Enerji ve Tabii Kaynaklar Uzmanlığı Yönetmeliği Resmi Gazete’de

Enerji ve Tabii Kaynaklar Uzmanlığı Yönetmeliği, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Yönetmelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda istihdam edilecek uzman ve uzman yardımcılarının mesleğe alınma şartlarını düzenliyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Enerji ve Tabii Kaynaklar Uzmanlığı Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikte, enerji ve tabii kaynaklar uzman yardımcılarının mesleğe alınmaları, yetiştirilmeleri, yeterlik sınavları, enerji ve tabii kaynaklar uzmanlığına atanmaları ile enerji ve tabii kaynaklar uzman ve uzman yardımcılarının eğitimleri, görev, yetki, hak ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esasları düzenleniyor. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı‘nda istihdam edilecek enerji ve tabii kaynaklar uzman ve yardımcıları için giriş sınavı, kadro ve ihtiyaç durumuna göre Bakanlıkça uygun görülen zamanlarda ve öğrenim dallarında sınav kurulu tarafından yapılacak.

Giriş sınavının, yazılı ve sözlü olarak iki aşamalı veya yalnızca sözlü olarak yapılmasına sınav kurulunca karar verilecek. Giriş sınavı; kadro ve ihtiyaç durumu gözetilerek, KPSS sonuçlarına göre, sınav ilanında belirtilen taban puan esas alınarak, giriş sınavına çağrılacak aday sayısı; yazılı ve sözlü sınav yapılması halinde öğrenim dalları itibarıyla atama yapılacak kadro sayısının yirmi katından, yalnızca sözlü sınav yapılması halinde öğrenim dalları itibarıyla atama yapılacak kadro sayısının dört katından fazla olmamak üzere katılacak adaylar belirlenmesi için yapılacak. KPSS puanı en yüksek olandan başlamak üzere yapılan sıralama sonucunda son sıradaki aday ile eşit puana sahip adaylar da sınava çağrılacak.

Enerji ve tabii kaynaklar uzmanlığı yönetmeliği resmi gazete'de
Enerji Ve Tabii Kaynaklar Uzmanlığı Yönetmeliği Resmi Gazete’De

Başvuru şartları

Uzman yardımcılığı giriş sınavına katılabilmek için 657 sayılı kanunun 48. maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinde belirtilen genel şartlara sahip olmak, Bakanlığın ihtiyaçları doğrultusunda ilan edilecek kontenjan çerçevesinde; en az dört yıllık eğitim veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler, iktisat, işletme, mimarlık ve mühendislik, fen, fen-edebiyat fakülteleri ile diğer fakültelerin mühendislik bölümlerinden ya da bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt içindeki veya yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarının birinden mezun olmak, son başvuru tarihi itibarıyla, geçerlilik süresi dolmamış KPSS’den, giriş sınavı duyurusunda belirtilen puan türlerine göre asgari puanı almış olmak, giriş sınavının yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmak şartları aranacak.

Sınav kurulu ve görevleri

Sınav kurulu; Bakan onayı ile bir bakan yardımcısının başkanlığında, birim amirleri, daire başkanı ve daha üst kadrolardaki personelden olmak üzere başkan dahil beş asıl üyeden oluşacak. Ayrıca, aynı usulle beş yedek üye belirlenecek. İhtiyaç halinde, üniversitelerden en fazla iki öğretim üyesi de sınav kurulunda asıl üye olarak görevlendirilecek.

Yazılı sınav konuları

Yazılı sınav; genel kültür ve genel yetenek, Bakanlığın görev alanına ilişkin mevzuat bilgisi ve adayların mezun oldukları öğrenim dallarına göre ait oldukları grubun konularından yapılacak.

Yazılı sınav, klasik ve/veya test usulünde Bakanlık tarafından yapılabileceği gibi ÖSYM’ye, Milli Eğitim Bakanlığına, üniversitelere veya bu konuda uzmanlaşmış diğer kamu kurum ve kuruluşlarına da yaptırılabilecek. Sınav sorularının yüzde 60’ı adayların mezun oldukları öğrenim dallarına göre belirlenen konulardan, yüzde 20’si genel kültür ve genel yetenek konularından ve yüzde 20’si ise Bakanlık görev alanı ile ilgili ilanda belirtilen konulardan hazırlanacak. Sınavın Bakanlık dışındaki bir kuruluşa yaptırılmasına karar verildiği takdirde, sınava ilişkin hususlar, Bakanlık ve ilgili kuruluş arasında yapılacak bir protokol ile belirlenecek.

Yazılı sınavın değerlendirmesi yüz tam puan üzerinden yapılacak. Yazılı sınavda başarılı sayılabilmek için en az yetmiş puan almak gerekecek. Başarı sıralamasına göre hazırlanan liste, sınav değerlendirmesinin neticelendiği günü takip eden beş iş günü içinde Bakanlığın internet sayfasında yayımlanacak. Yazılı sınavda başarılı olanlar arasından, en yüksek puandan başlanarak giriş sınavı duyurusunda belirtilen kadronun dört katı kadar aday sözlü sınava çağrılacak. Çağrılacak olan son sıradaki aday ile eşit puana sahip adayların tamamı da sözlü sınava çağrılacak.

Enerji ve tabii kaynaklar uzmanlığı yönetmeliği resmi gazete'de
Enerji Ve Tabii Kaynaklar Uzmanlığı Yönetmeliği Resmi Gazete’De
Sözlü sınav

Sözlü sınavda, adayların sınav konularına ilişkin bilgi düzeyi, bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü, liyakati, temsil kabiliyeti, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu, özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı, genel yetenek ve genel kültürü, bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı, yönlerinden değerlendirilerek, ayrı ayrı puan verilerek ölçülecek.

Uzman yardımcılığının süresi ve uzman yardımcılarının yetiştirilmesi

Uzman yardımcılığı süresi en az üç yıl olacak. Uzman yardımcısı olarak atananlar, bu kadroda bulundukları sürece, uzmanlığın gerektirdiği bilgi, beceri ve etik değerleri kazanmaları maksadıyla verilecek görevlerin yanı sıra; Bakanlığın teşkilat yapısı, görevleri ve çalışma usul ve esasları hakkında bilgi ve tecrübe kazanmaya, Bakanlığın hizmet sahasına giren konulara ilişkin mevzuata ve bu mevzuatın uygulanmasına ilişkin bilgi ve becerileri kazanmaya, yazışma, rapor yazma, inceleme ve araştırma teknikleri konularında gerekli bilgi ve yeteneği kazanmaya, mesleki konularda ilmi ve teknik çalışma ve araştırma alışkanlığını kazanmaya, yabancı dil bilgisini geliştirmeye, Bakanlığın hizmet sahası ile ilgili olarak milli ve milletlerarası konferans, seminer ve eğitim programlarına iştirake ve temsil kabiliyetini geliştirmeye yönelik çalışmalarda bulunacak.

Uzman yardımcıları Bakanlıkta on sekiz aylık hizmet süresini tamamlamasından itibaren en geç üç ay içinde Bakanlığın görev alanı ile ilgili konularda bir tez konusu seçerek, bu konuda Bakanlıkça belirlenen şekle uygun olarak tez projesi hazırlayacak.

Uzmanlığa atanma

Uzman yardımcıları; yeterlik sınavında başarılı olması ve yeterlik sınav tarihinde geçerli olan veya yeterlik sınavından itibaren en geç iki yıl içinde alınmış bulunan YDS/e-YDS’den asgari (C) düzeyinde puana veya dil yeterliliği bakımından buna denkliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan başka bir belgeye sahip olması şartıyla uzmanlığa atanmaya hak kazanacak.

Güncel Haberler

Benzer Haberler

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz