ANKARA-BHA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin Ankara’daki görüşmesi başladı. Kritik zirve, Rusya’nın 10 Mayıs’ta yaptığı diplomasi çağrısı ve müzakereler için Türkiye’yi adres göstermesinin ardından gerçekleşiyor.
Zelenski, barış sürecine ivme kazandırmak için doğrudan İstanbul’da görüşme çağrısı yaptığı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yanıt olarak Türkiye’ye gelmişti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki zirvede Erdoğan’ın, müzakerelerin yeniden başlaması ve ateşkes için diplomatik çabaları ele aldığı bildiriliyor.
İstanbul’da yeni müzakere süreci başlıyor
Erdoğan-Zelenski görüşmesinin ardından, Rusya ve Ukrayna heyetlerinin katılacağı barış müzakereleri 15 Mayıs itibarıyla İstanbul’da başlayacak. Görüşmelere Türkiye ev sahipliği yaparken, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nin müzakerelerin adresi olacağı belirtildi.
Putin’in ekibi Türkiye’de
Rusya Devlet Başkanı Putin tarafından yetkilendirilen müzakere heyeti İstanbul’a ulaştı. Heyete, daha önce 2022’deki görüşmelere de başkanlık yapan Kremlin Danışmanı Vladimir Medinskiy liderlik edecek. Heyette ayrıca Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Galuzin, Genelkurmay Ana Müdürlüğü Başkanı İgor Kostyukov ve Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin gibi üst düzey isimler yer alıyor.
Ukrayna tarafında ise Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Savunma Bakanı Rüstem Umerov ve Başkan Danışmanı Ihor Jovkva’nın yer aldığı kalabalık bir heyet İstanbul’daki görüşmelere katılacak.
ABD’den temsilciler cuma günü İstanbul’da
Barış masasının genişletilmesi adına diplomatik temaslar sürerken, ABD Başkanı Donald Trump’ın doğrudan katılımı beklenmiyor. Ancak ABD Dışişleri Bakanı Rubio ve Orta Doğu temsilcisi Witkoff, müzakerelerin ilk turunun ardından Cuma günü İstanbul’a gelerek temaslarda bulunacak.
Türkiye’nin rolü yeniden merkezde
Türkiye, savaşın başladığı 2022 yılından bu yana taraflar arasında ara bulucu rolünü sürdürüyor. 10 Mart 2022’deki Antalya Diplomasi Forumu ve 29 Mart’ta İstanbul’da düzenlenen ilk barış görüşmelerine ev sahipliği yapan Türkiye, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması ile taraflar arasında önemli bir güven inşa etmişti.
Ancak 2022’de Buça’daki sivil ölümleri sonrası görüşmeler kesilmiş, Batı’nın tavrı müzakere masasının dağılmasına neden olmuştu. Son gelişmelerle birlikte Türkiye’nin diplomasi masasında bir kez daha ana aktör haline gelmesi, uluslararası kamuoyunda da geniş yankı buldu.
Zelenski-Putin görüşmesi gündemde
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, iki lideri yüz yüze bir araya getirme arzusunun sürdüğü, Zelenski’nin de Putin’e doğrudan İstanbul’da görüşme çağrısı yaptığı öğrenildi. Rus liderin bu çağrıya vereceği yanıt, sürecin gidişatını belirleyecek.
Barış görüşmelerinde öncelikli gündem maddeleri arasında ateşkes, insani koridorlar, esir değişimi, işgal altındaki bölgelerin durumu ve yeniden inşa süreçleri yer alıyor.