21 Yıl Sonra Putin ve Esad Moskova’da Görüştü

Erdoğan ve Esad arasında yıllar sonra yapılacak ilk görüşmenin gerçekleşeceği Rusya’nın yardımıyla döşendiği bir dönemde Putin, Moskova’da Esad’ı kabul etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün akşam Kremlin’de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la bir araya geldi.

Görüşmenin basına açık kısmında konuşan Rus Lider, “Sayın Devlet Başkanı, sizi gördüğüme çok memnun oldum. İlişkilerimizin tüm boyutları hakkında konuşma fırsatımız var. Uzun zamandır birbirimizi görmedik” dedi.

Beşar esad ve vladimir putin 21 yıl aradan sonra kremlin sarayı'nda görüştü. Fotoğraf: sputnik/ valeriy sharifulin
Beşar Esad Ve Vladimir Putin 21 Yıl Aradan Sonra Kremlin Sarayı’Nda Görüştü. Fotoğraf: Sputnik/ Valeriy Sharifulin

Elbette bölgedeki durumun bir bütün olarak nasıl geliştiğine dair Suriye Devlet Başkanı’nın görüşlerini çok merak ettiğini belirten Putin şu ifadeleri kullandı:

“Maalesef daha da kötüleşme eğiliminde olduğunu görüyoruz. Bu doğrudan Suriye için de geçerli.” 

Rusya ile Suriye arasındaki ticari ve ekonomik bağlar hakkında da ele alınacak birçok konu bulunduğunu anlatan Putin, gelecek vaat eden alanlar olduğunu ve tüm bunları Suriyeli mevkidaşı ile masaya yatırmayı umduğunu kaydetti.

Esad: “Olası beklenti ve senaryoların ele alınması önemli”

Suriye Lideri, mevcut jeopolitik gelişmeler ışığında olası beklentiler ve senaryoları tartışmak için Putin’le yaptıkları görüşmenin önemli olduğunu söyledi.

Suriye lideri, “Bugün dünya genelinde ve Avrasya bölgesinde yaşanan tüm olaylar dikkate alındığında, bugünkü görüşmemiz bu olayların gelişimine ilişkin tüm detayların tartışılması, olası beklenti ve senaryoların ele alınması açısından çok önemli görünüyor” vurgusu yaptı.

Esad ve putin. Fotoğraf: sputnik/ valeriy sharifulin
Esad Ve Putin. Fotoğraf: Sputnik/ Valeriy Sharifulin

Moskova’ya ziyaretinin Rusya-Suriye diplomatik ilişkilerinin tesisinin 80. yıldönümünde gerçekleştiğine dikkat çeken Suriye Devlet Başkanı, “Geride kalan onlarca yılda ülkelerimiz çok zorlu sınamalardan geçti. Bu yıllar, ülkelerimiz içindeki zorlu dönüşüm süreçlerinin tanıkları oldu. Fakat bu yıllarda ülkelerimiz arasındaki ilişkiler güvene dayalı olma özelliğini korumuş olup bu da, halklarımızın olgunluğunun bir göstergesi” diye konuştu.

Putin ve Esad Mart 2003’te Görüşmüştü

Rus Lider ve Suriyeli Devlet Başkanı, son görüşmelerini 15 Mart 2003’te Kremlin‘de gerçekelştirmişti. İki lider, 3 saat süren görüşmede bölgesel meseleleri etraflıca ele almıştı.

Taraflar, 23 Mart 2024’te bir telefon konuşması yapmış ve Suriye Devlet Başkanı, Moskova yakınlarındaki Crocus City Hall’de düzenlenen terör saldırısını şiddetle kınamıştı.

Güncel Haberler

Benzer Haberler

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz