Adalet Bakanı Tunç: “Yeni Anayasa Türkiye’nin demokratik geleceği için kaçınılmaz”

ANKARA-BHA

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye’nin güncel ihtiyaçlarına uygun, sivil ve demokratik bir anayasa için beklentinin sürdüğünü belirterek, yeni anayasa hedefinin siyasi gündemdeki yerini koruduğunu vurguladı. Bakan Tunç, Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum başkanlığında düzenlenen Hukuk Politikaları Kurulu Toplantısı’na katıldı.

Toplantıda konuşan Tunç, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin getirdiği yeni kurumsal yapılarla birlikte hukuk politikalarının daha etkin bir şekilde oluşturulduğunu ve politika kurullarının bakanlık çalışmalarına ciddi katkılar sunduğunu söyledi.

Türkiye’nin son 23 yılda hukuk devleti ilkesinin güçlendirilmesi, yargının vesayetçi anlayıştan arındırılması ve demokratikleşme yolunda önemli adımlar attığını belirten Tunç, “Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde gerçekleştirilen reformlar, sessiz devrim niteliği taşımaktadır. 80 yıllık pek çok temel yasa güncellenmiş, anayasal reformlarla hukuk devleti ilkesi pekiştirilmiştir.” dedi.

Mevcut anayasanın 1982 darbesi sonrası hazırlandığını hatırlatan Tunç, bu durumun başlı başına bir yenilenme ihtiyacını doğurduğuna işaret etti. Anayasada bugüne kadar yapılan çok sayıda değişikliğin bütünlüğü zedelediğini belirten Tunç, “Yeni kurumsal yapılarla birlikte anayasanın bazı hükümlerinin yorumlanmasında çelişkiler doğmaktadır. Bu da anayasanın sil baştan ele alınmasını kaçınılmaz kılıyor” diye konuştu.

YENİ ANAYASA GENİŞ YELPAZEYİ KORUYACAK KOMUUCLIULK

Bakan Tunç, yeni anayasanın ancak Meclis’te oluşacak geniş bir uzlaşma zemininde mümkün olabileceğini belirterek, Hukuk Politikaları Kurulu’nun bu süreçte önemli bir danışma ve koordinasyon görevi üstlendiğini ifade etti.

Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum ise, yeni anayasa talebinin artık siyasal çevrelerin ötesinde, toplumun ortak bir beklentisi haline geldiğini vurguladı. “İlk kez bu denli çok sayıda farklı kesimin yeni anayasayı arzuladığı bir Meclis yapısıyla karşı karşıyayız. Terörsüz bir Türkiye hedefi gerçekleştikten sonra, Meclis’in güçlü bir mutabakatla bu adımı atacağına inanıyoruz” dedi.

Uçum ayrıca, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün resmi tatil olarak kabul edilmesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2009’daki vizyoner duruşunun belirleyici olduğunu anımsatarak, tüm işçilerin bayramını kutladı.

Güncel Haberler

Benzer Haberler

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz