TBB’den 6’ncı Uluslararası Dirençlilik Kongresi… Suat Yıldız: “Afetlere karşı belediyelerimizin daha dirençli hale getirilmelerine katkı yapacak önemli çıktılar elde etmeyi hedefliyoruz”
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Genel Sekreteri ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Suat Yıldız, “Ev sahipliğini üstlendiğimiz Uluslararası Dirençlik Kongresi kapsamında seçilmiş yerel yöneticilerin, yerel yönetim bürokratlarının, sivil toplum temsilcilerinin ve farklı disiplinlerden bilim insanlarının çalışma ve deneyimlerinin ortak bir platforma buluşmasını çok kıymetli buluyoruz…’Afet Risk Yönetimi ve Dayanıklılık Komisyonu’nu kurduk. Katılımcı bir anlayış ile yürütülen toplantılarımızda afetlere karşı belediyelerimizin daha dirençli hale getirilmelerine katkı yapacak önemli ve değerli çıktılar elde etmeyi hedefliyoruz” dedi.
TBB koordinasyonunda 6’ncı Uluslararası Dirençlilik Kongresi, “Sürdürülebilir Güçlü Gelecek” temasıyla başladı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla TBB hizmet binasında çevrim içi ve yüz yüze gerçekleştirilen kongre; afet riskleri, dirençlilik ve iklim değişikliği ele alınarak kentlerde dirençliliğin artırılmasına katkı sunmayı amaçlıyor. Kongreye seçilmiş yerel yöneticiler, yerel yönetim bürokratları, sivil toplum temsilcileri ve farklı disiplinlerden bilim insanları da katıldı.
Tüm yurttaşların katılımına açık olan kongrenin açış konuşmalarını İBB ve TBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı ve BM Afet Riskini Azaltma Temsilcisi Kamal Kishore, TBB Genel Sekreteri ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Suat Yıldız, Japonya Uluslararası İş Birliği Ajansı (JİCA) Türkiye Ofisi Başkanı Watanabe Daisuke ile ODTÜ Kongre Düzenleme Kurulu Akademik Başkanı Meltem Şenol Balaban yaptı.
TBB Genel Sekreteri ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Yıldız, şunları söyledi:
“TBB ülkemizde tüm belediyelerin doğal üyesi olduğu tek yerel yönetim birliğidir. Belediyelerin hak ve menfaatlerini korumak, sorunlarına çözüm önerileri getirmek, eğitim ihtiyaçlarını karşılamak, iyi uygulama örneklerinin yaygınlaşmasını sağlamak, belediyeleri yurt içi ve yurt dışında temsil ederek işbirlikleri geliştirmek amacıyla yoğun şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tüm bu çalışmalarda katılımcı ve bilimsel yaklaşımları merkeze alıyoruz. Ev sahipliğini üstlendiğimiz Uluslararası Dirençlik Kongresi kapsamında seçilmiş yerel yöneticilerin, yerel yönetim bürokratlarının, sivil toplum temsilcilerinin ve farklı disiplinlerden bilim insanlarının çalışma ve deneyimlerinin ortak bir platforma buluşmasını çok kıymetli buluyoruz.
“Belediyeler toplumsal ve kentsel dirençliliğin sağlanmasında kritik aktörlerden biri haline gelmektedir”
Birleşmiş Milletler Afet Riskini Azaltma Ofisi (UNDRR) tarafından dirençlilik ‘Tehlikelere maruz kalmış bir toplumun, kendi temel yapılarını ve işlevlerini koruma ve onarma dahil, bir tehlikenin etkileri karşısında zamanında ve etkin bir şekilde uyum geliştirme ve iyileşme becerisi’ olarak tanımlanmaktadır. Burada net ifade edildiği üzere dirençlilik; şehir sisteminin yalnızca çevresel değil aynı zamanda olası ekonomik ve toplumsal tehlikelere karşı da etkin şekilde hazırlıklı olmasını ifade etmektedir. Yerel kamusal hizmetlerin asli sorumlu kurumları olması dolayısıyla belediyeler toplumsal ve kentsel dirençliliğin sağlanmasında kritik aktörlerden biri haline gelmektedir. Kongrede ele alınacak her konu ve üretilecek çözüm belediyelerimizin üstlendiği yerel kamu hizmetlerine önemli katkılar sunacaktır.
“‘Afet Risk Yönetimi ve Dayanıklılık Komisyonu’nu kurduk”
Türkiye farklı iklim koşulları ve çeşitli arazi yapılarıyla birçok afet türünün meydana geldiği bir ülkedir. Sel, yangın, heyelan gibi pek çok afetin yanı sıra nüfusun yüzde 70’i deprem tehlikesi altında olan bölgelerde yaşamaktadır. 1930’dan bu yana büyüklüğü 7 ve üzerinde olan 15 depremde yüz binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti. Henüz çok yakın bir geçmiş olan 6 Şubat 2023’te 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 11 ilimizi ve 14 milyondan fazla vatandaşımızı doğrudan etkiledi.
Depremin ardından 53 bin 537 vatandaşımızı kaybettik ve 107 bin 213 insanımız yaralandı. Yaraların hala sarılmaya devam ettiği deprem bölgesinde çevresel, toplumsal ve ekonomik iyileşmenin uzun süreçler alacağı ortadadır. Depremden etkilenen bir coğrafyada yer almak kentleşmede odak noktamızı sürdürülebilirlik ve dirençlilik alanlarına kaydırmamızı zorunlu kılıyor. TBB olarak, depremin ülkemizde meydana getirdiği ve getirebileceği hasarların önüne geçebilmek adına belediyelerimize elimizden gelen tüm desteği vermeye hazırız. Bunun için çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz.
Yine depremden etkilenen şehirlerimizdeki belediyelerimizin katılımlarıyla ‘Depremzede Belediyeler Komisyonu’ ve farklı afet türlerinden etkilenen veya etkilenme ihtimali olan belediyelerimiz, STK’larımız ve akademisyenlerimizin katılımıyla ‘Afet Risk Yönetimi ve Dayanıklılık Komisyonu’nu kurduk. Düzenli aralıklarla toplantılarımızı gerçekleştiriyoruz. Katılımcı bir anlayış ile yürütülen toplantılarımızda afetlere karşı belediyelerimizin daha dirençli hale getirilmelerine katkı yapacak önemli ve değerli çıktılar elde etmeyi hedefliyoruz.”
Kongre afet yaşamış ya da yaşaması olası büyükşehir ve il belediyelerinin başkanlarının konuşmacı olduğu iki panel ile devam edecek. İkinci gün ise altı panel ve eş zamanlı bilimsel sunumlar; üçüncü gün, dört panel, eş zamanlı bilimsel sunumlar ve değerlendirme toplantısıyla tamamlanacak.