Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi nedeniyle Efes Selçuk Emek ve Demokrasi Platformu tarafından basın açıklaması yapıldı. Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, “Karanlığa teslim olmak istemiyorsak tek başına meydanlarda olmak yetmiyor” dedi.
Can Atalay’a destek, Efes Selçuk halkından geldi
Efes Selçuk’ta faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ve sendika üyelerinin katılımıyla İstasyon Meydanı’nda milletvekilliği düşürülen Can Atalay’a destek için basın açıklaması düzenlendi. Açıklamaya, Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel de katılarak bir konuşma yaptı.
Başkan Ceritoğlu Sengel, anayasa kavramına dikkat çekerek, anayasanın gerçek anlamda hakların korunması ve herkese eşit mesafede durulmasından geçtiğini belirtti. Her yurttaşın hak ihlali konusunda bilinçlendirilmesinin eğitimin en önemli işlevlerinden biri olduğunun altını çizen Ceritoğlu Sengel, şunları kaydetti:
“Karanlığa teslim olmak istemiyorsak tek başına meydanlarda olmak yetmiyor. Yakınınızdaki komşunuza, dışarıdaki arkadaşınıza bugün başkasına yarın sana demeyi anlatabilmemiz lazım. Can Atalaylar, Osman Kavalalar ve Mücella Yapıcılar için söylüyorum. Aydınlarımız yok bu ülkede. Konuşacak, yazacak aydınlarımız içerde ve biz halen daha ne yapacağız diye düşünüyoruz. Hukuka sahip çıkacağız. Ama bir arada hukuka sahip çıkanlar önce birbirine sahip çıkmayı bilecekler.”
Efes Selçuk Emek ve Demokrasi Platformu tarafından okunan ortak basın açıklamasında Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesiyle Hatay halkının iradesinin yok sayıldığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:
“GEZİ DİRENİŞİNİ KİRLETEBİLECEĞİNİZİ SANIYORSANIZ, YANILIYORSUNUZ”
“Türkiye Büyük Millet Meclisi, Yargıtay eliyle gerçekleştirilen bu darbe girişiminin bir ortağı haline gelmiştir. AYM kararlarının bağlayıcı olduğu ve tüm yargı kurumlarını bağladığı yönündeki Anayasa hükmü önce Yargıtay tarafından, ardından da TBMM tarafından fiilen yürürlükten kaldırılmıştır. Türkiye’de artık bir anayasanın bulunmadığı, anayasal güvencelerin ortadan kaldırıldığı, TBMM tarafından tescillenmiştir. Sanılmasın ki yılacağız, sanılmasın ki pes edeceğiz, ‘Öyle olsun’ diyeceğiz. Biz bugün, bir kez daha yeniden başlıyoruz.
Buradan bu hukuksuz kararın alınmasında en ufak bir payı olanlara, kararın altına imza atanlara sesleniyoruz: Bu ülkenin tarihinin en aydınlık sayfalarından biri olan Gezi Direnişi’ni kirletebileceğinizi sanıyorsanız, yanılıyorsunuz. Ölümü reva gördüğünüz, ölüme mahkum ettiğiniz Hatay halkının iradesini hiçe saymanın hesabını mutlaka vereceksiniz.”
Can Atalay’a destek yurdun dört bir yanından sürse de, hiç bir netice elde edilemedi.
Can Atalay Kimdir?
Can Atalay, 24 Mart 1976’da İstanbul’da doğmuştur. Can Atalay kaç yaşında sorusu sıklıkla merak edilir. Can Atalay 47 yaşındadır.
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuştur. Kariyerine NTV’nin hukuk departmanında görev alarak başlamıştır. Can Atalay mesleği avukatlıktır. Fakat daha geniş kitlelere ulaşması, Ahmet Şık’ın avukatlığını yapmasıyla olmuştur. Ahmet Şık, Gülen Cemaati’nin kamu kurumlarında gizlice örgütlenmesiyle ilgili yaptığı araştırmalar nedeniyle yargılanmıştır. Can Atalay da onun savunmasını üstlenmiştir.
Ahmet Şık’ın “İmamın Ordusu” kitabının özgürleşmesi ve “Dokunan Yanar” okunması için çeşitli eylemlerde bulunmuş olan bir avukat olarak biliniyor. Bu eylemler, ifade özgürlüğü ve sansürle mücadele konusunda yapılan çalışmalara destek vermek içindir. Atalay, bu olaylarda Ahmet Şık’ın yanında yer alarak basın özgürlüğü ve düşünce özgürlüğü konularındaki duruşunu göstermiştir.
Can Atalay’ın Hayatı ve Kariyeri
Can Atalay, Sosyal Haklar Derneği’nin yönetim kurulunda da yer almıştır. Özellikle 2014 yılında yaşanan Soma Faciası’nın ardından ve sonrasında meydana gelen Ermek maden kazasında mağdur ailelerin avukatlığını üstlenmiştir. Bu olaylarda mağdurların hukuki süreçlerinde yer alarak adalet arayışlarına destek olmuştur.
Ayrıca, 2016 yılında Adana‘da bir öğrenci yurdunda gerçekleşen yangında hayatını kaybeden 11 çocuk ve yaralanan 24 çocuğun ailelerini de temsil etmiştir. Bu olaylarda mağdur olan insanların haklarını savunmak ve adaletin sağlanması için çalışmıştır. Atalay’ın bu tür hassas ve toplumsal olarak önem arz eden davalarda aktif bir rol oynadığı bilinmektedir.
Can Atalay, Çorlu’da 8 Temmuz 2018’de meydana gelen tren kazasında hayatını kaybedenlerin yakınlarının avukatlığını üstlenmiştir. 2020 yılında Hendek’te bir havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada hayatını kaybeden yedi işçinin ve 127 işçinin yaralandığı felaketin ardından, işçi ailelerinin hukuki süreçlerinde de rol almıştır. Mimarlar Odası’nın avukatı olarak da İstanbul’da Validebağ Korusu’nda yaşanan yapılaşma konusunda mücadele eden Validebağ gönüllülerinin savunmasını üstlenmiştir.
Tip Milletvekili Can Atalay Neden Cezaevinde?
Can Atalay Gezi olayları sırasında, AVM inşaatı girişimine karşı kurulan Taksim Dayanışması’nın avukatlığını üstlenmiştir. Ardından avukatlık yaptığı Gezi Davası’nda sanık olarak davaya dahil edilmiştir ve gözaltına alınmıştır. Fakat yargılandığı iki davada Can Atalay kararı beraat olmuştur. Can Atalay aym kararı beraat olduktan sonra 22 Nisan 2022 yılında ‘ Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçlamasıyla yargılandığı davanın Silivri Kampüsü’ndeki İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 18 yıl hapis cezası verilmiştir.
Can Atalay tahliye oldu mu? Can Atalay AYM kararına rağmen tahliye olmamıştır. Can Atalay tahliye olması beklenirken tahliye olmamıştır.