Adana Büyükşehir Belediyesi Çocuk Hizmetleri Şube Müdürlüğü, artan çocuk işçiliği konusunda farkındalık oluşturmak için çalışmalarını sürdürüyor.
Çocuk Hakları Durağı’nda çocukların hakları konusunda bilgilendirme faaliyetleri sürdürülürken, dezavantajlı bölgelerde verilen eğitimlerle çocukların çalıştırılması konusunda farkındalık oluşturuluyor. Çocukların güvenli ve sağlıklı büyümesi için de onlara özel çeşitli etkinlikler düzenleniyor.
Adana Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı’nda konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:
“Birlikte çocukların haklarını korumak ve onların güvenli bir gelecekleri olmasını sağlamak için çalışıyoruz. Çocukların çalıştırılması, dünya genelinde hala büyük bir sorun olup milyonlarca çocuğun haklarını ihlal etmektedir. Adana Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı’na bağlı Çocuk Hizmetleri Şube Müdürlüğü, bu sorunun üstesinden gelmeye çalışarak ve çocukların sadece hayal kurabildiği, çocuk çalışanların olmadığı bir dünya vizyonunu gerçekleştirmeyi amaçlayarak çalışmalarını artırarak sürdürecektir. Çocukların güvenliği ve mutluluğu için çabalayarak onların geleceğini güvence altına almak en önemli önceliğimizdir.”
12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü dolayısıyla Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından derlenen bilgilere göre dünya genelinde yaklaşık 160 milyon çocuk işçi bulunmaktadır. Bu çocuklar, genellikle tehlikeli ve düşük ücretli işlerde çalıştırılarak çocukluklarından mahrum bırakılmaktadır.
Çocuk İşçiliği ile Mücadele Türkiye’de İlerleme Kaydetti
Türkiye’de de 1992 yılından beri çocukların çalıştırılmasıyla mücadele edilmekte olup, bu konuda istikrarlı bir çaba gösterilmektedir. Ancak TÜİK verilerine göre, Türkiye’de ekonomik faaliyetlere 700 binden fazla çocuk dâhil edilmiştir. Bu durum çocuk işçiliğiyle mücadelede daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini göstermektedir.
Çocukların çalışmasıyla mücadelede ilerleme kaydedilmesi ve çocukların haklarının korunması için toplumun tüm kesimlerinin bir araya gelerek ortak çaba göstermesi gerekmektedir. Çocukların geleceğini güvence altına almak için çocukların çalıştırılmasının sona erdirilmesi için kararlılıkla hareket edilmesi gerekiyor.