Barodan, Anagold ve Kurum’a suç duyurusu

İstanbul Barosu, Erzincan İliç’te facianın meydana geldiği madeni sahibi şirket olan Anagold hakkında suç duyurusu.

Baronun şikayette bulundukları isimler arasında dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bakanlığın o dönem yetkilileri, Anagold şirket yetkilileri, Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürü, ÇED konusunda olumlu rapor yazan bilirkişiler, Erzincan Valisi ve Valilik yetkilileri, ÇŞİB Erzincan İl Müdürü ve Müdürlük yetkilileri ve yapılacak soruşturma neticesinde yaşanan faciada sorumluluğu tespit edilecek diğer kişiler yer aldı.

Istanbul barosu suç duyurusu
Barodan, Anagold Ve Kurum'a Suç Duyurusu

İstanbul Baro’sundan suç duyurusu

İstanbul Barosu, Erzincan’daki maden faciasının ardından maden şirketi Anagold Madencilik, AKP İstanbul Adayı ve eski bakan Murat Kurum hakkında suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusu
Barodan, Anagold Ve Kurum'a Suç Duyurusu

Adam öldürme, çevrenin kasten kirletilmesi, zehirli madde katma, eko kırım ve tespit edilecek sair suçlar kapsamında şikayette bulunan İstanbul Barosu, Başkan Filiz Saraç imzasıyla verdiği şikayet dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:

Murat kurum
Barodan, Anagold Ve Kurum'a Suç Duyurusu

“Yaşanan maden faciasında; karar alma ve uygulama kademesindeki tüm yetkililerin sorumluluğu olduğu açıktır. Güvenli ve sağlıklı çevreden yararlanma yurttaşların anayasal hakkıdır. Hukuka aykırı davranan bilirkişiler, yargıçlar, savcılar, bürokratlar, en az maden şirketi kadar sorumludurlar. Çevre suçlarında gözlemediğimiz ‘cezasızlık’ alışkanlığının artık terk edilmesi, kasten veya ihmal ile zarar veren tüm sorumluların tespiti ve yargılanmaları gerekir. Bu yaşanan olayla ilgili derhal delillerin tespiti gerekmektedir.Anagold Madencilik ve eski bakan Murat Kurum hakkında suç duyurusunda bulundu.

Anagold copler tesis 1
Barodan, Anagold Ve Kurum'a Suç Duyurusu

Bu nedenle İstanbul Barosu Başkanlığı olarak bahse konu olay nedeni ile gerekli soruşturmanın yürütülmesi ve sorumluların tespiti ile cezalandırılmaları için haklarında kamu davası açılması için iş bu dilekçenin sunulması gerekmiştir. Anagold Madencilik, AKP İstanbul Adayı ve eski bakan Murat Kurum hakkında suç duyurusunda bulundu.

Tüm eksiklik ve risklere rağmen görevini kötüye kullanarak aykırılıklara göz yuman, faaliyetin devamı için her türlü izin ruhsat süreçlerini devam ettirerek onaylayan kademedeki her sorumlunun tespiti ile haklarında dava açılması talebinde bulunmak zorunluluğu doğmuştur” Anagold Madencilik, AKP İstanbul Adayı ve eski bakan Murat Kurum hakkında suç duyurusunda bulundu.

İstanbul Barosu

İstanbul Barosu, 5 Nisan 1878 tarihinde kurulmuştur. Aynı tarih Türkiye Barolar Birliği’nin 15-16 Mayıs 1987 tarihli genel kurulunda Avukatlar Günü olarak kabul edilmiştir.

Tarihçe

5 Nisan 1878 Cuma günü, İstanbul dava vekilleri tarihi bir toplantı yapmışlardır. Bu toplantı İstanbul Barosu’nun ilk genel kurul toplantısı, bu tarih ise baronun kuruluş tarihi olarak kabul edilmiştir. Toplantıya katılan 63 avukattan yaşça en büyüğü olan Rum asıllı Osmanlı vatandaşı Kostaki Sardenski Efendi, baronun açılış konuşmasına başlarken: “Binâenaleyh mebde-i ittihad ve tecemmûmuz olan doksan beş senesi Rebîülâhiresinin ikinci ve doksan dört senesi Martının yirmi dördüncü ve bugünkü Cuma günü bizim için bir yevm-i mesud olduğundan…” ifadeleriyle bu toplantının bir başlangıç olduğuna işaret etmiştir.

1878’deki genel kurulda baronun ilk başkanı olarak Aleksandr Meryem Kuli, başkan yardımcısı ise Mehmed Şehrî seçilmiştir. Heyet-i Cemiyet-i Dâime üyeleri ise Karabet Gürci (aynı zamanda kâtip ve sandık emini), Bedros Şaşayan, Kostaki Sardenski ve Agop Mercekyan efendilerdir.

İlk Baro Levhası (1878)

İstanbul Barosu’nun ilk levhasında 63 avukat kayıtlıdır. Bunlardan 44 tanesi birinci sınıf, 17 tanesi ikinci sınıf, 2 tanesi de üçüncü sınıf avukattır. 12 avukat müslümandır ve geriye kalan 51 tanesi gayrimüslimdir. İstanbul Barosu’nun ilk avukatları şunlardır:

Birinci Sınıf Avukatlar: İbrahim, Edvar İd, Artin Bekyan, Artin Haçaduryan, İsmail Hakkı, Anderya Fokidi, Andon Efker, Ohannes Mosdaçyan, Bedros Şaşayan, Boğos Mıgırdiçyan, Cebrail Gregor, Cevani Efker, Hüseyin Fikri, Hasan Fehmi Paşa, Harutcyan Sebelyan, Rosolato Fransuva, Serope Basmacıyan, Serope Aznavar, Simon Tıngıroğlu, Simonidi, Toros Saraçyan, Osman Nuri, Aleksandr Meryem Kuli, Avadis Kolulyan, Avadis Yordamyan, Kostaki Sardenski, Kasbar Gülbenkyan, Krikor Gazazoğlu, Kiğork Derdrof, Mehmed Şehrî, Mehmed İzzet, Mehmed Ali, Mişel Duriza, Nazaret Haçeryan, Nazaret Şahbaz, Nikola Mikri, Vasilaki Tiryakioğlu, Viçen Serviçen, Viçen Hokosyan, Yani Zisi, Yorgi Apostolidi, Yorgi Dale, Françesko Miltiyadi Toroni, İlya Malyake.

İkinci Sınıf Avukatlar: Agop Mercekyan, Oseb Ergayan, Hüseyin Şükrü, Hamparsum Ömeryan, Rupen Tütüncüyan, Rupen Kuyumcuyan, Zenob Derunyan, Serkis Esmeryan, Seyyid Ali, Todoraki Bostancıoğlu, Avedis Beşeryan, Karabet Gürciyan, Lazaraki Macarinos, Manuk Narlıyan, Mıkırdiç Esasyan, Mehmed Naim, Ali Rıza.

Üçüncü Sınıf Avukatlar: Kigork Mardirosyan, Mardiros Koloden.

1880’deki ikinci genel kurulda başkanlığa, II. Abdülhamit’in hazine-i hassa hukuk müşavirliğini de yapmış olan, Rus asıllı avukat Fransuva Rosolato seçilmiştir ve altı yıl başkanlık yapmıştır.

1886 yılında Fransuva Rosolato’dan İstanbul Baro Başkanlığı görevini devralan Mehmet Reşit Bey, baronun ilk Türk ve Müslüman başkanı olmuştur.

Kurulduğu ilk yıllarda İstanbul Barosu toplantılarını farklı mekanlarda yapmıştır. 1893 yılında ise İstanbul Adliyesi’nin üst katına taşınmıştır.

Meclis-i Mebûsan’ın feshi ve toplantıların yasaklanması üzerine, İstanbul Barosu’nun faaliyetleri de durmuştur. 23 Temmuz 1908 tarihinde meşrutiyetin ilanı üzerine, 21 Ağustos 1908’de İstanbul Barosu’nun III. Genel Kurulu toplanmıştır.

Cumhuriyet Devrinde ilk Baro Genel Kurulu, 1924 yılında, Adliye Sarayı Cinayet Mahkemesi salonunda yapılmıştır. Baro Genel Kurulu, 28 Ağustos 1924 Perşembe günü toplanmış ve Cumhuriyet döneminin ilk İstanbul Barosu Başkanlığına Lütfi Fikri’yi yeniden seçmiştir.

Avrupa’nın ve dünyanın en kalabalık barosu olan İstanbul Barosu, avukatlar, diğer hukukçular ve ilgililerin mesleki deneyimlerine katkıda bulunabilmek için paneller düzenlemekte ve bu panel notlarını yayımlayarak kitaplaştırmaktadır. Bugüne dek yüzü aşkın kitap basan İstanbul Barosu, aynı zamanda iki ayda bir çıkan İstanbul Barosu Dergisi’ni ve ayda bir çıkan İstanbul Barosu Bülteni’ni de yayımlamaktadır.

Güncel Haberler

Benzer Haberler

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz