Türk Devletleri ticaret ve sanayide yeni ufuklara odaklanıyor

ANKARA-BHA

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Gayriresmi Zirvesi, 20-21 Mayıs tarihlerinde Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenecek. TDT tarihinde ilk kez bir gözlemci ülkenin ev sahipliğinde yapılacak zirvenin teması, “Doğu ile Batının Buluşma Noktası” olarak belirlendi.

Üye ülkelerin devlet başkanlarının katılımıyla gerçekleşecek zirvede, ülkeler arası iş birliğinin geliştirilmesinin yanı sıra bölgesel ve küresel meselelerin de gündeme alınması bekleniyor. Zirve sonunda Budapeşte Bildirisi’nin kabul edilmesi öngörülüyor.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, zirveye ilişkin değerlendirmesinde, “Önceki zirveler ışığında siyasetten ticarete, ulaştırmadan sanayiye, kültürden eğitime kadar birçok iş birliği konusunun kapsamlı biçimde ele alınmasını bekliyoruz” dedi.

Bolat, 2023 yılında TDT üye ve gözlemci ülkeleri arasındaki toplam ticaret hacminin 68,8 milyar dolara ulaştığını, Türkiye’nin bu ülkelerle olan ticaret hacminin ise 30,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini kaydetti.

Ticarette kazanlar, elektrikli makineler, kıymetli taşlar ve demir-çelik ürünlerinin öne çıktığını belirten Bolat, “Ticaret hacmimizi artırmaya yönelik lojistik altyapının geliştirilmesi, ulaştırmada tam liberalleşmenin sağlanması, ticaretin kolaylaştırılması ve tarife dışı engellerin kaldırılması gibi alanlarda çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.

Son yıllarda TDT ülkeleriyle ticarette önemli bir ivme yakalandığına dikkat çeken Bolat, bu olumlu gelişmenin daha güçlü ve sürdürülebilir ekonomik iş birliklerine zemin hazırladığını ifade etti.

Entegrasyonun derinleşmesi vurgusu

Bolat, artan küresel riskler ve ekonomik dönüşüm süreci bağlamında TDT ülkeleri arasındaki ekonomik, ticari ve kültürel entegrasyonun derinleşmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı. 2024 yılı itibarıyla TDT ülkelerinin toplam ekonomik büyüklüğünün 1,8 trilyon dolar, dış ticaret hacminin ise 1,1 trilyon dolara yaklaştığını belirtti.

Tanıtım faaliyetleri ve hizmet ticareti

Türkiye’nin TDT ülkelerine yönelik yürüttüğü tanıtım faaliyetlerine de değinen Bolat, 2023-2025 döneminde 171 fuarın destek kapsamına alındığını, bu süreçte 44 milli katılım organizasyonu, 9 genel ve 38 sektörel ticaret heyeti düzenlendiğini bildirdi.

Hizmet ticaretinde özellikle taşımacılığın öne çıktığını aktaran Bolat, geçen yıl Türkiye’yi TDT ülkelerinden 2,6 milyon turistin ziyaret ettiğini söyledi. Bu verilerin hizmet ticaretine ilişkin pozitif göstergeler sunduğunu dile getirdi.

Dijital ekonomi anlaşması yolda

Türkiye ile TDT ülkeleri arasında stratejik ortaklık ve ekonomik bütünleşmenin giderek güçlendiğini ifade eden Bolat, “Kasım 2024’te Bişkek’te Dijital Ekonomi Ortaklık Anlaşması (DEPA) imzalandı. Üye ülkelerdeki iç onay süreci devam ediyor. Bu anlaşma ile dijital ticaretin daha şeffaf, öngörülebilir ve hızlı şekilde gerçekleştirilmesi hedefleniyor” açıklamasında bulundu.

Güncel Haberler

Benzer Haberler

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz