150 milyon dolar artıya geçilebileceğinin altını çizen Gül, evlerde enerjinin doğru kullanımı ve ısı, elektrik gibi enerji kaynaklarının nasıl daha verimli kullanılabileceği ile alakalı pratik bilgiler de vererek, kabaran faturalara da yansıyacağı belirtildi.

Lambalardan kombiye, fırından klimaya kadar pek çok farklı alanda enerjinin doğru ve verimli kullanımı ile ilgili bilgiler veren Gül, akkor lambaların tüketiminin bırakılması ve çok daha az enerji harcayan led ampullere geçilmesi gerektiğini, bunun faturalarda düşüş de sağlayacağnı söyledi. 1 birim enerjinin kaynağında üretilmesi ve evlere kadar ulaştırılması için 3 birime kadar enerji harcanabildiğini ve dolaysıyla evlerde yapılacak yüzde 10 tasarrufun kaynaktaki üretime yüzde 30 olarak yansıdığını söyleyen Gül; A + enerji sınıf bir ürünün bir süre sonra fazladan ödenen fatura miktarının tasarruf olarak karşıladığını, sonrasında da faturalarda tasarrufun devam ettiğini, aktardı.

Elektrik faturasi5
Enerji Faturalarınız Için Bu Haber Önemli!

Toplantının soru cevap bölümünde de enerji verimliliği ile ilgili merak edilenleri aydınlatan Gül, kombilerin 1 veya 2 gün gibi süreler için kapatılmaması gerektiğini ve düşük ısıda bırakılmasının daha verimli olduğunu söyledi.

Yaklaşık 2 saat süren seminerin adından Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Dilek Kars ve Atatürkçü Düşünce Derneği Kartal Şubesi Başkanı Hülya Arkan tarafından enerji uzmanı Önder Göksel Gül’e Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel adına plaket takdim edildi.

Katkılarından dolaysıyla Gül’e teşekkür eden Dilek Kars, enerji verimliği için bilinçli olmanın ve bunun için de eğitimin önemli olduğunu kaydederek içeriği sürpriz olan bir meclis kararı için çalışma yürüttüklerini açıkladı.

Kartal belediyesi8 1
Enerji Faturalarınız Için Bu Haber Önemli!

İklim Değişikliği Hakkında

İklim değişikliği, sınır tanımayan ve gelişmişlik düzeyinden bağımsız olarak tüm ülkeleri etkileyerek bugün küresel ölçekte karşılaşılan en büyük sorunlardan biri olarak kabul edilmektedir. Ülkemizin de yer aldığı Akdeniz havzası, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı en kırılgan bölgelerden biri olarak görülmektedir. Ülkemiz hâlihazırda iklim değişikliğinin sebep olduğu su kaynaklarının azalması ve çölleşmeden etkilenmeye başlamıştır. İklim değişikliği ile mücadele sadece bir çevre sorunu olarak algılanmamakta, düşük karbonlu ekonomiye küresel düzeyde geçilmesi ülkelerin büyüme stratejileri, enerji politikaları, sağlık politikaları, tarım politikaları, gıda güvenliği ve sürdürülerebilir kalkınma hedeflerini de şekillendirerek insanların yaşamlarında köklü bir değişim öngörmektedir.

1980’li yılların sonlarından başlayarak, insanların iklim sistemi üzerindeki olumsuz etkisini ve baskısını azaltmak için, Birleşmiş Milletler ve uluslararası kuruluşların öncülüğünde yapılan çalışmalar neticesinde 1992 yılında Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) ve 1997 yılında Kyoto Protokolü (KP) 2015 yılında ise Paris Anlaşmasını (PA) oluşturmuştur. BMİDÇS, KP ve PA bir yandan insan kaynaklı sera gazı emisyonlarını sınırlandırmaya yönelik yasal düzenlemeler getirirken, bir yandan da uluslararası emisyon ticareti, teknoloji ve sermaye hareketleri konusunda giderek etkin olmaya başlamıştır. 

Emisyon yoğun ve kaynak kullanımı fazla olan bir sektör olan enerji sektörü de bu anlaşmaların getirdiği veya getireceği düzenlemelerden en çok etkilenecek sektörlerden birisi olacaktır. Bu kapsamda ülkemiz, sürdürülebilir kalkınma hedefleri çerçevesinde, sahip olduğumuz enerji kaynaklarını etkin, verimli ve çevreye en az etkiyi yapacak şekilde kullanma azmindedir.

Kalkınmanın temel girdisi olan enerji üretiminde yenilenebilir kaynaklara gereken önemi vererek ve madenlerimizi çevresel standartlara uygun bir şekilde değerlendirerek hem çevre alanındaki sorumluluklarımızı yerine getirmiş hem de enerji arz güvenliğimizi sağlamış olmaktayız. Bakanlığımız, ulusal ve uluslararası düzeyde yapılan çevresel çalışmaları yakından takip etmekte ve böylece sürdürülebilir kalkınma hedeflerimize katkıda bulunmaktadır. Ayrıca Bakanlığımız iklim değişikliği ile mücadeledeki şeffaflığı göstermek adına hazırlanan Ulusal Sera Gazı Emisyon Envanteri’nin Elektrik ve Isı Üretiminden kaynaklanan emisyonların hesaplanmasından sorumludur. Bunun yanında yenilenebilir enerji kullanımı vb. yöntemlerle sağlanan Sera Gazı Salım azaltımlarının hesaplanmasında kullanılmak amacıyla Türkiye Ulusal Elektrik Şebekesi Emisyon Faktörü Bakanlığımız tarafından yayınlanmaktadır. Ayrıca, kurumsal firmaların kullanarak elektrik tüketimleri kaynaklı Kapsam 2 sera gazı emisyonlarını hesaplayabilmelerine de olanak sağlayan Türkiye Elektrik Üretimi ve Elektrik Tüketim Noktası Emisyon Faktörleri Bakanlığımız tarafından yayınlanmaktadır.

Enerji verimliliği, iklim krizleri ve artan faturalar gibi yapılan etkinlik haberlerimizden İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin haberini okumak için buraya tıklayınız.

Güncel Haberler

Benzer Haberler

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz