Akay’dan Erişim Engeli Kararına Tepki!

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, ”Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdür danışmanlığı yapan Fikrettin Aksu’nun bir şirkete kuruluşundan on gün sonra 10 milyon lira değerinde kredi kullandırıldığı” iddiasına erişim engeli getirilmesine tepki gösterdi.
Akay, “Kimse milletin malını şahsi malı gibi göremez, zenginleşme aracı olarak kullanamaz. Kimse millettin kürsüsünden ettiğimiz yeminden şaşmamızı beklemesin. Alınan erişim engeli kararı ayrıca haklılığımızın en büyük göstergesidir” dedi.

Erişim Engeli Kararı

Cevdet Akay, İstanbul Anadolu 6. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen erişim engeline ilişkin açıklama yaptı. Akay, şu görüşleri dile getirdi:

Cevdet akay : erişim engeli kararı
Akay'dan Erişim Engeli Kararına Tepki!

”Geçen hafta Türkiye Büyük Millet Meclisinde, milletvekillerimizle birlikte yaptığımız basın toplantısında, halen Ziraat Katılım Bankası’nda Yönetim Kurulu Başkanvekili/ yönetim kurulu üyesi olan ayrıca Ziraat Bankası Genel Müdür Danışmanı Fikrettin Aksu’nun Bankalar Kanunu’nun 50. maddesine aykırı olarak hissedarı ve yönetim kurulu üyesi olduğu Mersin Ticaret Odasına kayıtlı NSA Enerji Yatırımları A.Ş.’ye kuruluşundan 10 gün sonra kendi bankasından yüklü miktarda kredi kullandığı/ kullandırıldığı, ardından da devletten teşvik aldığını belgeleriyle açıklamıştık.

“ENGEL KARARI HAKLILIĞIMIZIN GÖSTERGESİ”

Bahse konu kişi, korku ve paniğe kapılmış olmalı ki mahkemeden haberlere engel erişimi kararı aldırmış. Hakikatın üstünü hiçbir karar örtemez. Milletvekili kamu görevi yapar, kamunun vicdanıdır, yetimin ve devlet malının koruyucusudur. Kimse milletin malını şahsi malı gibi göremez, zenginleşme aracı olarak kullanamaz. Kimse millettin kürsüsünden ettiğimiz yeminden şaşmamızı beklemesin. Bir kuruşun dahi hesabını soracağız. Alınan erişim engeli kararı ayrıca haklılığımızın en büyük göstergesidir.”

Cevdet Akay, yayın yasağı getirilen açıklamalarında yer verdiği soruları tekrar yöneltti.

Erişimin engellenmesi talebi nedir?

İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiğini iddia eden kişiler, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) bizzat kendileri veya avukatları vasıtasıyla doğrudan başvurarak içeriğe erişimin engellenmesi tedbirinin uygulanmasını isteyebilir.

Erişim engeli için nereye başvurulur?

Uzun zamandır yetki sorunu ile karşılaşmaksızın erişimin engellenmesi ve içerik kaldırma ile ilgili her Sulh Ceza Hakimliği’nde talepte bulunulabilirken son zamanlarda Yargıtay’ın verdiği bazı kararlar içerik sağlayıcısının merkezinin bulunduğu yer Sulh Ceza Hakimliği’nin yetkili olacağı yöndedir.

İnternet Erişiminin Engellenmesi Nedir?(Erişim engeli)

5651 Sayılı Kanunun internet ortamında işlenen suçlarla mücadele etmekte ve ihlalleri gidermekte kullandığı temel araçlardan biri de ihlal konusu suçun işlenmesine neden olan yayın ya da yayınların erişimlerinin engellenmesidir. Diğer bir ifadeyle erişimin engellenmesi, hukuka aykırı yayın yapan bir internet sitesinin belli bir ülke içinde giriş yapılmasını engellenmesi daha doğrusu zorlaştırılmasıdır. 5651 Sayılı Kanunun “Tanımlar” başlıklı 2.maddesinin 1- (o) bendine göre; Erişimin engellenmesi: Alan adından erişimin engellenmesi, IP adresinden erişimin engellenmesi, içeriğe (URL) erişimin engellenmesi ve benzeri yöntemler kullanılarak erişimin engellenmesini…” ifade etmektedir. Görüldüğü gibi söz konusu hükümde erişimin engellenmesinde kullanılacak yöntemleri öne çıkaran bir ifade kullanılmıştır.

5651 sayılı kanunun “Erişimin engellenmesi kararı ve yerine getirilmesi” başlıklı 8. maddesinde, sınırlı olarak sayılan suçların internet ortamında yapılan yayınlar vasıtasıyla işlendiğine ilişkin yeterli şüphe bulunması halinde soruşturma evresinde Sulh ceza hakimliği, kovuşturma evresinde ise mahkeme tarafından erişimin engellenmesi kararı  verilir. Erişim engelleme talebinin bu madde kapsamında talep edilebilmesi için kanunda sınırlı sayı ilkesi uyarınca belirtilen suçlarından en az birinin erişime engellenmesi talep edilen yayın veya yayınlar vasıtasıyla işlenmesi gerekmektedir. Bu suçlar;

  • 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda yer alan;
  1. İntihara yönlendirme (madde 84),
  2. Çocukların cinsel istismarı (madde 103, birinci fıkra),
  3. Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma (madde 190),
  4. Sağlık için tehlikeli madde temini (madde 194),
  5. Müstehcenlik (madde 226),
  6. Fuhuş (madde 227),
  7. Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama (madde 228) suçlar.
  • 25/7/1951 tarihli ve 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunda yer alan suçlar.
  • 29/4/1959 tarihli ve 7258 sayılı Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi Hakkında Kanunda yer alan suçlardır.

Erişimin engellenmesi kararı, soruşturma evresinde sulh ceza hakimi, kovuşturma evresinde ise mahkeme tarafından verilir. Soruşturma evresinde, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısı tarafından da erişimin engellenmesine karar verilebilir. Bu durumda Cumhuriyet savcısı kararını yirmi dört saat içinde hâkimin onayına sunar ve hâkim, kararını en geç yirmi dört saat içinde verir. Bu süre içinde kararın onaylanmaması halinde tedbir, Cumhuriyet savcısı tarafından derhal kaldırılır. Sulh ceza hakimliği, mahkeme veya Cumhuriyet savcısı tarafından verilen erişim engellenmesi kararının birer örneği, gereği yapılmak üzere Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (bundan sonra kısaca Kurum olarak adlandırılacaktır) gönderilir. Erişimin engellenmesi kararının gereği, derhal ve en geç kararın bildirilmesi anından itibaren “dört saat” içinde Kurum tarafından yerine getirilir.

Güncel Haberler

Benzer Haberler

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz