Milli Savunma Üniversitesi 14’üncü Dönem Karargah Subaylığı Eğitimi Mezuniyet Töreni İstanbul Yenilevent Yerleşkesi’nde düzenlendi. Törende misafir askeri personel ve mezun kursiyer subaylara diplomaları takdim edildi. Kursu dönem birincisi olarak tamamlayanlar yaş kütüğüne plaket çaktı.
Milli Savunma Üniversitesi 14’üncü Dönem Karargah Subaylığı Eğitimi Mezuniyet Töreni düzenlendi
Üniversitenin Yenilevent’teki yerleşkesindeki tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Törende 22’si misafir askeri personel, toplam 280 mezun subaya diplomaları verildi. Dönem birincilerine Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu tarafından diplomaları takdim edildi. Dönem ikincilerinin diplomaları 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ali Sivri, dönem üçüncülerinin diplomaları MSÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu tarafından verildi. Dönem birincilerinin yaş kütüğüne plaket çaktığı törende, misafir askeri personel ve mezuniyet yaşayan kursiyer subaylara diplomaları takdim edildi.
Törende Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Bayraktaroğlu, Türkiye’nin jeopolitik konumunun, istikrarsız ve sürekli değişen güvenlik ortamının, caydırıcı ve sürekli harbe hazır bir silahlı kuvvetlerini zorunlu kıldığını ifade etti. Böylesine kritik bir ortamda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin büyük bir azim ve kararlılıkla görevini yaptığını kaydeden Bayraktaroğlu, şöyle devam etti:
“Bu kapsamda her geçen gün gelişen savunma sanayimizin sağladığı yerli ve milli imkan ve kabiliyetleri tercih edilen silahlı kuvvetlerimiz yurdumuzun güvenliği ve bölgemizin istikrarı için başta terörle mücadele ve hudut güvenliği olmak üzere kararlılıkla ve başarıya davet etmektedir. Bu başarının ana unsuru eğitimli insan gücüdür. Türk milletinin bağrından çıkan ve onun hizmetinde olan Türk Silahlı Kuvvetlerimizin insana yaptığı yatırımın en güzel örneği Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gelecekteki komuta kademesini yetiştiren ve şu an içinde bulunduğumuz bu ilim ve irfan yuvasıdır.”
“Türkiye Yüzyılı hedeflerine kararlılıkla ilerlerken ülkemizin ve asil milletimizin bekası için çalışmaya devam edeceğiz”
Mezun olan subayları kutlayan Bayraktaroğlu, şöyle seslendi:
“Sizlerden beklentimiz, sürekli öğrenme anlayışına bireysel ve mesleki gelişiminizi birinci önceliğiniz olarak benimseyiniz. İlgi ve sorumluluk alanındaki bilgilerinizi geliştiriniz. Unutmayınız ki bu coğrafyada başarılı olmak var olmak demektir, sizlere güveniyoruz. Dost ve kardeş ülkenin kıymetli subayları; bu yuva daima sizlerin yanında olacaktır. Sizler ülkelerin arasındaki ilişkilerimizin geliştirilmesinde öncü olacaksınız. Sizlere her zaman gönül kapımız açıktır. Bu doğrultuda şüphesiz Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına adım attığımız bu dönemde Türkiye Yüzyılı hedeflerine kararlılıkla ilerlerken bu kıymetli yuva geleceğin komutanlarını yetiştirmeye devam ederken bizler de hudutlarımızın güvenliğini sağlamasından terörle mücadeleye, mavi ve gök vatanımızdaki hak ve menfaatlerimizin korunmasından uluslararası barış ve istikrara katkı sunmaya kadar üstlendiğimiz tüm görevleri başarıyla yerine getirmeye, ülkemizin ve asil milletimizin bekası için gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz”
“15 Temmuz’da en ciddi yarayı kurmay sistemimiz aldı”
Osmanlı İmparatorluğunun büyük bir askeri güçken gerileyip, zayıflayıp, savaşları kaybetmesinin nedenlerinden birinin nitelikli subay yetiştirememesi olduğunu vurgulayan Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu da ardından bir asır çok ciddi bir şekilde subay yetiştirmek için mücadele edildiğini anlatarak, şunları söyledi:
“Yaklaşık iki asırdır kurmay sistemimiz dünyanın en eski kurmay sistemlerinden birisi. 19. yüzyılın sonlarında sistem oturuyor, o sistemden Atatürk, Kazım Karabekir, Fevzi Çakmak gibi çok üst düzey komutanlarımız yetişiyor. 15 Temmuz 2016’da Türkiye hain darbe teşebbüsüyle karşılaştığı zaman silahlı kuvvetlerimiz çok ciddi yara aldı, fakat en ciddi yarayı alan kurmay sistemimizdir. Çünkü kurmay subaylar, kurmay sistemi tamamen FETÖ tarafından ele geçirilmiş, yüzde 80’den fazlası kurmay subayları FETÖ’nün elemanı olmuşlar ve darbe gününde dikkat ettiyseniz çoğu yerde kurmay subayları ve kurmay subay öğrencilerini görürsünüz”
Yaşanan durumun kurmaylık sisteminde ciddi bir güven erozyonuna neden olduğunu, Jandarma’nın da tekrar kurmaylık sistemine dönmediğini belirten Prof. Dr. Afyoncu sistemin Genelkurmay ve Bakanlıkla yeniden tasarlandığını, dünya örneklerinin gözden geçirildiğini ifade etti. Afyoncu konuşmasına şöyle devam etti:
“2017 yılından itibaren karargah subaylığı eğitimi başladı ve günümüzde silahlı kuvvetlerdeki subaylarımızın yüzde 11’i karargah subaylığı ve komuta kurmay eğitimi almış subaylarımızdan oluşuyor. Bugüne kadar 655’i dost ve müttefik ülkelerden, 3 bin 123 subayımızı harp enstitülerinden mezun ettik. Bu sene de ilk dönem de dahil 35 misafir askeri personel, 421’i Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu karargah subaylığı eğitiminden 20’si misafir askeri personel, 37’si Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Harp Enstitüsü’nden 44 misafir askeri personel, 108’i de Silahlı Kuvvetler kurmay subay eğitiminden mezun ediyoruz. Yani kurduğumuz sistem Bakanlığımızın ve kuvvetlerimizin de desteğiyle işler hale geldi. Önümüzdeki yıllarda daha da aktif hale gelecektir. Planlandığı gibi giderse harp okullarında en az yüzde 50’si karargah subaylığı eğitiminden geçerek ordumuzda daha fazla ihtisas almış subayımıza sahip çıkacağız.”